Rundveehouderij

Foto & video 1379 x bekeken 2 reacties

Nieuwe, compacte 3+0-serrestal

Ben Kamphorst liet een nieuwe serrestal bouwen. Die telt 93 ligboxen. Lucht, licht en ruimte spelen een belangrijke rol in de nieuwe stal.

Foto

 • Ben Kamphorst staat in de nieuwe 3+0-serrestal. Die stal is nu een half jaar in bedrijf. Vorig jaar februari ging de eerste schop de grond in. Het duurde twee jaar voordat de gemeente Apeldoorn toestemming gaf om de serrestal te laten bouwen. Dat had met de ‘afwijkende’ bouw te maken.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Theo Brummelaar

 • Dit is het bedrijf vanaf de oprit gezien. Links staat de nieuwe, compacte serrestal. Die is gebouwd op de fundamenten van de oude ligboxenstal van Kamphorst. Pal achter de stal ligt de snelweg A50. Wie van Apeldoorn naar Zwolle rijdt, kan de serrestal niet missen.

 • Dit is een overzicht binnenin de serrestal. De stal telt 93 ligboxen, een melkstal, een afkalfhok en een separatiehok. Hiermee kan Kamphorst de toekomst tegemoet, want op dit moment heeft hij nog 65 melkkoeien. De vaarskalveren gaan naar een vaste opfokker. Als de vaarzen acht maanden drachtig zijn, komen ze terug op het bedrijf.

 • Een goed klimaat vindt Kamphorst essentieel. De ventilatiegordijnen aan beide zijkanten van de serrestal kunnen helemaal (vijf meter) open of dicht. De rolgordijnen kan Kamphorst met behulp van elektromotoren met de hand bedienen. Het klimaat bepaalt hij, kortom, naar eigen inzicht. Hij heeft geen weerstation bovenop het dak.

 • De gordijnen kunnen in een mum van tijd weer dicht. Zoals op deze foto te zien is.

 • De melkkoeien van Kamphorst lopen op een dichte vloer. Daaroverheen ligt een rubber toplaag, die koecomfort biedt. Dat betekende een extra investering, maar Kamphorst verwacht die door minder uitval snel terug te verdienen.

 • Ruimte is ook belangrijk voor Kamphorst. Daarom is het koeverkeer in de serrestal prima verzorgd. Er zijn drie doorsteken en de koeien kunnen zich vrij en snel bewegen.

 • De koeien liggen op koematrassen. Daar had Kamphorst in zijn oude ligboxenstal ook al goede ervaringen mee. De matrassen zijn zacht, luxe, comfortabel en flexibel. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk. Over de matrassen gaat nog wat strooisel.

 • Dit is één van de drie krachtvoerboxen in de serrestal. De koeien krijgen hier A-brok en eiwitrijke brok.

 • De koeien krijgen daarnaast kuilgras en mais.

 • Hier koerst de mestschuif richting de afstort. De mestschuif kan maximaal 24 rondes per dag maken. De schuif wordt aangedreven door een motor, die direct achter de serrestal staat.

 • Licht speelt ook een belangrijke rol in de serrestal van Kamphorst. In de nok van de stal hangen tien rvs-armaturen met 250 watt metaal halogeen lampen.

 • Rechts in beeld staat een warmteterugwinningssysteem. Dat gebruikt de warmte van de melk om het water op te warmen tot 50 graden. Daarna stroomt het door naar de warmwatervoorziening (links). Daar warmt het water op tot 85 graden.

 • Dit is een overzicht van de nieuwe 2 x 8-visgraatstal. Kamphorst koos voor dit type, omdat het goed past bij de grootte van zijn veestapel. De golvende hekken zorgen ervoor dat de koeien schuiner staan. Dit heeft als voordeel dat Kamphorst beter bij de koeien kan.

 • Dit is de terugloopgang. Als de koeien gemolken zijn, worden ze in deze gang herkend en eventueel naar de separatieruimte geleid.

 • In de serrestal staan ook nog een afkalf- en een separatiehok. Dit is het separatiehok, dat met 6 bij 8 meter ruim is opgezet. Het hok biedt plaats aan maximaal 10 koeien. Ook staat er nog een bekapbox.

 • Met de nieuwe serrestal kan Kamphorst voorlopig vooruit. Hij kan nu groeien van 65 naar 93 melkkoeien. Dat is voor hem een forse stap. Verdere uitbreidingsplannen zijn niet aan de orde.

  Ben Kamphorst houdt 20 maart een open dag.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.