Rundveehouderij

Foto & video

Laatste veiling in de manege

Zaterdag 27 maart organiseerde het Blonde d’Aquitaine-stamboek een stierenveiling. Met een gemiddelde verkoopprijs van €2.950 spreekt het stamboek van een succes.

Foto

 • De veiling van de stieren uit de centrale opfok van het stamboek werd voor de tiende en tevens de laatste keer georganiseerd bij Kees Dekker in Uithuizermeeden (Gr.). De volgende veiling, komend najaar, wordt gehouden bij Dick Ruessink in Toldijk. Dan doen bovendien drie andere stamboeken mee. Een bijzondere jubileumveiling dus.

  Foto’s: Dennis Beek, tekst: René Stevens

 • Bij aanvang van de veildag staan de stieren netjes op een rij. Belangstellenden kunnen alvast een eerste indruk krijgen. BAC Damas, de stier met de hoogste opbrengst, staat rechts (nummer 2). BAC Damas is een Pagnol-zoon en bracht €4.100 op. Damas is omschreven als een zeer rastypische stier met een beste bespiering en zeer goed beenwerk. Tijdens de testperiode behaalde hij een groei van 1.621 gram per dag.

 • Een grondige inspectie voor BAC Eldorado, de nummer twee-stier qua opbrengst. Deze Amegui-zoon bracht een bedrag van €4.000 in het laatje van zijn eigenaar. De stier doet het goed voor rastype en bespiering.

 • Alle stieren worden de huidige opfokker Kees Dekker rondgebracht. Tijdens het ochtendprogramma kon iedereen op een stier opbieden. ’s Middags werden ze dan geveild.

 • Een bezoeker probeert de 2 procent biedgeld op te strijken. Rechtsachter deze man houdt Ed Neerincx, voorzitter van het stamboek, een oogje in het zeil.

 • Tijdens het middagprogramma brengt Kees Dekker de stieren nog een keer naar de ring. Deze keer worden ze geveild. Hier staat stier BAC Damas voor de veilinghamer.

 • Veilingmeester Dirk Reijne uit Barsingerhorn (N.-H.) probeert de hoogste prijs binnen te halen voor de verkoper. Marcel Gerritsen, presentator van het Blonde-stamboek, kijkt toe.

 • Nog een bod. De man rechts is Dick Ruessink. Op zijn bedrijf gaat voortaan de centrale opfok plaatsvinden en ook de volgende veiling.

 • Niet alleen de kopers tonen interesse; in totaal zijn er zo’n 150 belangstellenden op de dag afgekomen. Een aantal om stieren te kopen, een aantal om biedgeld op te strijken en velen om gewoon een leuke dag te hebben.

 • Aan de einde van de dag zijn 11 dieren geveild van acht eigenaren. De gemiddelde opbrengstprijs is €2.950 en ligt daarmee €350 hoger dan de vorige veiling. De organisatie spreekt niet voor niets van een veiling met een hoge kwaliteit. Van de 11 dieren gaan negen stieren met hun nieuwe eigenaar mee; voor twee stieren moest het vervoer nog worden geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.