Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Koeien in de put

Zeven koeien zakten door het boxdek in de gierkelder. De brandweer moest ze eruit halen. Een waarschuwing voor elke boer met een stal van 30 jaar of ouder.

Foto

 • In de vroege ochtend van 17 juni 2010 zijn in een ligboxenstal in Britswert (Fr.) zeven koeien in de gierkelder gezakt. De koeien lagen op een boxdek, dat over een lengte van zo'n 20 meter volledig is ingezakt. Veehouder Thomas Peenstra ontdekte de koeien in de kelder toen hij wilde beginnen met melken.  Foto's: Jaring Rispens

  Tekst: Jaring Rispens en Johan Oppewal

 • Een uitdaging voor de brandweerkorpsen van Wommels en Mantgum. De brandweerlieden knipten de stalen buizen door met hydraulisch gereedschap en hesen de koeien met een koeientakel aan een verreiker uit de put.
  De schade valt mee. Drie koeien moeten aan de penicilline vanwege verwondingen opgelopen bij de val in de mestkelder, door stukken beton of ijzer. Er stond weinig mest in de kelder, zo’n 80 centimeter, die bovendien kort geleden gemixt was.

 • De brandweer is drie uur bezig geweest om de koeien eruit te halen. Peenstra ziet in het ongeval een waarschuwing voor elke boer met een stal van 30 jaar of ouder. ,,Het is een tijdbom, vooral omdat het nauwelijks mogelijk is om de vloer aan de onderkant te inspecteren.” De corrosie komt van onderen. Eerst brokkelt het beton af, vervolgens raakt het ijzer aangetast. Volgens Peenstra is in de jaren zeventig veel minder degelijk gebouwd dan tegenwoordig, en is toen ook heel haastig gebouwd. ,,Iedereen die een schep kon tillen, kon beton storten.”

 • Het is het meest intensief gebruikte deel van de stalvloer, vlak voor de ingang van de melkstal. Peenstra hoopt daarom dat de rest van de stal het nog even houdt. Maar zekerheid daarover heeft hij niet. In september hoopt hij de vergunning voor een stalrenovatie rond te hebben.

 • Enkele koeien waren tot onder de roosters gelopen. De brandweer moest ze zoeken met een lampje. Eén jonge vaars werd pas gevonden toen ze gemist werd bij het melken. Die had een wandeling gemaakt onder de vloer. Doordat er weinig mest in de kelder stond, hooguit 80 centimeter, was er blijkbaar genoeg lucht. De verzekering keert niets uit, volgens de veehouder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andré voortman

  Gelukkig weer goed afgelopen. Alle blijk van waardering voor alle vrijwilligers, dit keer de brandweer, die zich inzetten bij calamiteiten. Echter, wat me vaker opvalt, het ontbreekt soms aan kennis bij de hulpverleners. Hierdoor worden dieren onnodig opgejaagd of mens en dier in gevaar gebracht. Ik zeg niet dat de gebruikte methode fout is maar ik had mijn koeien niet aan deze takel uit de put laten halen. Deze is ervoor om een lamme koe te takelen/ondersteunen, niet om de hele koe aan haar botten uit een put te takelen. Ik heb al verschillende dieren uit zo'n klem zien vallen of met "afgedraaide" botten naar de noodslacht gebracht. Persoonlijk zie ik meer in een hijsband/brandweerslang net voor de uier en net na de voorpoten.
  Wat ook erg goed werkt: een trap van grote balen maken. Nogmaals geen kritiek op de mensen die hun best doen maar ik denk dat er bij brandweer en politie meer voorlichting over omgang met dieren moet worden gegeven óf er moeten door hen specialisten (bedrijfsverzorging/loonwerker/veehandelaar) worden ingehuurd. (ik spreek uit ervaring....)

 • no-profile-image

  wieberen peenstra

  goedeavond andre.
  even een korte reactie op de uwe.
  dat de koeien er bij ons met de heupklem uit de put werden getild. vonden wij zeker ook niet de meest ideale manier. maar toch een bewuste keuze. de eerste koe is er ook met banden voor de achterpoten uitgehaald.
  maar aangezien de koeien (te zien aan de opgedroogde mest op hun rug) al een hele tijd in de put hadden gezetten. was voor ons spoed geboden. en ook de grote hoeveelheid brokstukken van het boxdek, met daaraan vlijmscherp uitstekend betonijzer maakte het voor de brandweermannen gevaarlijk om banden onder de koeien door te brengen. en alles bij elkaar genomen is het wat dat betrefd heel goed afgelopen. met vriendelijke groet wieberen peenstra

Of registreer je om te kunnen reageren.