Rundveehouderij

Foto & video

Q-koortsvaccinatie weer van start

De herstart van de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts is maandagmiddag 8 maart begonnen op het geitenbedrijf van de familie Alting in het Groningse Sellingen.

Foto

  • De herstart van de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts is maandagmiddag 8 maart begonnen op het geitenbedrijf van de familie Alting in het Groningse Sellingen. Dit is het eerste bedrijf dat in 2010 gevaccineerd wordt. Op de foto staan Heinie en Ina Alting, samen met hun zoon Niek, te wachten op de komst van medewerkers van de Gezondheidsdienst voor Dieren en dierenarts Roel Boosman uit Veendam.
    Foto's: Jan Sibon en Tekst: Eric Beukema.

  • Familie Alting heeft een biologisch bedrijf met een kleine 900 geiten. Tot nu toe zijn de tankmelkuitslagen op het bedrijf altijd negatief geweest. Eigenlijk had Alting afgelopen jaar de geiten al willen laten vaccineren, maar door een tekort aan entstof ging dat toen niet door. Alle beschikbare entstof werd toen ingezet in de concentratiegebieden in het zuiden van Nederland.

  • Door de inzet van verschillende partijen, zoals het ministerie van LNV, de Gezondheidsdienst voor Dieren en LTO Nederland, is een deel van de bestelde vaccins – in totaal 1,5 miljoen doses – eerder geleverd. Het gaat om 200.000 doses die nu beschikbaar zijn. In de loop van de maand komt daar nog eens eenzelfde hoeveelheid bij.

  • Onder grote mediabelangstelling vult dierenarts Roel Boosman de eerste injectiespuit. Samen met Heinie en Niek Alting ent hij zo’n 600 geiten in. De overige 300 geiten op het bedrijf staan op het punt om af te lammeren er worden nu niet ingeënt. Deze dieren krijgen bij de tweede ronde van de vaccinatie hun eerste vaccinatie.

  • Terwijl Heinie de eerste geit goed vasthoudt, zodat de dierenarts de vaccinatie kan toedienen, staat Niek al klaar met de volgende geit. Behalve vader en zoon Alting hielp een vriend van Niek mee om de geiten te vangen.

  • Met de injectiespuit in zijn rechterhand houdt dierenarts Boosman in zijn linkerhand een spuitbus vast. Daarmee wordt iedere geit die gemerkt is, gevaccineerd. Volgens Ina Alting zijn de geiten rustig tijdens het vaccineren. De belangrijkste reden daarvoor is volgens haar dat het inenten gebeurde in een voor de geiten vertrouwde omgeving.

  • De rode stip is duidelijk te zien op de rug van iedere gevaccineerde geit. Uiteindelijk zijn alle geiten van de familie Alting in een paar uur gevaccineerd. De hele operatie is zonder problemen verlopen. Over een aantal weken krijgen de eerste 600 geiten voor de tweede keer een vaccinatie en de overige 300 geiten voor de eerste keer. Een woordvoerder van LTO Nederland hoopt dat door deze publiciteit de sector laat zien er alles aan te doen om Q-koorts uit te bannen en het imago te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.