Rundveehouderij

Foto & video

Gestage groei vraagt nieuwe stal

Het melkveebedrijf van Maatschap Hekers-Smeets groeit gestaag. De afgelopen jaren is quotum gekocht en zijn de bestaande stallen gerenoveerd. Nu is de volgende stap gezet: nieuwbouw voor 148 melkkoeien.

Foto

 • Johan (45) en Gerrie (44) Hekers en hun zonen Patrick (13), Jeroen (11) en Edwin (15) melken in Stramproy (L.) met een kleine 100 roodbonte koeien een melkquotum van 860.000 kilo vol. Ze hebben 58,5 ha (56 ha eigendom, 2,5 ha pacht), waarvan 19 ha mais en 39 ha gras.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: Robert Bodde

 • De Hekers hebben een duidelijke strategie van gestage groei. Ze hebben in de afgelopen jaren eerst melkquotum bijgekocht en verleased. Tegelijkertijd zijn de bestaande stallen gerenoveerd en helemaal klaargemaakt voor het houden van jongvee. In de stal in het achterhuis (rechts op de foto) staan nu de kalveren tot twee maanden in eenlingboxen en groepen op stro. In de stal achter de voersilo en de eraan vastgebouwde ligboxenstal (gerenoveerd in 2003) zit nu het overige jongvee. De stal met de gevel van damwandprofiel die er achter staat, is in maart 2010 opgeleverd. Deze biedt plaats aan 148 stuks melkvee. De groei naar dat aantal stuks vee gaat via eigen aanfok.

 • De nieuwe stal is 58 meter lang, 38 meter breed en heeft een nokhoogte van 12 meter. Het bestemmingsplan staat een maximale nokhoogte van 11 meter toe, maar via een ontheffing (€400) is 12 meter mogelijk. ,,Als we helemaal vrij zouden zijn in nokhoogte, was het 13 meter geworden. Dan is volgens deskundigen de dakhelling optimaal”, aldus Johan Hekers.

 • De opzet van de stal is 0-6-0, dus 3×2 rijen boxen tussen de twee buitenliggende voergangen. Hekers: ,,De bestaande ligboxenstal is een U-stal. Daar moeten de dieren ook over de voergang lopen. Dat geeft extra werk om schoon te houden, daar wilden we in ieder geval vanaf.”

 • De hele stal is onderkelderd, ook de beide voergangen. De totale mestopslag is 3.900 kuub. Daarmee is er ongeveer een jaar opslag. De totale kosten van de stal, inclusief grondwerk, draaimelkstal, btw en bouwrente, liggen net boven de €7.000 per plaats.

 • Ook de beide voergangen zijn geheel onderkelderd. Ruim een meter is gecoat. In de mestkelders staan drie elektrische pompen om de mest te mixen.

 • Voorin de stal is een groot strohok (9,50 × 8,50 meter) dat als afkalfruimte dient. ,,De dieren zijn erg rustig, het afkalven loopt veel makkelijker dan in de oude ligboxenstal. Bovendien zijn de kalveren in zo’n strohok veel schoner dan bij geboorte op de roosters”, vindt Hekers.

 • In de stal hangen twee lichtstraten. In de avond en op donkere dagen (via tijdklok en sensor) brandt het witte licht, van 11 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends brandt het rode licht (links).

 • De zijgevels zijn over ruim 3,5 meter open. De muurplaat ligt op 4,20 meter, het muurtje is ongeveer 60 centimeter hoog. Het gordijn opent en sluit automatisch, de opening wordt bepaald door windsnelheid en -richting en de temperatuur en vochtigheid van de lucht.

 • De wachtruimte is gerealiseerd tussen twee rijen boxen. De laatste 12 boxen zijn weggelaten.

 • Hier is de wachtruimte in gebruik. De 12 boxen op de voorgrond zijn nog afgesloten. Pas als er meer dan 130 koeien zijn, worden deze in gebruik genomen.

