Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe stal voor 840 rosékalveren

Luc Arts stapte over van melkvee op rosékalveren. Hij bouwde een nieuwe stal voor 840 rosés. Daarbij koos hij voor mechanische ventilatie. 27 juni houdt hij een open dag.

Foto

 • Luc Arts (43) in Haps was melkveehouder, maar hield het melken vanwege het dure quotum voor gezien. Hij stapte over op rosékalveren, zodat hij zijn oude ligboxenstal niet veel hoefde aan te passen. Daarnaast liet hij eind 2008 een nieuwe roséstal bouwen. De nieuwe stal biedt plaats aan 840 rosékalveren en kostte ongeveer €1.000 per plaats. In de omgebouwde ‘oude’ stal is plek voor 420 rosékalveren.

  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Theo Brummelaar

 • Links staat de nieuwe roséstal, met daarnaast de oude ligboxenstal. Arts draait nu ruim een jaar en was van plan om zijn kalveren als jong rosé af te mesten. De huidige prijsdip van jong rosé gooide roet in het eten. Arts laat zijn dieren daarom langer dan 8 maanden staan. Voor rendement moet het prijsverschil tussen jonge en oude rosés minimaal €0,40 per kilo geslacht-gewicht zijn.

 • In de nieuwe stal houdt Arts zijn rosékalveren in vijf groepen. Op dit moment zijn de dieren in deze vijf groepen drie, vier, vijf, zes en negen maanden oud. De zesde groep (drie maanden oud) staat in de oude ligboxenstal. Dit betekent dat Arts bijna iedere maand een koppel afmest.

 • De rosékalveren krijgen drie rantsoenen (3-4 maanden oud, 4-7 maanden oud en 7-9 maanden oud). De jongste kalveren krijgen relatief meer eiwit (raapschroot en Proficorn). De bijna slachtrijpe dieren krijgen meer zetmeel (aardappelsnippers).

 • De nieuwe roséstal is voorzien van mechanische ventilatie. Die keuze pakt goed uit voor Arts. Door de mechanische ventilatie heeft hij minder medicijnen nodig dan bij natuurlijke ventilatie. Het klimaat is veel constanter. Arts kan die vergelijking maken, omdat hij in de oude ligboxenstal natuurlijke ventilatie heeft.

 • Door mechanische ventilatie kan Arts het klimaat in de nieuwe stal eenvoudig sturen. De bediening bevindt zich achterin de stal.

 • De luchtwasser zit aan de achterkant van de nieuwe stal.

 • Boven één van de kalverafdelingen zijn duurzame zonnepanelen geplaatst. Arts kreeg hiervoor een subsidie van SDE (Subsidie Duurzame Energieproductie). De rosémester heeft nog meer aanvragen voor zonnepanelen gedaan. Het liefst zou hij er zijn hele dak mee ‘behangen’. Maar de kans dat hij daarvoor subsidie krijgt, lijkt zeer klein.

 • De vijf voergangen in de nieuwe stal zijn breed genoeg voor een trekker met aanhangwagen. Arts kan zo snel en efficiënt voeren. Alle voergangen zijn voorzien van een schuifdeur.

 • Arts laadt de voerwagen met ruwvoer.

 • Met het ruwvoer maakt Arts een tussenstop bij de krachtvoersilo’s. Hier voert hij tarwegistconcentraat bij. Daarnaast voert de rosémester onder meer snijmais, raapschroot, Proficorn en aardappelsnippers.

 • De rosékalveren worden gevoerd. Op deze foto is goed te zien hoe breed de voergang in de nieuwe stal is.

 • Arts beschikt over 30 hectare land. Hij heeft 24 hectare mais, 2 hectare bieten en verhuurt de laatste 4 hectare. De rosémester kan dus niet veel voer van eigen land halen. Hij moet dat vooral aankopen. In de toekomst wil hij daarom investeren in grond en niet zozeer in uitbreiding van zijn veestapel.

 • In de nieuwe stal staan verschillende drinkbakken. Als de kalveren er met hun kop tegenaan drukken, begint het water te lopen.

 • De omgebouwde ligboxenstal biedt plaats aan 420 rosékalveren. Toen het nog een ligboxenstal was, konden er 150 melkkoeien in.

 • Deze rosékalveren in de omgebouwde ligboxenstal zijn drie maanden oud. Op de achtergrond is te zien dat de ventilatie natuurlijk is.

  De familie Arts houdt 27 juni een open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  sjoerd

  waarom is er gekozen voor een dwarsopstelling
  heeft de heer ook de premie voor de kalveren in deze stal
  hoe finacier je een rose stal

Of registreer je om te kunnen reageren.