Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Zesrijige serrestal, 257 ligplaatsen

Johan en Carla Dekker in Zeewolde lieten een zesrijige serrestal en 40-stands buitenmelker bouwen voor €5.000 per ligplaats. 18 juni is er een open dag.

Foto

 • Johan en Carla Dekker staan voor hun nieuwe serrestal. Ze lieten een nieuwe stal bouwen omdat de oude ligboxenstal met ruimte voor 150 melkkoeien en 90 stuks jongvee bomvol zat. De uitval van koeien was extra hoog. De keuze viel op een serrestal vanwege de ventilatie- en lichtvoordelen. Ook speelde mee dat de staalkosten voor een traditionele stalbouw tijdens de bouwplannen de pan uit rezen.

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe serrestal is zesrijig en is gefinancierd op een melkprijs van €0,32. De stalbouw begon vorig jaar juni en eind april mochten de koeien naar binnen. De strengere winter zorgde wel voor wat vertraging.

 • De nieuwe serrestal telt 257 ligplaatsen en kostte €5.000 per plaats (inclusief melkerij). Bij traditionele stalbouw was dit €5.750 geweest. De huidige 150 melkkoeien hebben ruimte genoeg, omdat het jongvee nu in de oude ligboxenstal staat.

 • Goed koeverkeer speelt een belangrijke rol in de serrestal van Dekker. Er zijn meerdere doorsteken. De koeien kunnen op drie plekken van de linker- naar de rechtervoergang lopen.

 • De ligboxen zijn gevuld met paardenmest. Dekker koos hiervoor op basis van goede ervaringen van andere veehouders. Maar helemaal tevreden is hij niet. De mest is te vochtig. In de oude stal had Dekker koematrassen. Ook dat vond hij niet optimaal. De veehouder zoekt nu naar een alternatieve ondergrond.

 • Dekker melkt zijn koeien in een 40-stands buitenmelker. Dat systeem had hij in Nieuw-Zeeland gezien. De buitenmelker kostte een paar centen, maar met het oog op de toekomst is het een goede investering. Dekker melkt zijn 150 koeien in slechts 75 minuten en de koeien staan er letterlijk voor in de rij. Dekker wilde geen melkrobots omdat hij zicht op al zijn koeien wil houden.

 • De koeien komen via deze gang de buitenmelker binnen. Op de achtergrond is de aparte wachtruimte te zien.

 • Dekker was niet direct gecharmeerd van de buitenmelker, omdat die één nadeel heeft: geen zicht op de koeien. Met deze retentiebeugel, die achter de dieren is geplaatst, is dat probleem opgelost. De koeien draaien een tweede ronde mee als ze nog niet uitgemolken zijn.

 • De koeien lopen via deze terugloopgang terug van de melkstal naar de ligboxen.

 • Links van de terugloopgang bevindt zich een behandelstraat. Hier worden koeien onder meer geïnsemineerd, gespoeld of op drachtigheid gecontroleerd.

 • Elke voergang heeft een eigen mestopslag. De opslag onder de melkkoeien herbergt 3800 kuub en de opslag voor de dunne fractie van gescheiden mest is 700 kuub. Ook is er nog een opslag voor vuil water: 300 kuub. De mestopslag in de oude stal is 45 kuub. Op de plek van de nieuwe stal stonden voorheen twee mestsilo’s van 2400 kuub.

 • Lucht speelt een belangrijke rol in deze stal. Dekker heeft computergestuurde ventilatiegordijnen met een weerstation. De gordijnen kunnen 5 meter open.

 • De zijkanten van de stal zijn ook voorzien van vogelgaas. Dat is geen overbodige luxe, want Dekker heeft veel overlast van spreeuwen.

 • Het strohok is bedoeld voor herstellende koeien. Op de achtergrond is een ruimte met 17 ligboxen te zien. Dat is een aandachtsgroep met verse koeien en dieren die slecht ter been zijn.

 • In deze ruimte worden koeien geselecteerd die ziek zijn of drooggezet of bekapt moeten worden.

 • Licht krijgen de koeien in deze stal voldoende. ’s Avonds worden de Agrilights met een tijdklok aangezet.

 • De koeien kunnen door deze deur snel en eenvoudig van de serrestal naar de oude ligboxenstal verplaatst worden. De afstand tussen beide stallen is 10 meter.

 • Het jongvee en de droge koeien zijn nu in de oude ligboxenstal gehuisvest. Die stal stamt uit 1976 en was sterk verouderd. Bovendien zat hij bomvol.

 • Dekker wil, afhankelijk van melk- en quotumprijs, tot 2015 geleidelijk groeien. Na 2015 wil hij steviger opschakelen.

  De familie Dekker houdt 18 juni een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voets

  Een mooie stal, maar waarom is er vroeger wel voor een dichte vloer gekozen en in de nieuwe stal niet?
  groeten

 • no-profile-image

  huub

  Tip; Meng paardenmest met zaagsel in 50/50 verhouding.

  Is een 40-stands niet een beetje duur om "maar" 120 koeien per uur te melken?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Misschien is het gebruik van boxcompost een goed alternatief. Ik ken een veehouder die vroeger ook begonnen is met paardenmest maar na anderhalf jaar overgeschakeld is op boxcompost. Hij gebruikt het nu zo' n 3 jaar en is er zeer tevreden over.

 • no-profile-image

  melker

  Dan is het nu tijd om een mestrobot te kopen, als we zo de foto's zien.

 • no-profile-image

  Dors Romeo

  goededag ik ben van plan om een melkvee varkensteelt planten van gewassen en kippen bedrijft op te gaan zetten en denk zelf ook aan een kaasbedrijf .ik zoek naar mensen die mij wil onderstenen in dit bedrijft en vershaffen van informatie dat ik een projectdoseir kan op maken om te starten met zo een bedrijf.samen werken kan ook .mijn tel nr 8655806

 • no-profile-image

  schaapje

  heb je ook een mailadres, dan kan ik je mailen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.