Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Nieuwe stal voor 280 melkkoeien

Overbezetting behoort tot het verleden. Maatschap Falkena heeft een nieuwe 3+2-rijige ligboxenstal en een zij-aan-zijmelkstal met snelwisselsysteem. 24 april is er een open dag.

Foto

 • Roelof (60), Gert (35) en Anke (58) Falkena zitten in een maatschap en hebben een nieuwe ligboxenstal met 280 ligplaatsen laten bouwen. Dat was nodig, omdat er in de oude stal overbezetting was. Infrastructuur, land en voeropslag waren al op groei berekend. Nu is met de nieuwe stal de laatste stap gezet.  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Jacco Keuper

 • De 3+2-ligboxenstal is maar liefst 86 meter lang en 34 meter breed. De Falkena’s kozen voor een traditionele stalbouw. Die vinden zij het meest duurzaam. Ze namen de stal vorig jaar november na een bouwperiode van negen maanden in gebruik. In 2006 zijn de eerste plannen gemaakt.

 • Hier is goed te zien hoe ruim de ligboxenstal met 280 plaatsen is. De huidige 200 koeien van Falkena hebben aanmerkelijk meer ruimte dan in de oude stal. De stal is precies geworden zoals Falkena die voor ogen had. Er zijn geen concessies gedaan. Inclusief melkerij komen de kosten uit op €4.800 per ligplaats. Op de voorgrond is de separatieruimte te zien.

 • De melkkoeien staan links en rechts van het voerpad. Maar ze staan wel in één groep. Aan de achterkant van de ligboxenstal is een doorsteek, waardoor de koeien kunnen oversteken.

 • De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Daarin past ook een mestrobot met een sproei-installatie.

 • De stal is volledig onderkelderd, 2 meter diep en heeft een opslagcapaciteit van 6.000 kuub. De totale opslagcapaciteit van het bedrijf komt uit op 9.500 kuub. Dat betekent dat de mest ruim een jaar opgeslagen kan worden.

 • Lucht en licht spelen een belangrijke rol in de nieuwe stal van Falkena. Volgens de norm Maatlat Duurzame Veehouderij is daarom gekozen voor ventilatiegordijnen en een weerstation. Hiermee wordt het klimaat in de stal geregeld.

 • Het dak is volledig geïsoleerd en in de nok zit een lichtstraat van 2,5 meter breed. Deze zorgt voor veel licht in de stal.

 • Falkena heeft gekozen voor een 2×15 stands zij-aan-zijmelkstal met snelwisselsysteem van DeLaval. Dit komt neer op vier uur melken per dag, voorheen was dit zeven uur per dag. Falkena koos bewust niet voor een melkrobot, omdat bij de verwachte groei zeker vijf melkrobots nodig zouden zijn.

 • De melkstal is pas een halfjaar in bedrijf, maar werpt nu al zijn vruchten af. De gemiddelde melkproductie was vorig jaar nog 8.450 kilo per jaar (bij 4,30 procent vet en 3,35 procent eiwit). Dat is inmiddels opgelopen tot 8.700 kilo per jaar (bij 4,50 procent vet en 3,45 procent eiwit). Een ander voordeel is de in hoogte verstelbare vloer. De melkstal is overigens helemaal van roestvrij staal.

 • De melkapparatuur staat in de kelder onder de melkstal. De apparatuur blijft op deze manier droog en schoon. Dit is een onderhoudsvriendelijke ruimte.

 • De wachtruimte bevindt zich tussen de ligplaatsen en is 4,40 meter breed. Het opdrijfhek drijft de koeien richting de melkstal.

 • De koeien liggen op koematrassen, die voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De matrassen zijn zacht en snel schoon te maken.

 • Er staan zeven krachtvoerboxen in de ligboxenstal, zes voor de melkkoeien en één voor de droge koeien. De droge koeien krijgen een schraler rantsoen. Twee weken voor het afkalven krijgen ze 1 kilo droogstandsbrok. Dat wordt binnen een week opgebouwd naar 2,5 kilo.

 • De drie voersilo’s naast de stal zijn gevuld met drie soorten voer: droogstandsbrok voor droge koeien, een duurdere brok voor de nieuwe melkkoeien en een iets goedkopere brok voor koeien die al langer in lactatie zijn.

 • De koeien krijgen daarnaast een gemengd rantsoen. Dat bestaat uit graskuil, mais, bierborstel, vezels, graszaadhooi en soja.

 • Het aparte strohok/afkalfruimte is zeer ruim opgezet en meet 12 bij 13 meter.

 • Ondanks dat de oude stal al fors was, was de overbezetting groot. In de nieuwe stal hebben de koeien veel meer ruimte.

 • De oude 2×6-visgraatstal zorgde voor een lange melktijd. Die kwam dagelijks uit op zeven uur. Qua melktijd is Falkena er dus sterk op vooruit gegaan.
  Maatschap Falkena houdt 24 april een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Netjes hoor! Maar waarom geen carrousel? Kan wel uit met de groei die zei verwachten denk ik!

 • no-profile-image

  .

  Waarom wèl een carrousel.????

 • no-profile-image

  leraar

  Zeg student, ik zou me eerst eens druk maken om je taalgebruik. Het is "zij".

 • no-profile-image

  Jeroen

  mooi bedrijf. Had wel voor groepen gekozen.
  Student carrousel is ook niet alles!

 • no-profile-image

  xxxx

  ik had zo"n grote stal niet gezet. de bank zal er ook wel geld in hebben zitten. de hele stal kost bij elkaar 1.350.000 euries

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.