Rundveehouderij

Foto & video 2199 x bekeken 1 reactie

Helpende handen na een ongeluk

Tijdens de vorst kwam melkveehouder René Sloot ongelukkig ten val. Daarbij werd zijn duim geplet door een mestslang. Zijn vader, een bedrijfsverzorger en de loonwerker nemen het werk over.

Foto

 • René Sloot (34) heeft in maatschap met zijn vader Willem (63) en moeder Aafje (60) een melkveebedrijf in het Friese Makkinga. Ze melken met 135 melkkoeien een melkquotum van 1.150.000 kilo (vetref. 4,44 procent ) vol en houden 80 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde ligt op 9.000 kilo met 4,32 procent vet en 3,50 procent eiwit. De veehouders bewerken 84 hectare land; 60 hectare gras en 24 hectare mais.  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Jacco Keuper

 • In de ochtendschemering snort de melkstal rustig op monotone toon. René Sloot ligt echter nog rustig in zijn bed. Hij kan uitslapen, want bedrijfsverzorger Anne de Boer staat in de melkput. Uitslapen is waarschijnlijk ook het enige voordeel van het ongeluk dat hij meemaakte.

 • Want dat een ongeluk in een klein hoekje zit, daarover kan Sloot nu meepraten. Een korte reconstructie: de potige veehouder sleurt een mestslang uit de kelder. Net als altijd loopt hij achteruit, met de mestslang in beide handen. Alleen heeft het nu gevroren en is de betonnen erfverharding spekglad. Als hij zich schrap zet om het laatste stukje slang uit de kelder te trekken, glijdt hij uit. Uit een reflex vangt hij zich op met zijn rechterhand. Daardoor glijdt de slang uit zijn linker en landt met de koppeling precies op zijn duim.

 • Het bovenste botje in zijn duim is gebroken en de nagel opgeklapt. Het is geen breuk die in het gips te zetten is. De artsen in Drachten spalken zijn duim door de nagel weer vast te zetten. Nu moet de duim vier weken rust hebben. En als rechtshandige denk je dan geregeld; “O nee, even met links.”

 • Wat René het lastigst vindt aan zijn kwetsuur? Dat hij niet meer kan melken. ,,Dat is het mooiste onderdeel van mijn werk. Dat doe ik ook het liefst zelf.” Maar de duim mag niet nat worden. Daarom neemt bedrijfsverzorger Anne de Boer de klus over. Die heeft plezier in zijn werk. ,,Dit is een mooi bedrijf met mooie koeien. Dat had ik afgelopen herfst al gezien, toen ik hier mocht scheren. Nu mag ik met die dieren werken. Da’s mooi.”

 • De ondernemer is niet compleet uitgeschakeld. De eerste melkbeurt staat hij ook een tijdje in de melkput om Anne uit te leggen hoe hij bepaalde details aanpakt. Zonder dat had de bedrijfsverzorger zich ook gered, want ondanks het feit dat hij zelf altijd melkt, schrijft de veehouder wel consequent alle bijzonderheden op een whiteboard achter in de melkput. Na de eerste instructie heeft René zich niet meer in de melkput laten zien. ,,Ik heb er zelf ook een hekel aan om op de vingers gekeken te worden.”

 • De bediening van de Delaval 2x10 zij-aan-zij-melkstal is niet nieuw voor De Boer. Toch is elk bedrijf anders. Zo zuigen de melkstellen hier nog wel eens lucht. “Bij een visgraat kun je er dan een steun onder draaien. Hier lukt dat niet, dus moet je improviseren”, zegt de bedrijfsverzorger terwijl hij het touwtje van de afname om de melkslang draait. Voor koeien waarvan de spenen scheef staan, heeft hij een ander trucje: dan bindt hij de korte melkslangen bij elkaar met een pootbandje.

 • Als je een bedrijf hebt met vee, houd je verrassingen. Zo kalfde deze koe afgelopen nacht. Dan zul je altijd zien dat er ook geboortehulp nodig is. Met één hand en een ander die niet nat mag worden, is dat een grotere uitdaging dan normaal. Normaal assisteert René’s vriendin nog wel eens bij geboortes, in dit geval was het andersom.

 • Daarnaast doet ook René’s vader meer op het bedrijf. Normaal reinigt hij de ligboxen en verzorgt hij de kalveren, nu doet hij het koeverkeer van en naar de melkstal erbij. Hij is juist eerder uit bed. ,,Anne is een kundige vervanger hoor, maar toch laat een vreemde niet alleen aan het werk.”

 • Tegen half acht, de tijd waarop zijn vader normaal op het bedrijf komt, arriveert René in de stal. Normaal doet hij de tochtcontrole als hij tussen de dieren aan het werk is. Nu geeft hij zijn ogen vanaf de voergang de kost. ,,Het insemineren doe ik normaal zelf, maar dat lukt nu echt niet. Dus als ik er één tochtig zie, bellen we gewoon de ki.”

 • Sloot is niet volledig afgekeurd, maar voor 75 procent. Voeren is iets dat hij nog zelf kan.

 • Nu heeft hij voordeel van zijn moderne trekker met tiptoetsbediening. De vooruit-achteruit-schakeling gaat eenvoudig met hendel linksonder het stuur. Verder schakelen is overbodig bij de cvt.

 • Het bedienen van de kleine schakelaars op de bedieningskast van de voermengwagen lukt met de vingers.

 • Als je lichaam goed functioneert, sta je er niet bij stil; maar na zo’n ongeluk merk je hoe afhankelijk je van je ledematen bent. De kleinste dingen worden ineens lastig. Naast het aantrekken van de sokken en dichtknopen van een broek, blijkt dat ook bij het voeren. Om een kruiwagen te besturen heb je echt twee handen nodig. Daarom brengt vader de soja uit de silo op de klep van de voermengwagen.

 • Het schoonmaken van de melkstellen gebeurt standaard als de tepelvoeringen vervangen worden. Zand van de kuilen halen met zijn kraan: het zijn allemaal dingen die René normaal gesproken zelf doet. Nu moet hij het aan anderen over laten. Anne doet de melkstal en de loonwerker heeft zand op kuil opgeschoven.
  Zijn arbeidsongeschiksheidsverzekering heeft Sloot nog aangesproken, want die keert pas uit als de ondernemer langer dan een jaar uit de running is. Het is wel voor het eerst in zijn carrière dat hij de hulp van de bedrijfsverzorging heeft ingeroepen. Als lid van AB krijgt hij 80 procent prijsreductie op het uurtarief over 75 procent van de verzekerde 50 uur per week. ,,Anders had ik de boerenhulp ook wel gebeld, maar dan was ik wel een stuk duurder uit. Het is daarbij een geluk dat het landwerk nog niet dringt.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Sake Middelbos

  De vorst is al voorbij, maar misschien is dit iets?

  Om uitglijden op ijs en sneeuw tegen te gaan leveren we Spikes voor dikke werkschoenen en laarzen, quadbanden, atv, trekkerbanden en heftruckbanden.

  Spikes voor extra grip.

  Lange levensduur door geharde kern, zelf eenvoudig te monteren met accu-schroefboormachine.
  Herbruikbaar.

  Kijk even op onze website VERWIJDERD. ALS JE RECLAME WILT MAKEN, MOET JE MAAR EEN ADVERTENTIE ZETTEN. RB

  (Voor René Sloot is al een doosje onderweg).

Of registreer je om te kunnen reageren.