Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Twee volwaardige takken

De familie van Dasselaar bouwde een nieuwe ligboxenstal voor 140 koeien. Naast het melkvee is er ook een slachterij/slagerij. 17 april is er een open dag.

Foto

 • Erik (21), Frank (18), Janny (46) en Drikus (48) van Dasselaar uit Nijkerk (Gld.) vormen een bijzonder familiebedrijf. Samen runnen ze een melkveebedrijf, een slachterij én een slagerij. Dit zijn bovendien gelijkwaardige takken. De melkveetak is geleidelijk gegroeid. Drikus en Janny Van Dasselaar begonnen in 1983 met tien melkkoeien en dat aantal is inmiddels verzevenvoudigd. Nu is er een nieuwe ligboxenstal (zie foto) uit de grond gestampt. Die is gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar

 • Eind mei 2009 is begonnen met de bouw van de nieuwe 0+4+0-rijige ligboxenstal. Deze maand zijn de koeien er ingekomen. Drikus, Erik en Frank van Dasselaar hebben het hele bouwproces meegelopen. Dit bespaarde kosten bespaard en zorgde bovendien voor meer maatwerk.

 • De ligboxenstal is op dit moment halfvol. Er passen straks 140 melkkoeien in de stal, dat zijn er op dit moment nog 75. Geleidelijke groei staat voorop. Van Dasselaar wil langzaam uitbreiden met eigen jongvee.

 • De koeien liggen op diepstrooiselbedden. Bovendien zijn de boxen voorzien van flexibele GreenStall-ligboxenafscheidingen. De koeien hebben zo veel comfort, ze kunnen opstaan zoals ze dat ook in de wei doen.

 • De diepstrooiselbedden zijn opvallend opgebouwd. Onderaan de ligboxen zijn autobanden van 15 centimeter hoog met een strip aan het beton vastgemaakt. Die banden zijn gevuld met zand. Daar bovenop ligt een laag zaagsel. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en grip. Bovendien zorgt het zand voor verkoeling in de zomer.

 • De krachtvoerboxen in de stal zijn afsluitbaar en hebben een zijdelingse in- en uitstap. Het zijn dezelfde boxen als die in een tandemmelkstal. De ervaring leert dat koeien er rustiger van worden.

 • De ruime voergang zit aan de zijkant van de stal. Er zijn evenveel voer- als ligplaatsen.

 • Beide zijkanten van de stal zijn voorzien van ventilatiegordijnen. De koeien krijgen zo voldoende lucht en licht. Er zit ook vogelgaas. Dit is hard nodig, omdat het bedrijf pal aan een vogelgebied ligt.

 • Het stro- en afkalfholk is ruim opgezet en meet 13 bij 8,5 meter. Het hok is bovendien gemakkelijk bereikbaar, omdat er een schuifdeur in de voorkant van de stal zit.

 • Het separatiehok staat in het midden van de stal en biedt plaats aan vier koeien. Er komt ook nog een klauwbox in te staan.

 • De oversteeknok heeft een lichtstraat van 3 meter breed. In de stal hangen ook Agrilights. Die hebben een tijdschakelaar met nachtverlichting.

 • De ligboxenstal is met een capaciteit van 140 koeien klaar voor de toekomst. Een melkrobot past er echter niet in. Die verhoudt zich slecht met weidegang. Van Dasselaar kiest bij verdere groei voor een melkcarrousel.

 • Dit gedeelte van de stal staat nog helemaal leeg. Het is de plek waar op termijn de melkcarrousel komt te staan.

 • Op dit moment worden de koeien nog gemolken in een oude visgraatstal. Die staat in de oude stal, een paar meter verderop. De koeien maken iedere dag de gang naar de andere stal. In deze ruimte worden ze daarvoor verzameld. Voor Van Dasselaar is melken in een visgraat geen probleem. Hij wisselt het melken af met zijn twee zoons. Bovendien is de melkveestapel nog niet te groot.

 • De huidige 2×4-visgraatstal voldoet in de huidige situatie nog steeds. Ook al is die melkstal al 15 jaar oud.

 • De oude stal geeft een goed beeld wat voor grote sprong de familie Van Dasselaar heeft gemaakt.

 • De tweede volwaardige tak van het bedrijf is de slachterij/slagerij met een VWA-keurmerk. Drikus van Dasselaar heeft vroeger de Slagersvakschool gedaan en slacht al sinds het begin van het bedrijf. Op de foto is te zien waar de koeien binnenkomen. Elke week komen er op woensdagavond acht tot tien koeien binnen. Deze worden voor de rust apart gezet en vervolgens donderdagochtend gekeurd en geslacht.

 • Van Dasselaar slacht niet alleen koeien, maar ook varkens en schapen. De dieren komen hier binnen en worden voor de rust apart gezet.

 • De slachterij is met een omzet van 3.000 kilo vlees per week een volwaardige tak. Van Dasselaar heeft een vaste medewerker en enkele losse krachten in dienst. Hier is vaste kracht John van Dorresteijn aan het werk, een oude schoolvriend van Drikus.

 • De koeien volgen het vaste slachttraject. Hier worden de ingewanden verwijderd.

 • De karkassen blijven minimaal vier dagen in de koelcel hangen. Dit zorgt voor een zo optimaal mogelijke kwaliteit.

 • Van Dasselaar verkoopt aan huis en snijdt en portioneert het vlees zelf. En met succes. Hij heeft een vaste schare klanten. Soms komen ze zelfs helemaal uit Zuid-Holland of Friesland.

 • Dit zijn die producten die het goed doen: rookvlees, rauwe ham, mager gerookt spek en ambachtelijke rookworsten. Van Dasselaar pekelt in pekel die hij al jaren gebruikt. Hierin blijven de vleessappen goed bewaard. En dat proef je.  Op 17 april is van 10.00 tot 16.00 uur open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Leuk om te zien, twee verschillende takken en een mooie stal !

 • no-profile-image

  Harkema

  Mooi bedrijf! Netjes voor elkaar.

 • no-profile-image

  jan en janny evers

  van harte gefeliciteerd met jullie mooie bedrijf.
  we konden niet komen op de open dag ,maar hopen nog vele malen ons vee bij jullie te laten slachten.
  een hartelijke groet .
  jan en janny evers

 • no-profile-image

  ellen

  goedenavond,
  ik zzou graag willen weten of ik als particulier ook vlees bij u kan kopen. Zo ja per kg? en wanneer?

  Ik hoor het graag

 • no-profile-image

  Drikus

  Hoi Ellen,

  Ja dat kan! Sorry voor de late reactie.
  alle vleesbestellingen zijn mogelijk.
  Telefoon: 033 2452879

  Groeten,
  Slagerij Drikus van Dasselaar

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.