Rundveehouderij

Foto & video 7 reacties

Mega-melktank installeren

Het bedrijf van Albert Albers groeit flink. Hij laat daarom zijn melktank vervangen door een nieuwe. Een bijzondere tank, want het is een nieuw model en de grootste in Europa.

Foto

 • Albert Albers (51) verkaste vier jaar geleden van een pachtbedrijf naar een nieuwbouwlocatie in Nijbroek (Gld.). Melkveebedrijf Albers telt momenteel 220 koeien, die volgens de meest recente lijst 10.006 kilo melk met 4,18 procent vet en 3,43 procent eiwit produceren. Vier jaar geleden begon Albers met een miljoen liter. Nu melkt hij ruim het dubbele en als de toekomstvisie van de ondernemer uitkomt bedraagt het quotum over drie jaar 3,5 miljoen kilo melk. Albers bewerkt 105 hectare grond. Daarvan is 37 hectare eigendom en de rest gepacht.  Foto's: Michel Zoeter, tekst: Jacco Keuper

 • Albers' bedrijf groeit dus flink. De vier jaar oude stal met 178 ligplaatsen is afgelopen jaar uitgebreid met 100 boxen. De vier jaar oude tank van 18.000 liter was daarmee nu al te klein. Reden voor de ondernemer om de grootste liggende melktank te kiezen die er verkrijgbaar is. Ter verduidelijking rekent hij hardop voor: ,,Ik wil naar 350 melkkoeien. Die geven ieder 100 liter in drie dagen. Dan heb je deze omvang nodig." Bovendien is het de grootste omvang die ineens in een RMO past. Albers kan daarom deze hoeveelheid nog leveren zonder dat zijn afnemer Steegro meerkosten in rekening brengt.

 • De stal is naar opzij uitgebreid. Daarbij is al rekening gehouden met de grotere koeltank. Tussen het huidige tanklokaal en de voergang is er ruimte gereserveerd waar de nieuwe tank komt te staan.

 • Terwijl de tank in aantocht is, treft dealer Alferink in Wilp de laatste voorbereidingen. Monteur Gerald Meuleman monteert de koelleiding.

 • De koeltank komt rechtstreeks uit Frankrijk. De fabriek in Dijon produceert alle koeltanks van GEA voor de Europese markt. Met een opslagcapaciteit van 34.190 liter, oftewel ruim 35.000 kilo melk, is dit de grootste variant in een nieuwe range koeltanks. Andere details van de tank zijn volgens de leverancier dat deze zeer energiezuinig is en beschikt over een uitzonderlijk krachtige reiniging.

 • Het grootste gedeelte van de route verloopt over grote wegen. Maar hoe dichter de tank bij eindbestemming komt, hoe meer de chauffeur moet opletten. Krappe bochten en overhangende bomen kunnen voor hoofdbrekens zorgen. Het transport is niet alleen lang en breed, maar met 4,30 meter ook hoog.

 • Ook de vormgeving van de tank en het bedieningpaneel is anders dan voorgaande series. Koeltankspecialist Walter Van Dijck: ,,Korte en dikke tanks nemen minder ruimte in."

 • Dit is met recht uitzonderlijk vervoer: het is de eerste tank van dit formaat die GEA Farm Technologies in Europa aflevert. Het is de nulserie van een nieuwe range melktanks. Vanaf 1 juni 2010 zijn de tanks officieel verkrijgbaar. De TCool-range omvat tanks van 1.000 tot ruim 34.000 liter en vervangt zowel de Atlas- als de Kryos-versie.

 • Ook voor de medewerkers van dealer Alferink is deze tank daarom bijzonder. Ze hebben hun fototoestel startklaar.
  GEA verwacht dat er alleen in Nederland markt is voor dit topmodel van de serie. In andere Europese landen zijn de regels voor aslast strenger, waardoor RMO's nooit meer dan 30.000 liter meenemen. Daarom is dit model in andere Europese landen vaak net een maatje te groot.

 • Na een kort gesprek met de uitvoerder weet de chauffeur waar hij moet lossen. De steunpoten van de vrachtauto gaan uit en het lossen kan beginnen.

 • Lossen gebeurt met de kraan op de vrachtauto. Door het formaat van de tank zijn lange hijsbanden nodig.

 • De chauffeur is eindverantwoordelijk voor het lossen. Hij bevestigt dan ook eigenhandig de banden aan de kraan.

 • Twee man begeleiden de tank. Deze mag natuurlijk nergens tegen aan stoten of langs krassen. Daarnaast zou het ook mis gaan als de tank in onbalans zou raken.

 • Terwijl de tank naar de losplaats zweeft, staan al twee man klaar met wieltjes die het transport overnemen.

 • Dan is het een kwestie van secuur mikken. Tussen de twee wieltjes zit een ronde huls waar de poten van de tank precies in passen.

 • De kraan kan niet verder uitschuiven zonder de stalwand te raken. De tank wordt daarom neergezet.

 • De voorste hijsband kan er nu af. De tank rolt op de wieltjes en aan achterste hijsband verder naar binnen. Een secuur klusje, want de ruimte tot de latei is beperkt. Toch raken de installateurs er niet van in de stress. Paul Nieuwenhuis van Gea Farm Technologies: ,,We komen veel krappere situaties tegen. We hebben hier veel manoeuvreerruimte."

