Rundveehouderij

Foto & video 10 reacties

Aan de slag met de kunstmeststrooier

Het voorjaar ontluikt. Johan Ossenblok is volop aan de slag met de bemesting. Hij stelt de kunstmeststrooier weer in gebruik. Het bouwland krijgt tegelijkertijd drijfmest.

Foto

 • Johan Ossenblok (42) heeft in een vennootschap onder firma met zijn vader Martien (71), moeder Riet (70) en vrouw Anita (42) een melkveebedrijf in Roosendaal (N.-Br.). Ze houden 105 melkkoeien en circa 65 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.600 kilo melk met 4,55 procent vet en 3,60 procent eiwit. Het melkquotum bedraagt 1,1 miljoen kilo. De maatschap bewerkt 60 hectare grond, daarvan is 28 ha grasland en 32 ha mais.  Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie, tekst: Jacco Keuper

 • Het is lang koud en nat in het voorjaar van 2010. In de derde week van februari, iets later dan andere jaren, heeft Ossenblok zijn grasland voorzien van 35 kuub drijfmest per hectare. ,,Dit heeft de loonwerker er met een sleepslang opgebracht. Dan kun je er lekker vroeg op en bovendien is de capaciteit dan veel hoger dan met onze eigen giertank.” Na de eerste paar mooie dagen, eind maart, is voor het gevoel van de veehouder het moment van kunstmeststrooien nabij. Hij gaat echter niet klakkeloos aan de gang, maar neemt eerst met zijn adviseur, ruwvoerspecialist Mark de Beer van Agerland, poolshoogte in de percelen.

 • Bij een bodemtemperatuur boven 8 graden kan de kunstmest op het land. Ossenblok boert op zandgrond en die warmt snel op. De thermometer geeft 11,2 graden aan. ,,We stonden ervan te kijken dat de temperatuur al op 11 graden zit”, aldus De Beer. Een dergelijke inspectie heeft hij al op heel wat percelen gedaan. Door vorstschade en engerlingenvraat op zandgronden is een kritische blik op het grasland dit jaar extra belangrijk.

 • De omstandigheden zijn goed, dus de kunstmeststrooier kan uit de winterstalling worden gehaald.

 • Bij de eerste keer strooien is het echter geen kwestie van aankoppelen en gaan. Na maanden van stilstand moet Ossenblok de strooier eerst goed nalopen.

 • Bij de lagers van de as naar de roerders en de aftakas: de kunstmeststrooier heeft vier vetnippels. Deze krijgen allemaal een beetje vet. Ook test hij de werking van de kleppen en de schijven. Verder meet de veehouder of de losopeningen links en rechts gelijk zijn.

 • Als de strooier technisch weer voor elkaar is, stelt Ossenblok de machine af. Met de rolbandmaat meet hij de schijfhoogte. Voor een goed strooibeeld moet de Amazone-strooier op 80-85 centimeter staan.

 • Als de hoogte ongeveer klopt, stelt hij de strooier iets oplopend met de topstang.

 • Door het draaien aan de topstang verandert de schijfhoogte weer. De veehouder meet na of de hef nog iets bijgesteld moet worden. Het is even puzzelen tot de schijf aan de voorkant 80 en aan de achterkant 85 centimeter van de grond is. Dan wordt de aanslag van de hef in de trekker op deze stand vastgezet.

 • Ossenblok wil 270 kilo per hectare strooien. Dat is meer dan de laatste gift van vorig jaar. Daarom past hij de doseerschuiven aan. ,,De eerste twee snedes zijn de beste, dan moet je de winst pakken.” Een afdraaiproef doet hij niet. ,,Als je het top wilt doen, zou dat wel moeten, maar ik heb geen strooicomputer of weeginrichting op de strooier, dus zo precies zie je het niet terug. Als de dosering voor mijn gevoel niet klopt, doe ik het wel.”

 • Dan is de machine klaar voor gebruik. Ossenblok rijdt de bak daarom onder de 16-tons silo.

 • Het merendeel van de kunstmest zit 14 dagen in de silo. Echter onderin zit nog een restje van vorig jaar. Dat is aan elkaar gekleefd en stroomt slecht door de losopening naar buiten. Door met een houten balk onder tegen de silo te kloppen komt er langzaam beweging in.

 • Ook via de stortpijp in de verkleefde brokken kunstmest prikken wil wel eens helpen. Ossenblok strooide in het verleden het jaarrond KAS. Dat heeft hij ook 14 dagen geleden weer in de silo laten blazen. Maar wellicht is de volgende levering de samengestelde meststof Kemistar. Met name vanwege de mineralen en sporenelementen daarin denkt De Beer, die de veehouder sinds kort adviseert, meer rendement van het grasland te kunnen halen en een positief effect op de koegezondheid te bereiken.

 • Als de strooier bijna vol is, verdeelt Ossenblok de kunstmest gelijkmatig uit over de bak. ,,Er kan een ton kunstmest in, tenminste als de bak netjes afgevuld is.”

 • Geen paaltjes zetten of secuur afstand schatten; een gps-stuurhulp zorgt ervoor dat de veehouder precies op de juiste afstand rijdt. Hij zou het € 3.500 kostende stukje moderne techniek voor geen goud meer willen missen. ,,Het scheelt zoveel tijd bij kunstmeststrooien en spuiten. En tijd is geld, want het bedrijf groeit maar moet met dezelfde arbeidkracht worden rondgezet.” De gps-ontvanger zit in de winter niet op de trekker en wordt daarom eerst gemonteerd. Gedurende het seizoen wisselt die tussen de drie trekkers die Ossenblok heeft.

