Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Melk- en voerrobot besparen arbeid

Maatschap Van Schie-Burgmans heeft een nieuwe ligboxenstal voor 300 koeien. Om zonder vast personeel te werken, heeft de stal melk- en voerrobots. 5 maart 2010 is de open dag.

Foto

 • Maarten Burgmans en Corine van Schie runnen samen met Corines ouders een melkvee- en akkerbouwbedrijf. Vanwege stadsuitbreiding van Almere is het melkveebedrijf afgelopen najaar verhuisd naar de akkerbouwlocatie in Dronten. De 0-6-0-rijige stal biedt plaats aan 300 melk- en kalfkoeien plus de kalveren tot drie maanden oud. De stal is uitgevoerd met vier DeLaval-melkrobots en een Mullerup-voerrobot.  Foto’s: Ton Kastermans Fotografie.

  Tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De stal van 35 bij 120 meter huisvest momenteel 160 melkkoeien en 50 kalfkoeien en kalfvaarzen. Omdat de maatschap het bedrijf opnieuw opstart na een aantal jaren niet melken is de veestapel aangekocht.

 • De stal is ingedeeld in drie delen. Vooraan lopen de hoogproductieve koeien, omdat deze dieren meer aandacht vragen. De laagproductieve koeien staan achterin. Beide groepen hebben twee robots tot hun beschikking. Tussen de twee aan twee geplaatste robots is ruimte voor droge en pas gekalfde koeien. Achter de voorste robots zijn twee strohokken voor afkalfkoeien en zieke koeien. Bij de andere twee robots is een selectieruimte.

 • De kalveren blijven de eerste drie maanden in strohokken voor in de stal. Daarna gaan ze naar de oude bedrijfslocatie in Almere voor de opfok. De veehouders voeren de kalveren met een drinkautomaat. Bij de kleinste kalveren hebben ze met strobalen een afdak gemaakt tegen de ergste kou van afgelopen winter. Die dieren hebben nog onvoldoende penswerking om zichzelf voldoende warm te houden.

 • In eerste instantie wilde Burgmans de stal uitvoeren met vrij koeverkeer. Maar na het zien van het ‘feed first’-principe op een aantal Deense bedrijven gaf hij hier de voorkeur aan. De koeien gaan via gestuurd koeverkeer vanuit de ligboxen altijd eerst langs het voerhek. Hiervoor zijn klaphekjes geplaatst.

 • Vanaf het voerhek komen de koeien in een selectiepoort. De computer bepaalt hier of een koe gemolken kan worden of niet. Zo niet, dan gaat ze naar de ligboxen. Vanaf de robot gaan de koeien eerst weer naar het voerhek. Willen ze gaan liggen, dan moeten ze weer door de selectiepoort. Het voordeel van dit systeem is volgens Burgmans dat alleen die koeien in de robot komen die ook daadwerkelijk gemolken moeten worden.

 • Burgmans heeft gekozen voor melkrobots, omdat dit flexibeler is dan een melkstal. Nu heeft de veehouder geen dagelijkse arbeidspieken meer. Een melkcarrousel was alleen interessant met personeel en Burgmans wil het bedrijf juist zonder vast personeel runnen. De Delaval-robot kreeg de voorkeur vanwege het voorbehandelsysteem. Dit voorspoelen vindt de veehouder het beste.

 • De robots staan midden in de stal, de melkstal staat voorin. Om de melk daar te krijgen zijn op een hoogte van 3 meter leidingen aangebracht. De lange, dunne melkleiding levert geen problemen op met de zuurtegraad van de melk.

 • Vanuit de robot kunnen koeien naar een behandelstraat lopen om ze te bekappen. De behandelstraat is zo geplaatst dat de veehouder er zelf ruim langs kan lopen.

 • Naast de robotruimte is een seperatieruimte met drie ligboxen gemaakt. Burgmans kan koeien hier vastzetten voor bijvoorbeeld insemineren.

 • Tussen de twee robots zijn vier strohokken ingericht voor droge en verse koeien. Vanuit de hokken kunnen de verse koeien naar de robot. De hokken zijn ongeveer 70 vierkante meter groot en bieden elk plaats aan zeven koeien.

 • Tussen de strohokken zijn ruime gangpaden gemaakt om de koeien rond te kunnen jagen. De hekken die de strohokken afscheiden zijn zo gemaakt dat ze het liggedeelte afsluiten als ze openstaan. Zo kan Burgmans in zijn eentje koeien van de ene naar de andere productiegroep verplaatsen.

 • De bunkers van de voerrobot zijn halverwege de stal geplaatst. In de grootste drie kan 16 kuub, een bunker heeft een inhoud van 8 kuub en de kleinste aan de linkerkant bevat 5 kuub bierbostel. Dagelijks is Burgmans een kwartier kwijt aan het bijvullen.

 • Omdat de robot zes keer per dag voert, heeft hij weinig tijd om goed op te laden. Onder de geleiderail is daarom een extra leiding gemonteerd, zodat de robot altijd over stroom beschikt.

 • De ligboxen zijn voorzien van dikke latexmatrassen met een laagje zaagsel. Ondanks het grote aantal kost het schoonschrapen van de boxen Burgmans twee keer 15 minuten per dag. De boxen zijn voorzien van rechte afscheidingen, in plaats van de variant met een uitsparing voor de pens om de koe iets meer te sturen in het liggedrag.

 • De voergang en voerbuizen zijn zo geplaatst dat koeien vrij kunnen vreten. Er zijn dan ook weinig schuurplekken in de nekken van de koeien te zien. De voergang ligt 15 centimeter hoger dan de roostervloer en de bovenste voerbuis is ongeveer 15 centimeter voor de onderste buis geplaatst.

 • Om het hoogteverschil tussen de voergang en de roosters op te vangen is een stalen plaat gemonteerd. Deze kan naar beneden geklapt worden, zodat een trekker met voorlader of een shovel makkelijk de roosters op kan om de boxen in te strooien.  Bekijk ook de foto's van de akkerbouwtak »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem van der ham

  Mijn grote vraag is de volgende: met hoeveel koeien wordt een melkrobot
  rendabel? Is met ander woorden een melkrobot afhankelijk van de schaal van
  het bedrijf? Ik hoop dat u mij daarop een antwoord kunt geven.
  graag reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Willem, dat is dus een vraag waar je rekenmachine bij moet pakken.
  Daarbij ook voor jezelf vragen stellen. wil je meer "vrij" besteedbare uren etc etc.
  Mooie stal, had eerder voor de schuitemaker voerrobot gekozen(Meende qua prijs gelijk) ok iets duurder in bouw, ruimte, maar dan was je ook vrij van voeren, behalve een bult open gooien.

 • no-profile-image

  Kobonde

  Volgens het Deense voorlichtingsysteem is en Melkrobot vrijwel nooit rendabel.
  het is erg afhankelijk van wat arbeidskracht kost. Het meest rendabele melksystem is een simpele 2x 12 visgraat.
  Dit geldt voor bedrijven van af 150 koeien.
  maar er zijn hier ook stallen met 8 robots
  Want theori is een ding en praktijk wat anders.

 • no-profile-image

  Nellie Rensburg

  he Corine, ben benieuwd hoe het met je gaat, zou het leuk vinden eens wat van je te horen, groet Nellie

 • no-profile-image

  marije

  hoi juf corine
  echt leuk die foto"s
  xxx marije
  uit uw klas in groep 6

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.