Rundveehouderij

Foto & video 2115 x bekeken 2 reacties

Graszode omtoveren tot maisland

Grasland scheuren, een goed zaaibed bereiden en mais zaaien kan in één werkgang. Naast arbeidsbesparing is behoud van mineralen en organische stof het grote voordeel.

Foto

 • Stel: je hebt grasland met een zode die in productiviteit achter blijft en waar het aandeel goede grassen onder de maat is. Dan is het tijd voor vruchtwisseling en wachten je een scala aan bewerkingen voor de mais daadwerkelijk gezaaid is. Loonbedrijf Van Hal in Voorst (Gld.) gaat sinds dit seizoen de boer op met een machine die dit in één werkgang kan.  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Jacco Keuper

 • ,,Ploegen is in bepaalde gevallen een voordeel, maar geeft bij het scheuren van grasland een verarming van de grond," zo motiveert Erik Morssink, bedrijfsleider bij Van Hal bv zijn keuze voor deze investering. ,,Zo houd je de mineralen en de organische stof bovenin de bouwvoor."

 • Het werk van de veehouder is voordien hooguit beperkt tot het bloten van de graszode als het gras al wat langer wordt. Lang gras laat zich immers moeilijker onderwerken. In de regel is dit niet nodig en volstaat het doodspuiten van het grasland. Bij een korte stoppel, bijvoorbeeld als eerst nog een snede gras is gewonnen voor het scheuren, is zelfs doodspuiten geen noodzaak.

 • De machine is eigenlijk een combinatie van meerdere machines. Daardoor hangt de zaaimachine achterop een stuk verder naar achter de trekker dan standaard.

 • Om voldoende druk op de voorwielen te houden als de zaaier in de hef hangt, is niet alleen het voorraadvat van de kunstmest, maar ook een gewichtblok in de fronthef gehangen. Zo blijft de trekker ook op de weg goed bestuurbaar en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

 • Direct achter de trekker zit een woeler. Deze heeft vier poten met flinke ganzenvoeten.

 • De voorwoeler maakt de grond tot een diepte van 20 tot 30 centimeter los. De 60 centimeter brede vleugels lichten de grond echt op.

 • Vervolgens maakt een cultimessenfrees korte metten met de zode. Deze frees heeft geen messen maar rechtse, getordeerde tanden. Deze mengen tot tien centimeter diepte de grond en de graszode of groenbemester door elkaar, zonder de ondergrond dicht te slaan.

  De combinatie kan ook bouwland in één werkgang zaaiklaar leggen. De frees wordt dan vervangen door een rotorkopeg.

 • Over het zaaibed wordt niet meer gereden. Achter de frees of kopeg hangt een 4-rijige maiszaaimachine.

 • Er gaat geen markeur door de zode. Aan de hand van een stang en een kettinkje aan de kunstmestbak kan chauffeur Frank Roelofs de juiste afstand tot de vorige rij bepalen. Een vaste hand doet de rest om nette, rechte maisrijen te krijgen.

 • De maiszaaimachine werkt met schijven. Zowel de kunstmest als het zaaizaad worden met schijven in de grond gebracht. Voor de zaaikouters zitten snijschijven.

 • Daarnaast is de zaaimachine uitgerust met extra drukwieltjes. Deze drukken het zaad nog extra aan, zodat het goed opgesloten in het zaaibed ligt. De grond onder de graszode is vochtiger dan een gangbaar zaaibed. De schrapers aan de drukwielen doen dan ook goed werk. Morssink: ,,Bij deze zaaimethode komt het zaad in veel vochthoudender grond te liggen."

 • De machine vraagt veel kracht, zowel trekkracht als op de aftakas. Het is dan ook geen machine om capaciteit mee te draaien. De rijsnelheid ligt onder gunstige omstandigheden op 4,5 tot 6 kilometer per uur. Maar op zware grond kan het ook wel blijven steken op 3 kilometer per uur. Met een werkbreedte van 3 meter komt dat neer op gemiddeld 0,6 tot 1 hectare per uur. Ter vergelijk: gangbaar zaaien doet de loonwerker met achtrijers, die hebben een capaciteit van 2 hectare per uur.

 • De Fendt 920 (220 pk) heeft er de handen vol aan. En al dat harde werk maakt dorstig. Op een gemiddelde werkdag verstookt de trekker 500 liter diesel. Hoger brandstofverbruik en lagere capaciteit hebben als logisch gevolg dat de prijs per hectare hoger ligt dan bij alleen zaaien.

 • Het tarief in klinkende euro's vergelijken is lastig volgens Morssink, omdat de bekwaamheid van de grond grote invloed heeft op de snelheid van werken bij de zaaicombinatie. Gemiddeld is deze zaaimethode op bouwland (rotorkopeg) twee keer zo duur en op grasland (frees) drie keer zo duur dan regulier zaaien. ,,Daar staat wel tegenover dat het de veehouder drie werkgangen bespaart; het frezen, ploegen en zaaiklaar maken van de grond. Bovendien houd je meer mineralen in de bouwvoor waardoor je met minder mest toe kan of een hogere opbrengst realiseert bij gelijke bemesting."

 • Het resultaat van de bewerking dat de machine achterlaat oogt op het eerste gezicht rommelig. Morssink: ,,Het is gefreesd, dus de zode zit bovenin. Dat kan men storend vinden, maar dat is nu wel juist net de bedoeling." De plukken gras hebben volgens de loonwerker geen nadelige invloed op het zaaibed. De korrels liggen in grond die goed los is geweest, voldoende vochtig is en daarna goed weer is aangedrukt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerke

  Wij hebben afgelopen voorjaar geinvesteerd in een vergelijkbare combinatie. Namelijk een Kverneland CLI, met een Amazone rotoreg en een Monosem 4 rijige zaaimachine. Alle mais er mee gezaaid, en prima ervaringen. Alle bewerkingen in de tijd waarin normaal alleen ploegen nog niet lukt. Dit alles gedragen door een John Deere 6530. Ging qua vermogen prima, maar hefkracht was wat mager.

 • ghlegebeke

  dit is een siesteem van niks:je gaat met de zodebemester injecteren dan met Spitmachine rommel je alles weer door elkaar /met maiszaaien gaat het stroopen kryg je geen 100000 planten per ha. en je krygt veel meer onkruid. dat is myn meening (ik hebt het nooit gedaan zo )

Of registreer je om te kunnen reageren.