Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Twee boeren, één nieuwe stal

De familie Schrijver ging een samenwerkingsverband aan met de familie Klei. Samen lieten ze een nieuwe 3+3-rijige ligboxenstal bouwen.

Foto

 • Wim (53) en Joke (53) Schrijver en Jeanet (46) en Henk (49) Klei in Dalfsen (Ov.) staan voor hun nieuwe 3+3-rijige ligboxenstal. Beide families gingen een samenwerkingsverband aan. Daar hadden ze allebei goede redenen voor. De familie Klei moest wijken voor een Zwols industriegebied en zocht een nieuwe locatie. De familie Schrijver wilde uitbreiden omdat de oude stal te klein werd. Beide families werken nu al twee jaar naar volle tevredenheid samen op de locatie van de familie Schrijver.

  Foto's Henk Riswick, tekst: Robert Bodde

 • De nieuwe 3+3-rijige ligboxenstal telt 228 ligboxen en is gefinancierd op basis van een melkprijs van €0,32. Juni vorig jaar begonnen Schrijver en Klei met de bouw en een halfjaar later was de bouw al afgerond en gingen beide koeienkoppels de stal in.

 • In de nieuwe ligboxenstal staan vier Lely-melkrobots. Links én rechts van de voergang staan er twee. Alle vier de robots bevinden zich aan het eind van de stal. Dit zorgt voor een beter overzicht. De koppels van Klei (70 koeien) en Schrijver (150 koeien) staan door elkaar heen. Dit geeft geen problemen.

 • Wim Schrijver had in zijn oude stal al ervaring met melkrobots. Deze waren hem goed bevallen. Nieuwbakken collega Henk Klei was ook enthousiast. Dus kwamen er ook robots in de nieuwe stal te staan. Doordat Klei en Schrijver nu met zijn tweeën zijn, hebben ze bovendien geen vreemd personeel nodig.

 • De melkrobots staan naast elkaar. De koeien kunnen snel gesepareerd worden.

 • Koeverkeer speelt een belangrijke rol in de nieuwe ligboxenstal. De looppaden in de stal zijn ruim opgezet. Er zijn ook meerdere doorsteken.

 • De koeien liggen op koematrassen. Deze hebben een latex ondermat en een rubberen toplaag. De matrassen zorgen voor een zacht ligbed en zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken.

 • De ligboxenstal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MD). Dus mag een mestrobot niet ontbreken. Zoals de foto bewijst, heeft die zijn eerste kilometers al achter de rug.

 • De zijkanten van de ligboxenstal zijn voorzien van witte ventilatiegordijnen, die zorgen voor voldoende lucht. Schrijver en Klei kozen voor witte gordijnen omdat wit het licht goed doorlaat. De gordijnen kunnen maximaal 3,30 meter open. De zijkanten zijn ook afgezet met vogelgaas.

 • Het dak is volledig geïsoleerd en laat veel licht binnen. De lichtstraat is 3 meter breed.

 • In de stal hangen hoogfrequente tl-lampen. Die zorgen voor een zeer goed zicht.

 • De pas afgekalfde en zieke koeien worden, links van de voergang, in dit strohok gezet. Het hok bevindt zich direct achter de melkrobots. De dieren kunnen eenvoudig en snel gesepareerd worden.

 • Achter de melkrobots rechts van de voergang is nog een tweede separatieruimte voor tochtige en zieke koeien.

 • Achterin de stal staat een Lely-beweidingsbox. Hier wordt bepaald of de dieren naar buiten mogen of binnen moeten blijven.

 • De samenwerking in beeld. Henk Klei zit op de machine en Wim Schrijver voert de koeien. Samen hebben ze van de nood een deugd gemaakt, met als gevolg een groot gezond bedrijf dat de toekomst tegemoet kan zien.

 • De koeien zijn net gevoerd. De dieren krijgen een rantsoen van mais, kuil, perspulp en raapsoja. In de namiddag krijgen ze gras.

 • De oude stal van Wim Schrijver zat met 150 koeien tjokvol. Nu worden er vooral droge koeien gehouden. In de toekomst bouwen de veehouders in deze stal een kantoor en een kantine.

 • Aan de zijkant van de oude stal (hier op de foto in het midden) zit een opening naar een jongveestal. Hierin hield Schrijver op het laatst zelfs nog wat extra melkvee, omdat er in de stal onvoldoende plek was.

 • De families Schrijver en Klei werken op dezelfde locatie, maar ze wonen niet naast elkaar. De familie Klei woont op een kilometer afstand, ook op een boerderij. Daar staat deze jongveestal, waar al het vee tot vijf maanden oud verblijft.

  De families Schrijver en Klei houden een open dag op 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur aan De Broekhuizen 4a in Dalfsen. Ook doen ze mee aan de Open Boerderijdag van Campina op 24 mei.

  Volgende week staat in Boerderij ook een reportage over het melkveebedrijf.

Eén reactie

 • no-profile-image

  piet

  mooi bedrijf maar de mest robot mag ook wel eens een wasbeurt hebben niet dan veel geluk met jullie bedrijf grt piet uit roosendaal

Of registreer je om te kunnen reageren.