Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

130 Montbeliardes en een serrestal

De Montbéliardes van familie Hutten staan sinds kort in een langwerpige serrestal. Deze is ruim, fris en volledig onderkelderd. Door veel zelf te doen, bleven de bouwkosten beperkt.

Foto

 • In 2009 bouwde de familie Hutten in Haarle (Ov.) een nieuwe serrestal met 126 boxen. De stal biedt volop ruimte en een fris klimaat aan de Montbéliarde-veestapel. De droogstaande koeien staan in de oude ligboxenstal. Het jongvee wordt op de tweede bedrijfslocatie in Holten opgefokt. De veestapel bestaat uit 130 melkkoeien en 100 stuks jongvee. Op de foto van links naar rechts: John (45), Roy (36) en vader Anton (69).  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Wim Esselink

 • De stal heeft één voergang aan de zijkant met in totaal drie rijen ligboxen (0-2-1). De volledig onderkelderde stal is nu nog relatief langwerpig (58 meter lang en 20 meter breed). De broers Hutten willen op termijn uitbreiden naar 200 koeien.

 • In de ligboxenrij aan de zijkant zijn al ruime doorgangen aangebracht voor de latere uitbreiding. De huidige zijwand kan dan opnieuw gebruikt worden. Dat drukt de kosten. De totale bouwkosten kwamen nu uit op circa €3.200 per ligplaats voor een zeer ruim opgezette stal. Roy en John werkten veel mee tijdens de bouw.

 • De koeien liggen in diepstrooiselboxen met een mengsel van zaagsel en paardenmest. Tussen de dubbele boxenrij voorkomt een simpele spanband dat de koeien te ver naar voren gaan liggen.

 • Hutten heeft eenvoudige drinkbakken in de stal. Ze zijn gemaakt van pvc-buizen met een doorsnede van 40 centimeter. De uiteinden zijn afgesloten door er de bijbehorende eindkappen op te verlijmen. In het midden zit een vlotter met een grote doorstroom capaciteit. Huttens stalinrichter, smid en installateur Pijnappel in Nieuw-Heeten, maakt ze zelf.

 • Het looppad achter het voerhek is meer dan 4 meter breed. De grote Montbéliardes kunnen elkaar ook achter de vretende koeien passeren.

 • Mestrobot ‘Dieks’ zorgt dat de roosters schoon blijven. De stal is fris, in de afgelopen winterse periode gaf dat weinig problemen. Slechts een paar dagen was het zo koud dat de mest aanvroor en de robot het niet aankon.

 • Ook de automatische koeborstel draagt bij aan het koecomfort. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat levert fiscaal voordeel op via Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en willekeurig afschrijven via de Vamil-regeling.

 • Voor de Maatlat Duurzame Veehouderij moest de stal worden voorzien van een open nok. Op de roosters komt nog een rubberbekleding. John en Roy oriënteren zich nog op het juiste type.

 • De melkstal (2x6 visgraat) zit nog in de oude stal. De veehouders kozen er bewust voor niet alles tegelijk te doen. In de melkstal staan ook de droogstaande koeien. Hier kunnen ongeveer 45 koeien liggen. In totaal hebben de broers zo ruimte voor zo’n 160 koeien.

 • De koeien moeten voor het melken in twee groepen worden overgedreven. Via een zelfgemaakt hekwerk gaat dat eenvoudig, de koeien kennen het precies. Melken duurt nu 2,5 uur, de Huttens doen dit meestal met z’n tweeën. De volgende grote investering is een nieuwe melkstal of melkrobots.

 • De pasgeboren kalveren gaan eerst in verrijdbare eenlingboxen. Dat is makkelijk met het schoonmaken. De stal voor de kleine kalveren wordt aangepast.

 • Na enkele weken gaan de kleine kalveren naar het ouderlijk bedrijf in Holten (Ov.) op enkele kilometers afstand. De kalveren gaan eerst in strohokken. Die zijn recent aangepast. Boven het liggedeelte zijn houtplaten aangebracht, zodat de kalveren een warmere ligplaats hebben.

 • De jongveeopfok kon gevoelsmatig beter, vonden de broers. In 2009 is deze doorgelicht met de voerleverancier. Behalve enkele aanpassingen aan de huisvesting pasten de veehouders ook het rantsoen aan. Tot vier maanden krijgen de kalveren geen graskuil meer maar een rantsoen van mais, luzerne en 2 kilo kalverbrok. Daarna wordt geleidelijk meer graskuil gevoerd. “De kalveren groeien nu beter, de koppels zijn uniformer en het haar ligt er weer glad op”, vindt Roy.

 • Na een paar maanden gaan de kalveren van de strohokken naar de in 1999 gebouwde jongveestal.

 • Voor in de boxen zijn buizen aangebracht, zodat de pinken niet te ver naar voren gaan liggen. De boxen blijven sindsdien aanmerkelijk schoner en de dieren kunnen makkelijker opstaan.

 • De oudste drachtige pinken staan in de voormalige ligboxenstal. In 1990 zijn de veehouders begonnen met het inkruisen met Montbéliardes.

 • Rustige koeien in een lichte stal. De veestapel heeft inmiddels circa 80 procent Montbéliardebloed. Insemineren doet John zelf. Veelgebruikte stieren zijn: Redon, Masolino, Mohair, Urbaniste en Triomphe en voor de pinken vooral Sir, Rai en Soja. Op het ondereind van de veestapel wordt ook Belgisch Witblauw ingezet.

 • Het bedrijf heeft 49 ha gras en 10 ha mais op een melkquotum van 983.000 kilo. Circa 7 ha mais wordt aangekocht. Gemiddeld produceren de koeien in 305 dagen 8.200 kilo melk met 4,64 % vet en 3,59 % eiwit. Duurzaamheid is een belangrijk fokdoel. Dat ligt nu op vier jaar en negen maanden, terwijl de melkveestapel voor de helft bestaat uit vaarzen en tweedekalfskoeien.

 • Fokkerijorganisatie Koole & Liebregts organiseert donderdag 11 maart vanaf 13.30 uur een open dag op het bedrijf van de familie Hutten.

  Voor klanten van Koole & Liebregts is er ook een ochtendprogramma, daarvoor moeten belangstellenden zich wel vooraf opgeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nick

  mooie stal ik kom vanmiddag nog wel

 • no-profile-image

  Veehouderij

  Fam. Hutten van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe stal. Een mooie stal en een prachtige fotoreportage. Ook voor Edwin onze gelukwensen.

  AOC De Groene Welle Zwolle
  namens alle docenten Veehouderij

 • no-profile-image

  Oswald van Dam

  Het ziet er echt geweldig uit!

 • Aad Baars

  In deze stal laat het dak gewoon alle nuttige zonlichtkracht doorstralen en dat is essentieel voor de aanmaak van vitamine(hormoon) D en de opname van calcium. Beter kun je niet voor de Dieren zorgen!

  Een mooi voorbeeld van Dierwelzijn in de praktijk! Veel geluk gewenst voor de Familie Hutten!

Of registreer je om te kunnen reageren.