Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Nieuwe techniek in eeuw oude stal

Peter Oerlemans combineert bij de renovatie van zijn koeienstal moderne techniek met authentieke elementen. Het meest in het oog springt de voerrobot die acht keer per dag het voer naar de koeien brengt.

Foto

 • In plaats van een nieuwe ligboxenstal te bouwen, renoveerde Peter Oerlemans (40) in Halsteren (N.-Br.) zijn bijna 100 jaar oude stal/schuur. De grupstal maakte plaats voor drie rijen boxen met mestschuif, voerrobot en moderne melkstal met 2x7 visgraat. Het gebouw is volgens de ondernemer voldoende degelijk om nog lange tijd mee te gaan. Inclusief een stuk nieuwbouw biedt de stal plaats aan 130 stuks melk- en jongvee. Momenteel melkt Oerlemans 55 koeien. Naast de koeien bestaat het bedrijf uit een boerderijwinkel, zorgtak en 42 hectare grond.


  Foto’s: Peter Roek, tekst: René Stevens

 • De schuur/stal bij het bedrijf van Peter Oerlemans dateert van 1920 en hoorde oorspronkelijk bij een Zeeuwse zorginstelling in de buurt. Dat verklaart volgens hem de typische Zeeuwse uitstraling van het gebouw. Aan de buitenkant zijn alleen de betonnen dakpannen vervangen door geïsoleerde dakpanplaat.

 • Vanuit de kantine is er prima zicht op de stal. De kantine doet dienst als schaftruimte voor de hulpboeren, maar ook als kantoor. Het gebouw is van binnen volledig gestript. Alleen de houten spanten en de buitenmuren bleven staan. Peter heeft zo veel mogelijk oude elementen bewaard. Op de plaats van de grup en een aantal strohokken plaatste Oerlemans drie rijen boxen en een voergang. Het was volgens de ondernemer woekeren met de ruimte, maar de indeling voldoet volledig aan de moderne eisen.

 • Vanwege de krappe ruimte bleef weinig plaats over voor een brede voergang. Daarom investeerde de ondernemer zo'n €70.000 in een voerrobot van het merk TKS. Deze machine maakt acht keer per dag een rondje door de stal en pakt dan de koeien en een deel van het jongvee mee. Van deze robot, die afkomstig is uit Noorwegen, draaien er nu twee in Nederland. Op het bedrijf van Oerlemans is de robot getest en klaargemaakt voor de Nederlandse situatie. De melkveehouder is zeer tevreden over de werking: het bespaart arbeid en geeft meer rust in de stal. Ook weet hij precies hoeveel hij van elke voercomponent verstrekt.

 • De robot in de stal wordt binnen enkele dagen vervangen door een iets smaller exemplaar, die bovendien is uitgerust met ronddraaiende bezems. Door de beperkte afmeting blijft de nieuwe robot iets verder van de koeien af en stoten die er minder tegenaan.

 • Buiten de stal staan nu twee bunkers waarin balen, mais of voordroogkuil wordt gezet. Oerlemans moet deze elke drie dagen bijvullen. Met een transportband wordt het voer naar binnen gebracht, boven de voerrobot. Er komt binnenkort nog een derde bunker links van de huidige twee te staan. In de toekomst verwacht de melkveehouder mogelijk een vierde bunker te installeren om zodoende nog flexibeler te zijn.

 • Drie silo’s zijn in de nok van de stal geplaatst stal voor het aandeel krachtvoer of droge producten. Deze kunnen zowel in de voerrobot lossen als in de twee krachtvoerboxen doseren. Als de robot klaar is met voeren, staat hij onder de silo’s in ruststand. Net voor het voeren loeit een sirene, zodat de koeien in de wei weten dat er gevoerd gaat worden.

 • Naast de oude schuur staat een deel nieuwbouw met daarin de melkstal en een strohok voor jongvee. Om voldoende mestopslag in de stal te houden, maakte Oerlemans de melkput op het maaiveld. De koeien moeten daarom via een oplopende wachtruimte, met een helling van 6 graden, naar de melkstal. Voor de koeien gaat dat prima en het schoonmaken gaat een stuk sneller.

 • De melkstal is voorzien van een 2x7 visgraat. Een melkrobot zou een mooie combinatie zijn met de voerrobot. Oerlemans vindt het echter belangrijk om zelf de koeien te zien. Bovendien vindt hij het melken gewoon te leuk om dat door een robot te laten doen.

 • Om voldoende ventilatie te realiseren is de nok opengemaakt. De oude zolder is volledig verdwenen. De luchtinlaat gaat straks via de ramen die nu nog dicht zijn. De inlaat lijkt beperkt, maar is volgens de melkveehouder berekend op het aantal koeien dat in de stal kan. Een plus is het steile dak waardoor er een schoorsteeneffect ontstaat.

 • De ligboxen zijn 2,40 lang bij 1,10 breed. Het onderste deel van de houten gebinten zijn afgeschermd en opgenomen in de constructie. Als ligbed koos de ondernemer voor diepstrooisel. Hij krijgt veel bezoekers op het bedrijf en vindt een vriendelijke uitstraling van zijn stal belangrijk. Ook is het meegenomen dat de hulpboeren een nuttige arbeidsinvulling hebben met het schoonmaken van de boxen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  prachtige stal, kan menig melkveehouder jaloers op zijn, niet en blinkend is allemaal leuk, maar dit heeft toch wel iets, het goede boerenleven op een "echte boerderij" met een moderne bedrijfsvoering. Veel succes toegewenst.

 • no-profile-image

  CS

  netjes opgelost hoor, heel leuk gedaan. Succes en veel plezier ermee!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Begrijp ik het goed dat er onder de wachtruimte mestopslag is gemaakt?
  In ieder geval mooie stal. kan weer jaren vooruit.

 • no-profile-image

  jan eiko

  de voerrobot brengt acht keer het voer naar de koeien en dan zie je nog veel koeien met lege pens en heel schraal jammer hoor. miskoop van de eeuw?? of geen gebruiksaanwijzing gekregen ??

 • no-profile-image

  bekende

  De wachtruimte is gebouwd op de "oude" mestopslag die al gebruikt werd toen er nog een grupstal stond.

  De koeien zijn niet zo schraal als ze op de foto's lijken maar, hebben wel wat problemen gehad tijdens de overgang van grup en het voeren met kruiwagen naar loopstal met robot. Begrijpelijk toch?

  Het is in ieder geval een hele mooie stal geworden en ik wens de eigenaren veel succes ermee.

 • no-profile-image

  sam

  ik heb deze stal een maand of twee geleden bezocht.
  zijn koeien zagen er idd allemaal goed uit, en wie heeft er niet eens een koe die wat minder is?
  onder zijn oplopende wachtruimte bevindt zich idd ook een mestopslag, en in zijn stal is het ook proper voor de koeien.
  Proficiat aan de Landbouwer!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.