Rundveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Havermans experimenteert met compost

De compostvloer in de Integraal Duurzame Vrijloopstal van Marc Havermans houdt zich goed. De veehouder probeert nu bewerkingen uit om een optimale bodem te krijgen.

Foto

 • Marcel Havermans (44, rechts) houdt in Moerdijk (N.-Br.) in vennootschap zijn vrouw Ingrid en Peter Geerts (links) 165 melkkoeien en 160 stuks jongvee. De gemiddelde productie op het bedrijf is 8.000 liter met 4,50 procent vet en 3,50 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 120 ha grasland. Havermans nam afgelopen voorjaar een vrijloopstal met compostbodem in gebruik. Begin december ontving hij hiervoor de innovatieprijs van ZLTO.

  Foto's: Peter Roek , tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • De stal van 50 bij 100 meter biedt plaats aan 175 koeien en heeft een kas-bovenbouw. Havermans heeft zijn concept de Integraal Duurzame Vrijloopstal genoemd. De bouwkosten voor de stal lagen op €2.700 per plaats, exclusief de melkrobots. Dat was 15 procent hoger dan begroot, omdat de gemeente een zwaardere constructie eiste dan normaal is voor dit soort bouwwerken.

 • Een deel van het dak kan open voor extra ventilatie. Om de instraling van de zon te verminderen is ongeveer een derde van het dak voorzien van schermen. Een klimaatcomputer regelt de ventilatie en de schermen.

 • De stal is zeer open opgezet. De zijwanden zijn open en voorzien van rolschermen die dicht gaan als er te veel wind op de zijgevel staat. De gevel is voorzien van schrikdraad om al te ondernemende koeien binnen te houden. Door de openheid zijn de koeien vanaf de vlakbij gelegen snelweg A16 goed te zien.

 • Voor in de stal is een seperatieruimte voor behandeling en inseminatie. De koeien komen hier vanuit de robotruimte via een selectiepoort.

 • Eveneens voor in de stal heeft Havermans een deel afgezet voor droge koeien en kalfkoeien. De kalfjes worden gewoon in dit deel geboren.

 • De bodem is ondanks het natte weer vanaf augustus niet te nat. De bovenste 30 centimeter is vochtig, maar daaronder is de compost gewoon droog. Havermans heeft in november de stal geploegd om de droge laag naar boven te brengen. Dat deed hij puur om te zien wat voor effect dat op het geheel heeft.

 • De droogte van de bodem is ook goed te zien aan de mest. Mestflatten drogen redelijk goed in en urine trekt vlot in de compost weg. Het wordt duidelijk geen smeerboel.

 • Elke dag spit Havermans de toplaag om met een spitmachine. Zo worden vochtige plekken goed verdeeld. Tijdens het spitten verzet de veehouder de vier verplaatsbare voerbakken. Bij een vaste standplaats zou het rond die bakken namelijk een natte boel worden, omdat koeien rond het vreten vaak mesten of urineren.

 • Een duidelijk verschil in bodemkwaliteit. Links is de bodem voor spitten, rechts erna. De toplaag is dusdanig los dat de koeien er zo’n 20 centimeter in wegzakken.

 • Half december strooide Havermans een paar keer een laagje van een centimeter compost bij. De veehouder experimenteert met het bijstrooien om te zien hoe hij de bodem in de beste conditie houdt.

 • De compost is naast de stal gestort. Havermans rijdt het in een paar dagen tijd naar binnen.

 • Tijdens de bodembewerking blijven de koeien gewoon rondlopen. Doordat ze wegzakken in de zachte bodem zijn de poten aan de onderkant zwart. Voor de rest zijn de koeien opvallend schoon.

 • Zodra de trekker weg is, verspreiden de koeien zich weer door de stal. Op het oog is het aantal dieren niet op 165 te schatten. Iedere koe heeft namelijk 23 vierkante meter tot haar beschikking.

 • Koecomfort in optima forma: liggen hoe en waar je maar wilt. Let op de uier; ondanks het compostbed zijn de koeien erg schoon.

Eén reactie

 • no-profile-image

  viktor

  dit moet wel lukken met zoveel m2 per koe,mijn potstal heeft door overbezetting maar amper 5 m2 ligruimte per koe en 2 m2 roosters,maar het werkt buitengewoon goed al 17 jaar .
  probleem is alleen dat vrijloopstallen niet meer toegestaan zijn . dwz deze staan niet in de emissiearme stalsystemen vermeld .hierbij blijkt ook weer dat welzijn en emisiearm totaal niet met elkaar samenlopen

Of registreer je om te kunnen reageren.