Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Ligboxenstal met buitenmelker

André (46) en Anita (47) Neefjes hebben hun melkveebedrijf in het Noord-Hollandse dorpje Warder verplaatst. Buiten het dorp hebben ze een ruime ligboxenstal gebouwd met 32-stands buitenmelker.

Foto

 • André (46) en Anita (47) Neefjes hebben hun melkveebedrijf in het Noord-Hollandse dorpje Warder verplaatst. Aan de boorden van het Markermeer hebben ze een nieuwe stal gebouwd met 220 ligboxen, inclusief jongvee.
  Foto’s: Wick Natzijl, tekst: Bouke Poelsma

 • Naast de stal is ook een nieuw woonhuis verrezen. De familie Neefjes melkt alweer ruim een half jaar in de nieuwe stal. Op 7 januari zijn de koeien overgegaan. De stal is gefinancierd op een melkprijs van een kleine €0,35. De stal is gebouwd door de Friese aannemer Lont . Zij hebben relatief weinig ervaring met stalbouw. „Dat ze veel woningen bouwen, zie je terug in de nette afwerking van de stal”, aldus Neefjes, die erg tevreden is over het eindresultaat.

 • In de omgeving van Warder is veengrond de meest voorkomende grondsoort. De stal van de familie Neefjes is daarentegen gebouwd op kleigrond. De stal is volledig onderheid. Er gingen ruim 500 heipalen de grond in. Vanwege de waterdruk van het naastgelegen Markermeer diende er extra stevig te worden gebouwd. Hier is ook met het ijzerwerk rekening mee gehouden.

 • André en Anita krijgen veel positieve reacties van mensen die langslopen of langsfietsen. Vanaf de IJsselmeerdijk is het dan ook eenvoudig om een kijkje te nemen in de stal.
  Linksachter de stal is in de verte de oude bedrijfslocatie van de familie Neefjes zichtbaar. Daar worden in de toekomst woningen gebouwd.

 • Naast de stal is een werktuigenberging gebouwd. De berging is 40 meter lang en 15 meter breed, ruim voldoende om het machinewerk onderdak te bieden.

 • Een overzicht van de nieuwe stal. Wat opvalt is de enorme lichtinval en de stalruimte (2800 m2). De stal heeft twee voergangen en zes rijen boxen, waarvan twee voor het jongvee en de droge koeien. Links achterin de stal staat het jongvee, met daarvoor de droge koeien. Aan de linkerzijde van de stal is ook een ruim afkalfhok geplaatst (niet zichtbaar op de foto). De kalfjes staan links voorin de stal, in een afgesloten ruimte. De melkkoeien lopen buiten te grazen…

 • …dat levert mooie plaatjes op. De veestapel van de familie Neefjes bestaat voor 75 procent uit zwartbonte koeien. De koeien gaan ’s ochtends na het melken naar buiten. Na de tweede melkbeurt blijven ze in de stal. Om het bedrijf ligt 35 hectare grond. Enkele kilometers verderop heeft de familie nog eens 30 hectare.

 • Een bovenaanzicht van de 32-stands buitenmelker van GeaWestfaliaSurge. In deze melkstal heeft André Neefjes de huidige 90 melkkoeien in een uur gemolken. Een heel verschil met de oude melkstal (2x7 visgraat), toen hij driekwartier langer nodig had. „Die melkstal was bovendien erg smal en donker. Nu kan ik ’s zomers melken zonder kunstlicht. Dat is heerlijk. Ik wil niet meer anders”, vertelt Neefjes.

 • Aanvankelijk was André Neefjes niet van plan om met een buitenmelker te gaan werken. Hij had al een 2 x12 (zij aan zij) melkstal ingetekend. Die melkput paste echter niet bij de selectieruimte in de stal. Een collega bracht hem op het idee om voor een carrousel te kiezen. „Ik wilde graag door de achterbenen melken. Dat was ik ook gewend. Dat kan met deze buitenmelker.” Neefjes nam de proef op de som en bezocht enkele bedrijven met dit type melkstal. Hij molk er een paar beurten mee. Dat beviel uitstekend. „Eigenlijk was ik meteen verkocht”, lacht Neefjes.