 • Eenmaal binnen wordt de tank ook achter op transportwieltjes gezet. Het interne transport kan op handkracht verder.

 • De installateurs kunnen de tank niet alleen vooruit trekken, maar ook de juiste richting op sturen met hun transportwieltjes.

 • Bij een tank van deze omvang is dat echter niet altijd een koud kunstje. Zolang het gevaarte rolt gaat het wel, maar het kost kracht om het gevaarte op gang te krijgen.

 • Met wat duwen en sjorren komt de tank op zijn definitieve plek; vlak naast de muur van het huidige tanklokaal.

 • De huidige, oude koeltank blijft nog twee dagen in gebruik. Dan wordt de zaak in één dag omgezet. De RMO komt in alle vroegte de tank legen. Vervolgens wordt de tank afgekoppeld van de leidingen en naar buiten gereden. Daarna wordt de koelmachine op de plek van de tank geplaatst. Deze ruimte wordt namelijk de machinekamer.

 • Aan medewerkers van dealer Alferink de eer om het grote cadeau uit te pakken. Om de tank te beschermen tegen krassen en andere transportschade is deze omhuld met een laag crêpepapierachtig materiaal met daaromheen een laag krimpfolie.

 • Ondertussen laadt de transporteur ook de bijbehorende koelmachine af.

 • De laatste beschermfolie wordt verwijderd. De afwerking van het roestvaste staal is bij de TCool-range beter dan bij de voorgaande series. De structuur is fijner, waardoor de buitenkant van de tank nog eenvoudiger te reinigen is.

 • Een man krikt voorzichtig de tank op. Daardoor komt het transportwieltje vrij en trekt een ander die onder de tank vandaan.

 • De tank moet over de hele lengte netjes steunen. Iets ongelijk is de ondergrond altijd wel, daarom zijn de poten met een schroefdraad in hoogte verstelbaar. Daarnaast moet de koeltank 3 procent afschot naar voren hebben, zodat alle te leveren melk maar ook alle vuil en spoelwater restloos uit de tank lopen.

 • Walter Van Dijck (l.) en Albers bekijken de voorschriften waaraan een tanklokaal moet voldoen. Als de tank op de plaats staat, wordt namelijk met prefab-wandelementen het tanklokaal om de tank heen gebouwd. Daarbij wil de veehouder bij de voergang zo min mogelijk ruimte verliezen.

 • De tank staat klaar in de stal. Naast de koelleiding en de waterventielen voor de spoelautomaat moet voor onder de tank de ondervulling opgebouwd worden.
  Inmiddels heeft Albers de tanks enkele weken in gebruik. Aanvankelijk was hij vooral benieuwd naar hoe het reinigen van de tank met veel groter diameter zou verlopen. Die vrees bleek ongegrond, de reiniging gaat uitstekend. ,,Het kiemgetal zit net als altijd op 3 of 4 en ook de temperatuur is prima."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Die transporteur is een gevaarlijke cowboy wie voert nu dergelijk ding op een semi dieplader met een plateauvloer van 85 cm en een meelopas die moet op een liefst gestuurde dieplader met afneembaare nek en plateauvloer van 45 cm . Hoe daar vanuit Dijon een vergunning is voor afgeleverd voor de franse wegen is mij een raadsel .
  onnodige risicoos noem ik dat voyeurrisme om kosten te dekken.

 • no-profile-image

  Tinus

  Patrick kun jij nu ook een keer ergens een nuttig antwoord op geven of positief ik geloof dat ik alleen maar een positief bericht van jou heb gelezen over je eigen bedrijf.

  Deze tank staat toch netjes vast op de wagen dus wat is er mis!

 • no-profile-image

  Patrick

  Eigenlijk zou ik hier niet meer op reageren , het haalt toch niets uit want ook blijkens uw reactie hebt u mij niet goed begrepen. Als proffesional in kennis vergunningen uitzonderlijk vervoer in Frankrijk weet ik wel beter waarop mijn verhaal over die cowboy op gebasseerd is. En verder geef ik hier geen commentaar op of dat mooie tank dat wel en het zou er hem daar maar aan mankeren dat de cowboy hem niet zou hebben vastgelegd al maakte hij daar ook een fout spanriemen leg je niet over een tank kan ernstige schade berokkenen ook als is die met folie bedekt.
  ps. ik denk dat mijn blogs wel grotere verscheidenheid hebben kwa onderwerp als datgene wat u daar vernoemt

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik vind de vraag: hoe is dit bedrijf gefinancierd, veel interessanter. Puur uit belangstelling, niet jaloezie. Als ik snel een rekensommetje maak dan bedraagt de financiering per liter al snel EUR 2,50. En dan kun je nog zo goed boeren, maar dan heb je in tijden van normale rente onvoldoende geld voor een redelijke aflossing.

 • no-profile-image

  Rik

  mischien heeft die 4jaar geleden wel een grote zak met geld mee gekregen..

 • no-profile-image

  Jentsje

  Een zeer mooie tank maar er staat in Pingjum Friesland al weer een grotere staande melktank. van de Laval. Van 40.000 liter.

 • no-profile-image

  Melker

  In Brabant staan inmiddels 3 staande Mueller tanks van 55.000 liter per stuk bij een geitenmelker/handelaar

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.