Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Inkuilen bij eerste mooie weer

Na een lange periode van koud en instabiel weer is er half mei een aantal zonnige dagen. Veehouders zijn massaal op het land te vinden. Ook Harry Dinkelman kuilt zijn eerste snede.

Foto

 • Na lange periode van koud en instabiel weer is er half mei een aantal zonnige dagen. Veehouders zijn massaal op het land te vinden.  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Jacco Keuper

 • Ook Harrie Dinkelman in Barchem (Gld.) kuilt zijn eerste snede. Dinkelman melkt 85 koeien en heeft 36 hectare grasland. Daarvan kuilt hij 20 hectare. ,,Het is twee weken later dan andere jaren. Mijn vader is op 3 mei jarig, en meestal zijn we dan aan het maaien of inkuilen. Nu zijn we dus een stuk later."

 • Jaarlijks heeft Dinkelman 100 meter aan sleufsilo te vullen met gras. Om luchttoetreding langs de muur te voorkomen heeft hij stroken kuilplastic over de silowanden gehangen.

 • Zelf beschikt de veehouder ook over een ladewagen. Die gebruikt hij tussen half april en eind oktober voor zomerstalvoedering. Het inkuilen doet hij niet zelf, maar besteedt hij uit aan Coöperatieve Werktuigen Vereniging Medo in Vorden. ,,Zelf inkuilen krijg ik arbeidstechnisch gewoon niet rondgezet."

 • Maaien, schudden en harken doet Dinkelman wel zelf. Met het middagzonnetje in de rug begint hij om 13 uur met harken.

 • De voorsprong van Dinkelman is beperkt, want rond 15 uur arriveert de loonwerker met de snijwagen in het veld.

 • De opbrengst is gemiddeld gezien goed. De veehouder schat de opbrengst tussen 2.500 en 3.000 kilo droge stof per hectare.

 • Toch zijn er tussen percelen verschillen. Op een paar percelen zijn de zwaden duidelijk wat minder dik. ,,Afgelopen najaar zijn de pinken langer buiten gebleven, omdat we een nieuwe jongveestal hebben gebouwd. Dat betrappen in combinatie met de strenge winter zie je terug op die percelen."

 • Dinkelman zaait altijd BG4 bij herinzaai. De timothee daarin houd het gras luchtiger en smakelijker als het vers voor het voerhek ligt. De zomerstalvoedering heeft nog een ander voordeel. Percelen zijn samengetrokken tot grote blokken en de afrastering is maar minimaal. ,,De loonwerker noemde nog hoe makkelijk het is dat hij op alle plekken zo van het perceel de weg op kan draaien."

 • Dinkelman laat het gras niet hakselen maar met een snijwagen naar de kuil brengen. Dat is omdat gehakseld gras naar zijn zin te weinig structuur bevat. ,,Bovendien is dit systeem goedkoper dan hakselen."

 • Bij het lossen verdeelt de loonwerker het gras in een langgerekte baan. Zo komen er steeds dunne laagjes bij.

 • Zodra de wagen weg is begint de shovelchauffeur direct te verdelen. De kuil wordt eerst achter op hoogte gebracht en vervolgens naar voren toe uitgebreid.

 • Goed vastrijden van het product vindt Dinkelman belangrijk. Hij kuilt dan ook liever wat vochtiger dan heel droog in. ,,45 tot 50 procent droge stof vind ik voldoende. Wat vochtiger voer vinden de koeien lekkerder."

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wil

  Vernieuwend....

Of registreer je om te kunnen reageren.