Rundveehouderij

Foto & video 3099 x bekeken 5 reacties

Hellende gietasfalt vloer in proefstal

De nieuwe stal van melkveehouder Jos van den Hurk is een proefstal in het kader van ammoniakemissiebeperking. De emissie is voorlopig berekend op 8,4 kilo.

Foto

 • Jos van den Hurk bouwde een proefstal met een beperkte ammoniakemissie, die in de voorlopige berekening uitkomt op 8,4 kilo. De norm is 9,5 kilo. Van den Hurk pioniert met dit concept. De reden is dat hij de toekomstige emissiediscussie voor wil zijn. De proefstal is sinds 23 maart in gebruik en biedt plaats aan 250 koeien. Op dit moment staan er 125 dieren.

 • In de proefstal staan de hoogproductieve koeien links, rechts de laagproductieve. Van den Hurk heeft ook nog een opstartgroep. Een gedeelte van de stal is bijna klaar. Daar komt een extra groep hoogproductieve koeien te staan.

 • De sleutel tot de ammoniakemissiebeperking is een dichte, hellende vloer van gietasfalt. Zoals aan de plank te zien is, is het laagste punt van de vloer in het midden. Dit komt neer op een minimale trechter met een hellingsgraad van 2 procent. Dit betekent dat de urine van de koeien naar het midden toe wegloopt en gescheiden wordt van de mest aan de zijkanten. Zo wordt ammoniakvorming tegengegaan.

 • De urine blijft in het midden van de vloer liggen. De koeien staan aan de zijkanten, waar zich meestal ook de meeste dikke mest bevindt.

 • De mest ligt natuurlijk niet alleen aan de zijkanten. Ook in het midden van de vloer kan mest terechtkomen en die raakt dan wel vermengd met de urine. Om dat tegen te gaan, heeft Van den Hurk twee mestrobots. Die maken elk uur een ronde, zodat de mest ook in het midden wordt weggeschoven. Mest en urine hebben twee uur nodig om tot een reactie te komen en ammoniak te vormen.

 • De vloer is van gietasfalt. Die zorgt voor stroefheid en dat betekent veel grip voor de koeien. De dieren blijven gemakkelijk op de been, zoals deze koe duidelijk demonstreert.

 • Een voordeel van de dichte vloeren is dat Van den Hurk geen kelderemissie heeft. Een nadeel is er ook. De mestopslag is beperkt, er is ruimte voor 300 kuub.

 • Aan beide kanten van de voergang staat een mestrobot. Deze maakt elk uur een ronde om ammoniakvorming tegen te gaan en beschikt over sproeiers. Dit kan helpen tegen het drogen van de mest.

 • In de ligboxen liggen koematrassen. Deze zijn niet gevuld met water of schuimrubber maar met echt rubber. Voor het welzijn van de dieren is dat ideaal. De koeien liggen extra zacht in het midden. Over de matrassen ligt nog een laag strooisel.

 • De voergang is van zuurbestendig asfalt. Er zit zelfs een laagje bitumen op de opstaande kant onder het voerhek. Zo tast het voer de betonnen muur niet aan.

 • Dit is de proefstal van buitenaf gezien. ‘Asfaltboer’ Van den Hurk heeft ook asfalt rond de stal laten leggen. Er zitten ventilatiegordijnen in de zijkanten van de stal. Die kunnen helemaal open.

 • De klimaatcomputer stuurt de ventilatiegordijnen en regelt het klimaat in de stal.

 • Het weerstation op het dak van de stal meet onder meer temperatuur, windsnelheid, windrichting en hoeveelheid regen.

 • De stal heeft een oversteeknok. Het dak is volledig geïsoleerd en er loopt een 2,5 meter brede lichtbaan over de hele lengte van de stal. De opzet is zo dat de zon nooit fel naar binnen schijnt.

 • Er hangen meerdere Lely agrilights in de stal. Deze zorgen voor geel licht en zijn afzonderlijk via een computer te sturen. Van den Hurk kan dus zelf bepalen welke lampen hij laat aanstaan.

 • Er staan ook drie Lely Astronaut A3 next-melkrobots in de stal, voor elke groep één

 • Met gietasfaltvloeren, matrassen in de ligboxen en veel ventilatie hebben de koeien van Van den Hurk het prima voor elkaar. Qua duurzaamheid, welzijn en comfort lijkt deze proefstal het goed te doen.


  Jos van den Hurk houdt 16 april een open dag van 13.00 tot 19.00 uur. Het bedrijf bevindt zich aan de Groldersesweg 20 in het Brabantse Heesch. Dezelfde dag is ook de proefstal van Mark van Lieshout te bezichtigen. Deze is te vinden aan de Loosbroeksestraat 23, eveneens in Heesch.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  De logica om een bewust een urineplas te maken in het midden van de mestgang ontgaat me een beetje. Urinegootje erin en afvoeren die nattigheid lijkt logischer.

 • no-profile-image

  hendrik

  allemaal wel mooi !! maar wordt beetje moe van zulke informatie elke x zien we nieuwe stallen met alles er op en aan dit is toch nooit verdiend met alleen melken!!..... hoe kan men dan een reeel beeld geven van onze sector Boeren is eenvoudig houden...of hebben we het weer over de zoveelste agrarier die is uitgekocht..... nou wat een vakblad

 • no-profile-image

  student

  Ten eerste, mooie stal. hier kun je wel wat plezier in beleven. Ten tweede heb ik af en toe wel hetzelfde beeld als hendrik, den oude. Maar een fotoreportage van een goedkope stal zonder poespas is ook niet echt interessant om naar te kijken. Ten derde, mest aan de zijkanten en urine in het midden, heb mijn twijfels. Kijk maar naar de foto met de koeien in het voerhek. alle koeien die vanuit het voerhek mest maken komt al precies in het midden.

 • no-profile-image

  Stef van den Hurk

  Bedankt voor de reacties. Wij zijn alleen niet weggekocht. Met een goede financiering kom je er ook! Er wordt minimaal 1 x geschoven in de 2 uur. Voordat de ammoniak vrij kan komen, ligt de mest die in het midden beland allang in de put.

 • no-profile-image

  Freek

  Lijkt mij nou echt een boer die laag zat gefinancierd. Zie elke keer in de boerderij mensen die zijn weggekocht of ze hadden al een mooi vrachtje geld maar nooit een boer die het gewoon met melken moet verdienen en die het niet allemaal cadeau heeft gekregen. Maak nou eens een reportage van een bedrijf die een stal bouwt voor minder dan 2000€ per ligplaats!! Hebben veel meer boeren wat aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.