Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Loonbedrijven klaar voor nieuw seizoen

De meeste machines staan startklaar. In de werkplaats wordt nog een laatste verbetering gedaan. Maar in het algemeen overheerst het gevoel dat het groeiseizoen zo langzamerhand wel mag beginnen.

Foto

 • In een nieuw seizoen gaan loonwerkers de boer op met de vertrouwde, maar ook met nieuwe machines. Soms is het dienstenpakket daarmee vergroot. Aanleiding voor akkerbouwer en fotograaf Sytze Bakker om een kijkje te nemen op verschillende loonbedrijven. Zoals Loon- en verhuurbedrijf Buijert in Kampen, waar naast Aalt Buijert en zijn zonen Klaas en Dries, 11 werknemers werken.  Foto’s: Sytze Bakker.

  Tekst: Sytze Bakker en Jacco Keuper

 • Buijert heeft afgelopen winter geïnvesteerd in verschillende machines. Zo staat er een nieuwe Krone-pers, een Kuhn-front- en -achtermaaier van in totaal 6,5 meter breed en een Kuhn-grashark van 7,3 meter in de schuur. Daarnaast is er een nieuwe mestoplegger bijgekomen. De vrachtauto die de oplegger gaat trekken, is niet vervangen.

 • In de werkplaats sleutelt monteur Dirk Jan Roelofs aan een trekker. Hij vervangt de drukgroep van de koppeling. Aangezien het nog rustig is en er trekkers genoeg zijn, kan hij deze klus tussen de bedrijven door doen.

 • De vijf medewerkers van Gerjan (links) en Gerrit Bos in Bathmen (Ov.) worden evenveel bij agrarisch loonwerk als bij grondverzet ingezet.

 • Loon- en grondverzetbedrijf Bos investeerde in een John Deere 6630 en twee Kaweco Radium 45-silagewagens.

 • Wat opvalt is het prachtige machinepark. De trekkers worden zelfs in de was gezet. De blinkende machines geven het bedrijf een goede uitstraling.

 • Bos heeft ook een spaakwielbemester (Duport Liquiliser) voor het uitrijden van de vloeibare kunstmest Anasol. De pennen injecteren de meststof in de grond tussen de graswortels. Jaarlijks bemest het bedrijf zo’n 3.000 hectare op deze manier.

 • Ook hier biedt de werkplaats momenteel nog het meeste werk. Zo bouwt Marcel Potman een hefmast van een mesttank om tot een in hoogte verstelbare balenklem.

 • Henk ten Cate van het gelijknamige loon- en grondverzetbedrijf in Wierden (Ov.) heeft 28 man in dienst. Hij kocht afgelopen winter een New Holland 7050, een Veenhuis-kuilverdeler en diverse kranen.

 • Ook hier wordt de laatste hand gelegd aan het startklaar maken van de machines. Bert Lammersen en Jeroen Holterman wisselen een band. Ze hebben er wel een kachel bijgezet om toch nog een beetje aangename werktemperatuur te hebben.

 • Haiko Lammerts vervangt een hydrauliekslang onder een mesttank.

 • Harrie ten Cate verplaatst een big bag met strooizout voor de gladheidbestrijding. Dat doet het bedrijf er in de wintermaanden ook bij.

 • De laatste jaren wordt er strenger gelet op afvallende lading. Ook afwaaiende grassprieten of stukjes mais vallen daar al onder. Daarom voorziet Ten Cate de silagewagens van kleppen. Het afdeksysteem wordt zelf gemonteerd en vooraf getest. Als het werkt, wordt de constructie gespoten en het zeil aangebracht.

 • Met 24 man personeel is er ook altijd kantoorwerk voor Johan Vogt en medewerker Marloes van Geurs loon- en grondverzet- en transportbedrijf in Hengevelde (Ov.).

 • Vogt investeerde in een Claas 960-hakselaar en twee Krone-opraapwagens. Speciaal voor de weg- en waterbouw schafte het bedrijf een smalspoortrekker en een laser-kilverbord met een werkbreedte van 1,5 meter aan.

 • Ook hier is het nog vooral binnenwerk. Zo schuurt Roy Schreier een asje op de draaibank.

 • Erwin Ruiterkamp klust aan de hefinrichting van een trekker.

 • Loonbedrijf Geurs doet ook aan gladheidbestrijding en transporteert eveneens betonelementen voor (sleuf)silo’s.

 • Herry Dekker heeft een loonbedrijf in Vriezenveen. Zijn broers Frederik (links) en Isak (rechts) helpen hem bij het agrarisch loonwerk en grondwerk. Daarnaast heeft Dekker 14 man in dienst.

 • Loonbedrijf Dekker investeerde afgelopen winter in bemestingsapparatuur. Dekker kocht een gebruikte Schuitemaker Robusta 220 en een Robusta 130. Voor de tank komt een nieuwe John Deere 8270 R, die op het moment van fotograferen nog afgeleverd moest worden.

 • Van een andere John Deere is het rollenpakket in de stoel versleten. De stoel wordt daarom vervangen.

 • De nieuwe trekker en mesttanks moeten op elkaar worden afgestemd. Isak werkt daarom aan een voedingskabel van een bemonsteringsapparaat voor mest.

 • Landbouw- en loonbedrijf Bouwhuis vof in het Overijsselse Den Ham is vooral actief in de akkerbouw, maar het zwaartepunt ligt duidelijk in de veehouderij. De verhouding is ongeveer 20/80.

 • Bouwhuis is een secure chauffeur: alle machines staan strak naast elkaar geparkeerd onder dak.

 • Er is geïnvesteerd in een nieuwe Veenhuis Robusta 240 met een Evers-bouwlandinjecteur van 6,3 meter en twee Schuitemaker-zodebemesters van 8,7 meter en een Holaras-kuilverdeler.

 • De gevolgen van het lang aanhoudende winterweer zijn ook hier te zien. Een aantal machines staat er namelijk nog net zo bij als toen ze uit het werk kwamen. Schoonspuiten met vorst is lastig, dus dat gebeurt nu.

 • Pieter Dragt voor zijn Loon- en grondverzetbedrijf Bijker vof in Nijeveen (Dr.). Dragt heeft zes man personeel in dienst.

 • Bijker vof investeerde afgelopen maanden onder meer in een John Deere 7400-hakselaar (voorgrond).

 • Bijker vof breidde ook het trekkerpark uit met een New Holland T 6080.

 • Tevens schafte het bedrijf een minikraan aan.

 • Maar het bedrijf is ook trots op zijn klassiekers. Zo zal deze Volvo BM 430 niet snel verdwijnen. Het is één van de eerste trekkers die in de omgeving van Nijeveen reed. Momenteel is die in gebruik door de derde generatie Bijker. Het oude beestje wordt gebruikt voor het schoffelen van maisland en het slepen van de paardenbak.

 • Een trekker op het dak geeft de juiste (wind)richting aan voor Bijker. De kleur van dit model komt niet meer overeen met de kleur van de trekkers waarmee het bedrijf werkt.  Loonwerkers die nieuwe of bijzondere machines hebben die zijn toegesneden op de veehouderij, kunnen dit melden aan Boerderij. Stuur een mooie foto en een korte beschrijving naar de redactie. Stuur uw foto in »

Eén reactie

 • no-profile-image

  marcel potman

  is het mogelijk de foto`s die genomen zijn bij Bos bv in het begin van dit jaar door te sturen via e-mail?

Of registreer je om te kunnen reageren.