 • De koeien moesten erg wennen aan de carrousel. „De eerste melkbeurt was eigenlijk een drama”, aldus Anita Neefjes. „De koeien snapten het niet. Het duurde een dag of drie voordat we ze niet meer de melkstal in hoefden te duwen.” Ze vergelijkt de carrousel met een roltrap. „Die draait ook. Wanneer moet je een stap zetten om mee te gaan? Met dat dilemma worstelden de koeien ook.”

 • In het rantsoen zijn aardappelen en mais opgenomen. Dagelijks voert Neefjes van beide producten zo’n 10 kilogram bij. De aardappelen zijn afkomstig uit De Beemster. De maïs is afkomstig van eigen land.

 • Neefjes heeft gekozen voor diepstrooiselboxen. De boxen zijn 1,13 meter breed en 2,40 meter lang.
  „De koeien komen goed overeind. Vroeger hadden we rubberen matten. Daar gleden ze vaak net even weg.” Wekelijks gebruikt Neefjes een grote baal stro. De kosten vallen hem mee. „Dit bevalt vooralsnog prima. Als we willen kunnen we later altijd nog overstappen op rubberen matten”, aldus Neefjes.

 • Het jongvee. De familie Neefjes wil met eigen opfok graag doorgroeien. Op dit moment staan ze echter niet te springen om grote stappen te zetten. „ We willen groeien, maar het is nu even afwachten. Het melkquotum is nu gewoon te duur”, legt Anita Neefjes uit.

 • De droge koeien. De ligboxenstal is volledig onderkeldert. De mestput is 1,50 meter diep. Nefjes heeft opslag voor 4.000 kuub mest.

 • André Neefjes is erg enthousiast over de selectiepoort in de stal: „Dat werkt geweldig. Je selecteert de koeien waaraan iets moet gebeuren en even later staan ze apart. Echt fantastisch.”

 • De stal is uitgerust met een weerstation. Met de gegevens van het weerstation wordt het ventilatiegordijn automatisch aangestuurd. „Het weerstaton is een pracht. Zelf ben jij eigenlijk toch altijd te laat”, aldus Neefjes.

 • De computerkast van het weerstation hangt in het kantoor in de stal.

 • In het kantoor kan Neefjes via een speciaal computerprogramma volgen wat de koeien geven in de melkstal. In de put hangt bovendien nog een touchscreen, dat Neefjes tijdens het melken kan gebruiken om eventuele bijzonderheden door te geven. Het touchscreen staat in directe verbinding met de computer in het kantoor.

 • Het automatische opdrijfhek.

 • In de stal is ruime afdeling opgenomen voor de kalfjes. „De toekomst van ons bedrijf”, aldus Neefjes.

 • André Neefjes wilde graag twee voergangen in de stal. Hij vindt het belangrijk dat de dieren voldoende vreetplekken hebben. „Aangezien we ook bijproducten voeren, vind ik het belangrijk dat de melkkoeien allemaal tot hun recht komen aan het voerhek. Je hebt bovendien geen strijd in de stal. Het is er nu mooi rustig.”, aldus Neefjes.
  De familie Neefjes houdt op zaterdag 26 juni open dag.
  Lees volgende week in de papieren versie van Boerderij meer over de hindernissen die de familie Neefjes heeft moeten overwinnen om hun bedrijf te verplaatsen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  mooie stal!
  maar moet deze boer gemiddeld 35cent
  per kg melk beuren om dit project te laten slagen , of lees ik dit verkeerd?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zo lees ik het ook.

 • no-profile-image

  Sjipkop

  Een schitterende stal,alles onder een dak werkt prachtig.veel geluk gewenst met de nieuwe stal

 • no-profile-image

  Schoppenboer

  90 koeien per uur? Schiet echt niet op met zo'n grote melkstal.Moet toch minimaal 110/uur kunnen???

 • no-profile-image

  richard

  op mijn oud stage bedrijf werken ze met een 30-stands binnenmelker van westfaliaSurge, daarmee worden 120 koeien per uur gemolken. als ik zelf moet kiezen zal ik ook eerder voor een binnenmelker kiezen als voor een buitenmelker

 • no-profile-image

  Dors Romeo

  goede dag.ik ben geinterseerd om aan melkvee , varkenteelt kweken van kippen en het planten van groenten te doen .ik zoek naar mensen die mij hier in kunnen ondersteunnen en ook samen te werken kan ook.ik ben op zoek naar informatie om tot een goed produkt te komen en wil ook kaas fabriek er bij.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.