 • De Hekers kozen voor een 28 stands GEA-draaimelkstal, een binnenmelker. Deze is voorzien van de IQ-melkstellen die per kwartier de melkgift registreren en automatisch stoppen met melken als een kwartier ‘leeg’ is. ,,We zijn melkers’’, stellen Johan en Gerrie. ,,We vinden melken leuk werk.” Tenminste, als het in anderhalf uur af is. Werken met robots lijkt ze niets. ,,Ik wil niet continu oproepbaar zijn en ben geen computerman”, zegt Johan, die op het bedrijf drie pc’s heeft staan en een laptop in de woonkamer.

 • Om makkelijk toegang tot de melkput te hebben is een doorgang gemaakt onder de carrousel. ,,Onze kinderen moeten makkelijk bij ons kunnen komen als we aan het melken zijn.”

  De melkstal is erg licht. De natriumlamp is nog niet aan geweest tijdens het melken. Het daglicht dat binnenkomt via de deur in de kopgevel en via de lichtdoorlatende dakplaten is meer dan afdoende, stellen de veehouders.

 • Tegen een van de wanden van de melkstal is een kast geplaatst. Daar zouden alle stroomonderbrekers van de melkinstallatie komen, maar deze zijn verplaatst naar voorin de stal. De kast is nu in gebruik voor opslag van klein materiaal. De geringe hoeveelheid geneesmiddelen erin, tekent de gezondheidsstatus van het vee. Het bedrijf is vrij van Mortellaro en heeft de hoogste status voor para-tb.

 • Alle stroomonderbrekers voor de nieuwe stal zitten in de omkleedruimte naast de melkstal. Ook het weerstation zit daar aan de muur (de tweede kast van rechts).

  In de omkleedruimte staan ook een wasmachine en droger, zodat bedrijf en privé gescheiden zijn.

 • In de omkleedruimte zijn een douche en toilet en wasbak geplaatst. ,,De hygiëne-eisen zullen in de melkveehouderij wel toenemen de komende jaren, wij zijn er klaar voor”, stelt de melkveehouder.

 • Bij het verlaten van de melkstal passeren de koeien een selectiepoort. In de selectieruimte kunnen kortstondig maximaal acht koeien, voor drie is een langer verblijf geen probleem.

 • De stal is voorzien van drie enkele drinkers, zes dubbele drinkers en één grote waterbak. Het water gaat via een rondpompsysteem en (grotendeels) geïsoleerde leidingen.

 • Waarom ook een grote drinkbak? ,,Koeien willen af en toe hun kop kunnen onderdompelen”, antwoordt Hekers.

 • Het aantal krachtvoerboxen is van drie in de oude situatie opgeschroefd naar vijf. Deze staan in een lijn in de stal. Eventueel kan nog een zesde box bijgeplaatst worden.

 • De draaimelkstal is opgesteld in een vierkante ruimte. Daardoor is er (in de hoeken) plek voor technische ruimten. Een ervan is het kantoor, dat een prachtig overzicht in de stal biedt. Dat overzicht is optimaal, omdat Hekers de muurtjes voor de ligboxen aan de kant van de roosters minder hoog maakte dan voorin de box.

 • De JOZ-mestrobot wordt opgeladen in een van de technische ruimten bij de melkstal. Dat was een open verbinding, die snel is dichtgelegd en geïsoleerd. ,,Er kwam veel kou via die opening de melkstal binnen.”

 • Boven de melkstal is een watervat van 10 kuub opgesteld. Daarin wordt water opgeslagen dat eerst de melk voorkoelt en daarna dient als drink- en reinigingswater.

 • De voorkoeler zelf is een compact apparaat.

 • Bij de melkstal is een stuk roostervloer afgescheiden van de rest van de stal. Het moet een afleverruimte worden voor koeien, maar is nog in gebruik als opslagruimte.

  Vrijdag 11 juni is er open dag van 10:00 tot 16:00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.