Rundveehouderij

Foto & video 2145 x bekeken 6 reacties

Schip van de woestijn in Brabantse stal

Frank Smits melkt al vier jaar kamelen. Dit jaar verhuisde hij naar een voormalig melkveebedrijf en zette er een grote loods bij. De kamelenmelk gaat de hele wereld over.

Foto

 • Ongeveer vier jaar geleden, in zijn studententijd, begon Frank Smits (27) met het houden van een paar kamelen. Inmiddels is zijn hobby uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Daarmee is hij de enige kamelenmelker in Europa. Hij kocht een voormalig melkveebedrijf in het Brabantse Berlicum en zette er een nieuwe loods neer.
  Smits heeft nu 50 kamelen waarvan hij er momenteel 12 melkt. Op termijn wil de jonge ondernemer naar 120 kamelen.
  De kameel is geen alledaags landbouwhuisdier en mag daardoor op veel belangstelling rekenen. Smits speelt daarop in door het geven van excursies. In de voormalige jongveestal is een fraaie ruimte ingericht.

  Foto's: Bart Nijs , tekst: René Stevens.

 • Smits vertelt het verhaal van de kameel. Dat er eenbultige en tweebultige kamelen zijn en dat de eenbultige kameel meer melk geeft (gemiddeld 6 liter per dag in de lactatie). Hij vertelt over de bijzondere bouw van het dier, zodat het in de woestijn kan overleven en over de grote temperatuurverschillen die de kameel kan hebben. Kennis over de kameel vergaarde hij uit de literatuur en tijdens bezoeken aan kamelenmelkerijen in het Midden-Oosten. Inmiddels is Smits’ dierenarts ook redelijk thuis in de kamelenhouderij. Het dier lijkt nog het meeste op een koe, aldus de ondernemer.

 • Tijdens zijn studie aan de has in Den Bosch deed Smits onderzoek naar kamelenmelk. Het bleek een bijzonder gezond product met weinig vet en eiwit (2,5 tot 3 procent), weinig suiker maar vooral een ideale eiwitstructuur. Dit eiwit heeft een insuline-achtige werking en is daardoor zeer geschikt voor suikerpatiënten.
  Ook de gasten van de excursie mogen even een bekertje melk drinken. De melk heeft wel wat weg van paardenmelk, aldus een aantal bezoekers. De melk smaakt iets zouter dan koeienmelk.

 • Zijn eerste drie kamelen kocht Smits op de Nederlandse Antillen. Een kameel kost circa €7.000. Het duurt vier jaar voor een merrie voor de eerste keer gedekt kan worden. Na een drachttijd van 13 maanden blijft ze een jaar in lactatie. Daarna staat ze een jaar droog. De gemiddelde leeftijd is 25 jaar, met daarin acht lactaties.

 • De nieuwe loods is ingericht voor de huidige groep kamelen. De bestaande stallen doen dienst als opslagruimte. Achterin de ruimte wil Smits een restaurant vestigen. De loods is opvallend hoog en heeft veel weg van een paardenmanege. De kamelen lopen op stro. De stalmest rijdt hij uit op zijn eigen grond - in totaal heeft hij 6 hectare om het bedrijf liggen - of bij bedrijven in de buurt.

 • Een kameel met jong. De jonge kamelen blijven ongeveer twee weken bij de moeder. Omdat hij wil groeien naar 120 kamelen houdt Smits in principe alle jonge merries aan. De jonge hengsten verkoopt hij op een leeftijd van ongeveer een jaar. Nu kan hij ze nog kwijt aan dierentuinen wereldwijd. Een gezond, jong dier brengt ongeveer €3.000 op. Een markt voor kamelenvlees heeft de ondernemer nog niet aangeboord.

 • De kamelen krijgen een zeer structuurrijk voer met stro, gras, voordroog en speciale brok. In de zomer gaan ze naar buiten. Smits let er wel op dat de dieren niet in een malse weide lopen, omdat hun vertering dan van slag raakt. Daarom maait hij een eerste snede altijd en kuilt hij deze in.

 • De kop van de kameel heeft een paar bijzondere kenmerken. Dankzij de gespleten bovenlip kan het dier makkelijk harde materialen vreten. Het oog heeft een derde ooglid dat niet verticaal maar horizontaal beweegt. Dat geeft hem in de woestijn extra bescherming tegen zand. De eenhoevige poten zijn voorzien van een dikke eeltlaag en hoeven niet bekapt te worden.

 • Het melken gebeurt twee keer per dag. Smits zet de kamelen in twee boxen vast. Er is altijd een kalf bij om de melkgift op gang te brengen. Het melken duurt ongeveer twee uur per keer. Omdat het bedrijf gaat groeien, heeft Smits alvast een extra melkput gebouwd. Daar kan hij straks 2 × 2 kamelen tegelijk melken.

 • De melk verwerkt hij tot verse melk in flessen. Deze verkoopt hij aan huis, aan Somalische en Marokkaanse winkels en aan natuurvoedingswinkels. Er was geen enkele afzet, dus die heeft Smits zelf van nul op moeten bouwen. Een deel van de melk wordt in een Belgische zuivelfabriek gevriesdroogd, zodat de eiwitstructuur behouden blijft. Deze poeder gaat dan richting export naar onder meer China. Kamelenmelk brengt gemiddeld €6 per liter op.

 • In de zomermaanden kunnen de gasten mee op safari tussen de kamelen.

 • En dan de vraag waarop iedereen antwoord wil hebben: wat zit er nu eigenlijk in die bult? Geen water, geen melk, maar vooral vet waardoor het dier in perioden met weinig voedsel in leven blijft.  Bekijk ook de video

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Interessante reportage! Een paar vragen: * Er staat dat de kamelen tegen grote temperatuurverschillen kunnen. Houdt dit in dat er dus niets aan klimaatbeheersing wordt gedaan? Is er geen bepaalde temperatuur waarbij de kameel het beste gedijt? * Hoe zit het met de watervoorziening? * Hoeveel liter drinkt een kameel als er voldoende is, en het niet hoeft te zoeken, zoals in de woestijn. * Gaat een kameel meer dan 6 liter melk geven, als het onder betere omstandigheden leeft? Groet

 • no-profile-image

  Jim

  Als men kamelen gaat kweken in een streek waar nooit kamelen leefden, gaat men tegen de natuur in. Neemt men dan geen risico in verband met dierziekten? Is er voldoende achterliggende kennis die ons kan verzekeren dat er binnenkort geen nieuwe (tropische?) ziekten overgaan op onze inheemse boerderij dieren??

 • no-profile-image

  koeien

  is de melkprijs 10 euro per liter??

 • no-profile-image

  .

  Jim dan moet je ook alle dierentuinen verbieden!

 • no-profile-image

  Emiel Arron

  Waarom werkt u niet met kamelen voor de slacht.Kamelenvlees is enorm lekker.Er bestaat zeker markt voor in Europa.

 • no-profile-image

  camelmilker

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.