Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Eerste snede gras in de kuil

Arjen van Vliet wil veel eiwit van zijn zware grond halen. De eerste snede ging er eind april in. Na een koude start maakte het jonge gras een grote inhaalslag.

Foto

 • Arjen van Vliet in Zeewolde (Fl.) melkt met 215 koeien een quotum van 1,9 miljoen kilo vol. De productie ligt op 8.700 kilo melk met 4,40 % vet en 3,55 % eiwit. Van Vliet heeft 43 ha grasland en 15 hectare grond. Hij laat 39 hectare voorjaarsgras hakselen onder goede omstandigheden.  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Jacco Keuper.

 • Strakblauwe lucht en temperaturen van boven de 20 graden; het is prima weer om te kuilen.

 • Het oogsttijdstip van de eerste snede is vergelijkbaar met andere jaren. Door het koude voorjaar had het seizoen een trage start. Zo kreeg het gras pas in de derde week van maart een kunstmestgift, twee weken later dan normaal. Het gras heeft een groeispurt gemaakt en de achterstand grotendeels ingelopen.

 • Van Vliet wil zijn grasland maximaal laten renderen. Daarom weidt hij zijn koeien niet, ook het gras op de huiskavel wordt gemaaid en ingekuild. Dit doet hij al 12 jaar heel bewust: ,,We zitten hier op zware grond Als het nat is vertrappen de koeien al snel gras en als het droog is wordt de grond keihard."

 • De veehouder ruilt grond uit met akkerbouwers in zijn omgeving. Zijn grasmat wordt daarom 1 tot 3 jaar oud. Van de 39 te kuilen hectares zijn er 25 nieuw ingezaaid.

 • Op deze percelen is de opbrengst nog wat lager dan bij de percelen met een bestaande grasmat. Maar om het systeem eenvoudig te houden worden alle percelen wel in één keer gemaaid.

 • Ajolt Smid van loonbedrijf Karelse in Zeewolde bedient de hakselaar. De rijhandel kan wat meer naar voren, de hakselaar kan het makkelijk aan.

 • Het vroege voorjaarsgras heeft niet veel pensprik, maar is wel van prima kwaliteit. ,,Gras in Flevoland en pensprik gaan niet samen", reageert de ondernemer die een zo hoog mogelijke opbrengst van zijn land nastreeft.

 • Ook aan de stoppel is te zien dat het jong gras is en dat er geen zware snede is gewonnen: de stoppel is niet wit maar 'groen als gras'. Hier staat zo weer een nieuwe snede.

 • Die tweede snede wordt over deze snede ingekuild. Bij de volgende snede zal wel bewust iets later worden gemaaid. ,,Over drie tot vier weken zullen we bekijken hoeveel gras er staat. Maar ook dan hangt het maaimoment vooral van het weer af."

 • In het rantsoen kan Van Vliet goed uit de voeten met gras van goede kwaliteit. Structuurrijke producten koopt hij aan. Hij gebruikt zowel gehakseld koolzaadstro (Rapsodie) als graszaadhooi.

 • Chauffeur Han Groeneveld in actie. Voor hem en zijn collega Hans van Kampen, die de trekker voor de andere kipper bestuurt, is het goed opletten bij een rijsnelheid van zo’n 11 kilometer per uur.

 • De sleufsilo wordt niet tot de rand, maar juist over de hele lengte gevuld. De kuil wordt laagsgewijs opgebouwd. een snelle rekensom leert de ondernemer dat de opbengst op 2.300 kilo droge stof per hectare ligt. ,,Dat valt me mee. Ik had het iets lager geschat door het grote aandeel nieuwe graspercelen met die wat lagere opbrengst."

 • Van Vliet verwacht goede kwaliteit in de silo te rijden: ,,Veel zon en koude nachten, hier moet voldoende suiker in zitten."Doordat het gewas niet heel zwaar is moeten de wagens wat meer meters afleggen voordat ze vol zijn. Shovelchauffeur Mark Geerlig heeft het daarom niet extreem druk met het verdelen en aanrijden.

 • Hij heeft tijd genoeg om tussendoor het plastic vast te leggen dat door de wind naar binnen waaide.

 • Aan de kuil van vorig jaar is de manier van inkuilen goed te zien. Ook dat is een 'lasagnekuil' waarin de verschillende lagen goed zichtbaar zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  case power

  dit is toch ook niks
  helemaal geen structuur
  mischien tijd voor zweeds gras
  dat is heel best spul

 • no-profile-image

  West-Fries

  structuur geven ze geen melk van Case Power! Eiwit kopen is duurder dan structuur kopen!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Slimme loonwerker: Jongens, niet te hard rijden (11 KM) want dan maken we nog wat uren.

 • no-profile-image

  pietje puk

  @ West Fries,

  Structuur en prik zijn 2 verschillende dingen die in de praktijk nogal eens door elkaar worden gehaald. Prik is te geven in de vorm van gehakseld stro, luzerne of graszaadhooi. Van prik willen koeien wel degelijk melk geven, het is vooral het product wat het verschil maakt. Zweeds gras is inderdaad veel structuur maar ook prik en dezelfde kwaliteit als het gras van veehouder van Vliet.

 • no-profile-image

  john

  Structuur en prik, komt op hetzelfde neer. Lijkt in deze discussie meer een woordspelletje. Het gaat erom dat de penswand mechanisch geprikkeld wordt. Dwz hard spul. Daarnaast moeten de ruwvoerdeeltjes voldoende lang zijn om een structuurlaag in de pens te houden.

 • no-profile-image

  prikker de

  Prik prikt de wand en structuur maakt een mat. Wel degelijk iets heel anders

 • no-profile-image

  P Pelgrum

  Gewoon 2 weken wachten met maaien, dan heb je een veel hogere opbrengst. De verteerdbaarheid van het gras wordt misschien iets lager, maar de koeien benutten het gras veel beter. Dan kunnen we een optimale voederconversie halen, namelijk 1,6 kg melk per kg ds opname. En per kg ds is het ook goedkoper om in te kuilen. Dus gewoon geduld hebben, en niet naar de buurman/buurvrouw kijken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is het maar net, en je ziet de loonwerker ook minder en daarmee de rekeningen. Wedden dat ze dan ook nog eens harder rijden dan 11 km/h, want dan moeten ze op meerdere plaatsen zijn.

 • no-profile-image

  johan

  Ze kunnen niet sneller rijden met de hakselaar. er zit veel suikers in het gras. en de kwaal van de new-holland hakselaars is dat de pijp dan dicht gaat zitten als er veedl suiker in zit en als er hard wordt gereden.

  En als je zo weinig ha's hebt kun je beter maaien met circa 3500 kg ds. dan haal je er veel meer af dan alleen lichtere snedes.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.