Rundveehouderij

Foto & video

Werkplezier en gemak staan voorop

Gerard en Elly Oudhuis hebben in Broek en Waterland (N.-H.) een nieuwe ligboxenstal gebouwd voor 130 koeien.

Foto

 • Gerard (44) en Elly (42) Oudhuis hebben in het Noord-Hollandse dorpje Broek in Waterland een nieuwe ligboxenstal gebouwd met 130 koeplaatsen. De oude ligboxenstal had 84 ligboxen en zat nagenoeg vol. De nieuwe stal is zo ingericht dat een iemand de werkzaamheden kan verrichten. Zoon Bart (11, links op de foto) helpt al regelmatig mee in de stal. Hij is de beoogde bedrijfsopvolger, al wordt daar geen druk op gelegd. Dochters Saskia (17) en Judith (14) staan niet op de foto.
  Tekst: Bouke Poelsma en foto's: Fotopersburo Dijkstra bv

 • In het polderlandschap, onder de rook van Amsterdam, is de nieuwe stal een opvallend bouwwerk. De familie Oudhuis heeft al veel positieve reacties ontvangen over de stal. Het bouwwerk is 63 meter lang en 33,50 meter breed.

 • Het vooraanzicht van de stal. De voergangen, aan beide zijden van de stal, zijn 4,30 meter breed. Achter de ramen, in het midden van de stal, bevindt zich de 24 stands BouMatic binnenmelker. Links daarvan is het tanklokaal. De stal is voorzien van een weerstation. Deze bevindt zich op nok van de stal (zie foto).

 • Vanuit zijn kantoor annex skybox heeft Oudhuis een mooi overzicht op de ligboxen. „Deze stal zorgt voor veel werkplezier”, aldus Oudhuis, die de stal nu een dikke maand in gebruik heeft. Op de foto zijn enkele droge koeien zichtbaar. De rest van de veestap loopt achter de stal te grazen.

 • Het kantoor, vanuit de stal gezien. Wat opvalt is de grote hoeveelheid licht in de stal. „In vergelijking met de oude ligboxenstal heeft deze stal veel meer inhoud en licht", aldus Oudhuis.

 • Langs de voerhekken is op de voerpaden een coatinglaag aangebracht. De coating zorgt ervoor dat het gevoerde gras minder snel gaat broeien. Daarbij is het voerpad gemakkelijker schoon te houden. Het water- en winddichte doek zorgt ervoor de ventilatie in de stal wordt gereguleerd.

 • De aansturing van het doek werkt computergestuurd. Het kastje op de foto staat in verbinding met het weerstation. In de stal zijn verder op twee plaatsen thermometers aangebracht.

 • De 24 stands BouMatic binnenmelker, gefotografeerd vanuit het kantoor in de stal. Met de nieuwe melkstal kan Oudhuis in een uur en een kwartier 130 koeien melken. Een flinke tijdsbesparing ten opzichte van de oude situatie. De oude ligboxenstal uit 1976 was ingericht met een 2 x 6 visgraatopstelling. Oudhuis was hier per melkbeurt zo’n twee uur kwijt. „Melken is mijn hobby, maar je moet ook efficiënt werken.”

 • Op de foto zijn linksboven twee watertanks zichtbaar: een voor het schoonmaken van de melkput en een voor het drinkwater van de koeien. De dieren krijgen bronwater toegediend.

 • Het werken in de nieuwe melkstal is niet te vergelijken met de vroegere situatie. „Ik ben nu constant aan het lopen. In de vorige put stond ik vaak stil”, vertelt Oudhuis, die nu minder dan een uur bezig is om de huidige 83 koeien te melken.

 • Als de koeien geïnsemineerd moeten worden of als er iets aan de poten moet gebeuren, worden de dieren via deze poort automatisch naar de separatieruimte gedreven...

 • ...de koeien gaan in dat geval rechtsaf, richting de klauwbekapbox. De meeste kleine ingrepen voert Oudhuis zelf uit.

 • De roostergangen zijn 3,75 meter breed. De stal heeft twee enkele rijen ligboxen en een dubbele rij. De boxen hebben een tussenmaat van 1,12 meter. „De koeien liggen er netjes in. Ze waren er snel aan gewend", vertelt Oudhuis, die de stal zo inrichtte dat hij de werkzaamheden alleen kan verrichten.

 • Een automatisch opdrijfhek met elektronische touwtjes (12 volt) wijst de koeien de weg richting de melkput. Voordat het opdrijfhek in beweging gaat, klinkt een luide toeter door de stal. De koeien die nog in de boxen liggen, weten dan meteen hoe laat het is. Oudhuis hoeft alleen de koeien die bij het voerhek staan naar de wachtruimte te sturen. „Binnen tien minuten ben ik aan het melken.”

 • De koeien kijken niet raar meer op van de mestrobot en springen niet meer weg, integendeel.

 • De roostergangen zijn 3,75 meter breed. De mestrobot hoeft per gang maar een keer heen en weer. De stal is volledig onderkelderd. De twee meter diepe put biedt opslag aan 2.000 kuub mest.

 • De stal is voorzien van enekele ruime waterbakken. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken.

 • De nok heeft een brede lichtinlaat. Op de foto zijn onder de nok ook de Agrilight-lampen zichtbaar.

 • De huidige melktank heeft een inhoud van 8.400 liter melk. In het tanklokaal is rekening gehouden met de toekomstplannen van de familie Oudhuis. Er is eventueel ruimte voor een tank met een inhoud van 13.000 liter.

 • De stal is voorzien van vier laarzenreinigers. De totale kosten daarvan bedragen €1.600. Zoon Bart laat overigens zien dat ook klompen met de reinigers schoongemaakt kunnen worden.

 • „De koeien zijn gek op de borstel", aldus Gerard Oudhuis.

 • Hoewel hij aangeeft dat de voeropname in de stal misschien beter te reguleren is, is Oudhuis een groot voorstander van weidegang. Hij is van mening dat dit het beste is voor zijn dieren en hij heeft daarbij het gevoel dat het ook arbeidsbesparend is. „Al moet ik bekennen dat mijn vrouw altijd de koeien ophaalt”, lacht hij. De melkveehouder houdt overigens strikt in de gaten of zijn dieren buiten wel voldoende gras krijgen.

  Op 29 mei is de nieuwe stal van de familie Oudhuis te bezichtigen op de open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.