 • Ossenblok heeft zich nog niet verdiept in de optie om zijn percelen in het geheugen van de stuurhulp te zetten. De eerste baan is de basislijn. Als rijafstand voert hij 15 meter in. De stuurhulp telt op de kopakker af naar het juiste moment om de nieuwe baan in te zetten en geeft vervolgens de route aan die precies evenwijdig aan de basislijn ligt.

 • Na een laatste check is het een kwestie van aftakas aanzetten, optoeren met handgas tot 540 omwentelingen en vertrekken.

 • Ossenblok rijdt zijn rondjes met plezier, want kunstmeststrooien vindt hij mooi werk. ,,Bij mij moet het opschieten. Dit of maaien zijn klussen waarmee je snel door kunt. Ploegen of drijfmest-rijden is niets voor mij.”

 • Het strooien gaat vlotjes, de omstandigheden zijn goed. Wel is ook hier te zien dat de oude kunstmest het eerst uit de silo kwam: de samengeklonterde brokken kunstmest blijven op het rooster liggen.

 • Dat hij van opschieten houdt, is ook in de werkindeling te zien. Eerst strooit Ossenblok de binnenbanen. Aan het eind strooit hij van alle percelen de buitenrondes. Hierdoor hoeft hij de kantstrooiplaat slechts één keer op zijn Amazone te monteren.

 • Alleen de binnenste schijf krijgt kunstmest.

 • De 28 hectare grasland worden in één middag gestrooid. In totaal krijgt het grasland vier keer een kunstmestgift per jaar.

 • De goede omstandigheden worden niet alleen benut om kunstmest te strooien. Johan’s vader mag de nieuwe Fendt 415 uittesten voor de mesttank. Hij rijdt mest uit op het bouwland.

 • Een klus die met de 165 pk sterke Fendt goed loopt. “We hadden er de John Deere 6410 voor staan (105 pk), maar die had er de handen vol aan.” Ossenblok bemest namelijk bewust vrij diep, op 17 centimeter. Hij ploegt namelijk op 22 centimeter, waardoor de mest op 5 à 6 centimeter in de grond zit.

 • Naast de drijfmest krijgt het bouwland ook nog wat stalmest. Twee jaar geleden heeft de veehouder een nieuwe stal gezet met daarin een groot strohok voor transitiekoeien. De vaste mest die daardoor ontstaat gaat ook op het bouwland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j van geel

  veehouders die gaan vertellen hoe je moet kunstmeststrooien ??? er gebeuren rare dingen in de wereld.

 • no-profile-image

  BJ

  Waarom zou een melkveehouder niet kunnen vertellen hoe je moet kunstmeststrooien?

 • no-profile-image

  Joris Lenting

  ??? Wat is dat voor reactie J van Geel? Het kan aan mij liggen hoor maar ik lees nergens dat deze veehouder vertelt hoe je zou moeten kunstmeststrooien. Ik zie alleen hoe de redacteur omschrijft hoe deze veehouder te werk gaat. En al zou dat wel zo zijn is dat dan raar? Kunnen veehouders niet kunstmeststrooien? Kan jij zien dat hij niet de 270 kg/ha strooit die hij van plan was te strooien? Kan jij zien dat de verdeling niet goed is? Ik niet. Het is misschien niet een splinternieuwe hy-tech strooier maar dat hoeft ook niet altijd. Ik vond het in ieder geval leuk om de foto's te bekijken en te zien hoe deze man te werk gaat.

 • no-profile-image

  Tom

  veehouders ja! is daar wat mis mee?

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Ik wil niet lullig doen, J. van Geel, maar dit soort dingen leer je (overigens nog uitgebreider) op veehouderij-praktijkscholen, zoals Oenkerk... Akkerbouwer zeker? Kun je direct opmaken uit het niveau van de reactie... Veehouders worden altijd direct de grond ingetrapt...

  Wil wel eens weten wat u "nog beter" doet met bemesting...

  Redactie:
  Interessant om eens een ander te zien strooien, inclusief voorbereidingen. Zie graag ook dit soort reportages verschijnen! Complimenten.

  mvg
  Sjoerd Spiekker

 • no-profile-image

  H. van Loon

  "Als de dosering voor mijn gevoel niet klopt, doe ik het wel"

  zegt genoeg denk ik? Strooien op gevoel dus.. De meeste veehouders die ik ken zouden de teelt van voedergewassen maar wat graag uitbesteden aan een akkerbouwer. Deze zijn zich schijnbaar beter bewust van hun eigen kwaliteiten.

 • no-profile-image

  jan wassenaar

  Die dikke Fendt trekker kan nooit uit voor zo'n klein bedrijf! Hij wil alleen maar patsen, netzo met die kunstmeststrooiert!!

 • no-profile-image

  student

  Toch leuk dat de redactie van de boerderij een nette reactie verwijderd.

  Topblad, lekker over huisvrouwen blijven schrijven, wat voor auto's boeren rijden etc. En dan natuurlijk nog gewoon die absurde prijzen rekenen voor een abonnement.

  Denk dat de dagen van OPA geteld zijn

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Beste (anonieme) student,
  Waarschijnlijk heb je een reactie gegeven en afgesloten met groet, .
  In veel gevallen eindigt spam met een komma. Daarom is het automatische spamfilter zo afgesteld dat deze reacties die eindigen met een komma automatisch verwijderd.
  Dan nog een vraag tot besluit: waarom is het nodig te reageren onder het pseudoniem 'student, dronten' als de reactie zo keurig was?

 • Aukevw

  haha,leuk om my vriend zun oom tezien!:P

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.