Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Kalverbrok stuurt pensontwikkeling

De samenstelling van krachtvoer voor kalveren stuurt de pensontwikkeling. Kiezen voor de juiste krachtvoersoort verlaagt de afkalfleeftijd van vaarzen. Dat levert geld op.

Foto

 • Herbert Bouwers, verkoopleider van Alpuro Breeding (rechts) onderzoekt samen met zijn collega John Achterstraat, R&D nutritionist (links), de optimale voerstrategie voor opfokkalveren tot een half jaar oud. Ze testen twee voeders: ruwvoerbrok en follow up-brok.  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Janet Beekman

 • Opstelling van de kalveren in de voerproef van Alpuro op het proefbedrijf in Uddel (Gld.). „We bootsen zoveel mogelijk de praktijksituatie na. Op melkveebedrijven zijn kalveren vaak ook buiten in iglo’s gehuisvest”, zegt Bouwers.

 • Veel melkveehouders denken dat alleen ruwvoerbrok verstrekken het rantsoen van de kalveren te snel maakt. Maar de specifieke grondstoffen van de ruwvoerbrok voorkomen pensverzuring en geven een goede mestconsistentie. Van voedingsdiarree is geen sprake.

 • Het geselecteerde kalf dat de eerste drie maanden ruwvoerbrok heeft gehad. Na slachting wordt de penswand van dit kalf bekeken.

 • Het geselecteerde kalf dat de eerste drie maanden follow up-brok heeft gehad. Ook de penswand van dit kalf wordt na slachting bekeken.

 • De kalveriglo’s zijn ingestrooid met vlas. Er is geen stro gebruikt. De kalveren lusten geen vlas, maar vreten wel stro en dat zou de proef verstoren.

 • Op het oog is bijna geen verschil te zien tussen ruwvoerbrok en follow up-brok. De follow up-brok (rechts) is iets donkerder van kleur en bevat minder eiwit en meer ruwe celstof en anorganische stof dan de ruwvoerbrok.

 • Bij afleveren van een pallet ruwvoerbrok krijgen melkveehouders korting op de bijbehorende voerbak. Deze is speciaal ontwikkeld voor het onbeperkt voeren van krachtvoer en water, met eventueel een beetje hooi erbij. Het levert de veehouders arbeidsgemak op en de voeropname en groei van de kalveren gaat omhoog.

 • Van het maagdarmkanaal van één van de kalveren wordt de pens losgesneden en nader bekeken. Rechts een onafhankelijke dierenarts Gert Verhoeven, geheel links Bouwers en twee andere Alpuro-medewerkers.

 • Aan de binnenkant van de pens zijn de penspapillen goed zichtbaar. De dichtheid en lengte van de papillen zijn goed te zien. Hoe meer papillen en hoe langer ze zijn, des te beter de penswerking is.

 • In de opengewerkte pens zijn in de binnenkant verstevigde structuren, de zogenoemde penspilaren, zichtbaar. Deze geven stevigheid aan de pens.

 • Met een euromuntje van 20 cent is te zien hoe groot de penspapillen van een kalf van circa drie maanden zijn. De follow up-brok geeft wat langere papillen dan de ruwvoerbrok, maar voor een hoge groei lijkt de dichtheid van de papillen bij jonge kalveren belangrijker te zijn dan de lengte.

 • De medewerkers van Alpuro en de dierenarts beoordelen dichtheid, lengte en vorm van de penspapillen van beide kalveren. De eerste drie maanden ruwvoerbrok verstrekken geeft meer penspapillen per vierkante centimeter. De ruwvoerbrokkalveren zijn op drie maanden leeftijd ook zwaarder.

 • Een kaal plekje op de penswand. „Als een pens is verzuurd, ziet de hele penswand er zo uit”, zegt de dierenarts. „Logisch dat een pens dan niet meer werkt.”

 • De penswanden van de twee proefkalveren naast elkaar. Links is een hoge dichtheid van penspapillen te zien. Dit kalf heeft ruwvoerbrok gehad. Rechts heeft de penswand van het kalf dat follow up kreeg langere papillen, maar wel minder.

 • Op deze foto is nog iets meer ingezoomd op het verschil in penspapillen. Voorlopig conclusie van Bouwers is dat ruwvoerbrok verstrekken in de eerste drie maanden een goede basis legt voor veel penspapillen. „Dat zorgt voor een goede penswerking, een hoge groei en het eerder afkalven van vaarzen.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  willem canada

  wij voeren al jaren ruwvoerbrok. Makkelijk werken en ze groeien goed. We beginnen met insemineren op 13 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.