Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Kruisen voor betere Witblauwe

De huidige Belgisch Witblauwe is volgens fokker Dirk Borgers in Halen (B.) te klein en te propperig. Om meer maat en betere groei te realiseren kruist Borgers zijn dikbillen met Parthenais en Maine Anjou.

Foto

 • Dirk Borgers (48) heeft samen met zoon Stijn (20) een gecombineerd zoogkoeien-, vleeskalveren- en akkerbouwbedrijf. Er staan een kleine 70 Belgisch Witblauwe zoogkoeien met bijbehorend jongvee en 215 blank vleeskalveren. Bij het bedrijf hoort 50 hectare land, waar naast gras snijmais, tarwe en suikerbieten wordt geteeld.

  Foto's: Peter roek, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De Belgisch Witblauwe (BWB) mist volgens Dirk Borgers vitaliteit en maat. Daarnaast zijn de bloedlijnen te eng. De fokker ervaart dat veel ki-stieren met zijn koeien verwant zijn. Tot nu toe zijn er weinig problemen met inteelt, maar het risico wordt groter.

 • Om met behoud van het dikbiltype dieren met meer maat te krijgen, begon Borgers een paar jaar geleden met het inkruisen met Maine Anjou. Het Franse ras geeft het dikbilgen door, maar het vlees is magerder dan van een zuivere BWB.

 • Inmiddels zet Borgers ook een tweede Frans ras in, de Parthenais. Het verschil tussen een Parthenais-kruisling en een zuiver BWB-kalf valt duidelijk op bij twee vrijwel even oude stiertjes. De Parthenais heeft niet alleen meer maat, maar is ook veel actiever dan de zuivere BWB.

 • De Parthenais-kruisling-dekstier in de openfrontstal is indrukwekkend. Hij steekt op schofthoogte zeker 10 centimeter boven zijn hokgenoten uit. Ondanks zijn maat doet hij qua bouw niet veel onder voor een zuivere BWB.

 • De koeien kalven tussen september en april af. Als het zo uitkomt worden er zoveel mogelijk stiertjes zelf afgemest. In het huidige koppel van tien weken oud staan tien eigen stiertjes. Frans Vermeulen van contractgever V en V-kalveren ziet de kruislingen graag. De kruislingen hebben minder last van longproblemen omdat ze volgens Vermeulen in de borstholte meer ruimte hebben.

 • Borgers streeft naar een frisse kalverstal waar temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zo klein mogelijk zijn. Op een koude, mistige dag staan alle zijdeuren gewoon open en is het aangenaam in de stal. Het goede klimaat speelt een rol bij de uitval. Borgers scoort elke ronde tussen de 3 en 5 procent. Deze ronde is hij in de eerste negen weken drie kalveren kwijtgeraakt. Dat komt neer op een uitval van 1,4 procent.

 • De vleeskalverstal is tegen de aanbindstal aangebouwd. Om de infectiedruk tussen de twee diergroepen laag te houden ent Borgers zijn koeien standaard tegen IBR, BVD en rota-/coronavirus. Na de geboorte worden de kalveren standaard behandeld tegen cryptosporidium en coli.

 • In tegenstelling tot veel collega-zoogkoeienhouders in Nederland haalt Borgers de kalveren direct na de geboorte bij de koe weg en zet ze in iglo’s. De kalveren krijgen de eerste dagen melk met de fles en daarna met de speenemmer. Borgers vindt dat de vaarskalveren op deze manier optimaal groeien en de melkopname is te controleren.

 • Vanuit de iglo’s komen de vaarskalveren in groepshokken op stro`.

 • Het eerste levensjaar houdt de veehouder de pinken op stal. Zo heeft hij beter zicht op de voeropname en het is beter voor de groei. Vaarzen moeten met 24 maanden af kunnen kalven, met twee jaar weiden is dat moeilijk te halen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry

  Ik zag dat hij zo in het hok stond ,zonder iets in zijn hand, we weten toch allemaal dat er toch steeds nog boeren door de stieren op de horens genomen worden. vroeger had ik altijd 'n knuppel bij me.

 • no-profile-image

  Steffi

  In zijn rechterhand heeft hij wel een stok vast hoor.

 • no-profile-image

  adri

  een knuppel..?! Het is geen honkbal!

 • no-profile-image

  ivo severeyns

  prachtig daar drinken we enen op

 • no-profile-image

  ivo severeyns

  je hebt gelijk Steffi, je papa heeft een stok in de hand/ maar hij doet zelfs geen vlieg pijn / mooie stier trouwens /ik zie hem elke dag in levende lijve

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.