Rundveehouderij

Foto & video

Geen melk- maar een voerrobot

Maatschap Flinkert heeft een nieuwe 3+3-ligboxenstal laten bouwen. Opvallend is de keuze voor een voerrobot, terwijl het melken in een rotormelkstal gebeurt.

Foto

 • Niek (20), Koos (51) en Geesje (50) Flinkert zitten in maatschap en runnen een melkveebedrijf met 110 melk- en kalfkoeien. In juli 2009 hebben ze hun bedrijf uitgebreid met een 3+3-ligboxenstal, die gefinancierd is op een melkprijs van €0,31. Maatschap Flinkert heeft ook een nieuwe 24-stands GEA-rotormelkstal. Die staat in de uitbouw van de oude stal, die grenst aan de nieuwe ligboxenstal.

  Foto's Jan Sibon, tekst: Theo Brummelaar

 • Dit is de nieuwe ligboxenstal, die nu driekwart jaar in gebruik is. De stal biedt plaats aan 175 melkkoeien. Die staan gescheiden in twee groepen: hoog- en laagproductieve koeien. Jongvee, afkalvende en droge koeien zijn verplaatst naar de oude stal.

 • Dit is de voergang in de nieuwe stal. Links staan de hoogproductieve koeien en rechts de laagproductieve. De voergang is met 2,60 meter aan de smalle kant. Maar breder is niet nodig, omdat Flinkert voert met een voerrobot. Bovenin is een loopbrug te zien. Die biedt Flinkert een prima overzicht.

 • Dit zijn de hoogproductieve koeien, gezien vanaf de loopbrug. Ongeveer 80 procent van de melkveestapel staat in deze groep. Deze dieren krijgen verhoudingsgewijs meer mais en soja in het rantsoen dan de laagproductieve dieren.

 • Flinkert voert volautomatisch met een voerrobot van Mullerop. Hiermee kan hij vaker (vers) en nauwkeuriger voeren, zowel in de nieuwe als in de oude stal. Op dit moment worden zeven verschillende rantsoenen gevoerd. De robot voert de hoogproductieve koeien tien keer per dag, de laagproductieve dieren vier keer per dag en de overige groepen twee tot vier keer per dag. De robot neemt Flinkert kortom veel arbeid uit handen.

 • Hier is de voerrobot aan het werk in de voergang. De smalle voergang is breed genoeg voor de robot. En door de ruimtebesparing in de voergang is er meer ruimte voor de koeien in de stal.

 • De koeien worden gevoerd door de robot. De hoogproductieve koeien krijgen 50 procent mais en 50 procent kuil. Daarnaast krijgen ze perspulp, soja, tarwe en gehakseld koolzaadstro. De laagproductieve dieren krijgen 30 procent mais en 70 procent kuil en bovendien zit er minder soja in het rantsoen.

 • Het voeren gebeurt volautomatisch en dat scheelt Flinkert veel tijd. Alleen de vooraadbunkers (gele bak) en de mineralenbakken (grijze bak) moeten bijgevuld worden.

 • De koeien liggen op koematrassen. Dit zijn flexibele latexmatten met een rubber topdoek. Deze matrassen bieden veel comfort en zijn onderhoudsvriendelijk.

 • De zijkanten en de achterkant van de ligboxenstal zijn voorzien van ventilatiegordijnen. Aan beide zijkanten van de stal kunnen die 2,5 meter open.

 • Dit is de computer waarmee Flinkert het klimaat in de stal eenvoudig kan regelen. Bovenop het dak worden onder meer temperatuur, windsnelheid, windrichting en regen gemeten.

 • Dit is de melkcarrousel van Flinkert: de 24-stands GEA-rotormelkstal. Die verkoos hij boven twee melkrobots. De reden is dat hij de koeien twee keer per dag op vaste momenten kan melken en van dichtbij kan zien. Zo kan hij eventuele behandelingen bij koeien direct uitvoeren. Dat argument woog zwaarder dan het arbeidsgemak van een melkrobot.

 • Hier melkt Niek Flinkert een koe in de rotormelkstal. De beweegbare vloer is met een hendel eenvoudig in hoogte bij te stellen.

 • Alle koeien, zowel de hoog- als de laagproductieve dieren, kunnen voor het melken tegelijk naar de ruime wachtruimte worden gebracht. De boxen kunnen dan schoongemaakt worden en de koeien worden vervolgens gemolken. Achter de uitgang van de draaimelkstal is een drieweg selectiepoort geplaatst, waardoor de koeien weer in de eigen groep terug komen. Zo is het melken goed door één persoon te doen.

 • Dit is de oude stal. Hierin staan twee groepen droge koeien en twee groepen pinken. Ook is er een strohok voor afkalvende dieren.

  Maatschap Flinkert houdt 25 februari een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.