Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Controle op sjoemelen op HHH-show

Bij de HHH-show worden uiers gescand om omgeoorloofde behandelingen op te sporen. Van de 70 gecontroleerde dieren was er bij geen enkele sprake van inspuiten van stoffen om de uier te verbeteren.

Foto

 • Een Italiaans team onder leiding van dierenarts Roberto Landriscina (links op de foto) scant een uier van koeien op de HHH-show, afgelopen zaterdag in Zwolle. Het gaat om een voorgeschreven controle op lichaamsvreemde stoffen die wel worden gebruikt om het uier te verfraaien en om aldus de winkansen van een koe bij de keuring te vergroten. De nummers één, twee en drie van iedere rubriek werden gescand voor de kampioenskeuringen. Plus nog enkele andere dieren, totaal zijn zo’n 70 dieren gescand. De oogst aan misstanden was nul.

  foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Leo Tholhuijsen

 • Eindverantwoordelijk voor het keuringsreglement en daarmee ook op de controles, is dierenarts Harm Reitsma (67) uit Amersfoort. Behalve op lichaamsvreemde stoffen ín het dier kijkt hij ook naar ingrepen aan het dier. Zo bekijkt hij of spenen chirurgisch of anderszins zijn rechtgezet. “De natuurlijke bouw van een koe mag niet worden veranderd.”

  Reitsma benadrukt het belang van de controle: “Het moet absoluut vaststaan dat een kampioen ook echt de kampioen is. Op de NRM in Utrecht wordt niet gescand. Dit jaar deed zich het verschijnsel voor dat deelnemers elkaar beschuldigden van ongeoorloofde methodes in de voorbereiding van kun koeien. Je moet als organisatie niet willen dat zoiets blijft voortsudderen. Controle ontzenuwt valse beschuldigingen of bevestigt terechte.”

 • Pleksgewijs wordt de uier voorafgaand aan de scan met alcohol vochtig gemaakt.

 • Nadat de uier pleksgewijs met alcohol is ingespoten wordt de ultrasone scanner erop gezet. Het scan vindt plaats op acht voorgeschreven plaatsen. Wanneer stoffen zijn ingebracht om het volume te vergroten of de vorm plaatselijk te verbeteren, wordt dat door de scan zichtbaar.

 • Op een beeldscherm is te zien wat de scanner waarneemt. Het apparaat lijkt veel op dat wat bij zwangerschaps- of drachtcontroles wordt ingezet. Om het te kunnen lezen is een geoefend oog nodig.

 • De één scant, de ander leest af. Dierenarts Landriscina en zijn mensen werken in heel Europa. Ze zijnbehalve nu in Nederland vaste gast op beurzen in Portugal, Spanje, Italië en soms ook in Duitsland.

Eén reactie

 • no-profile-image

  mooin harry

  het is toch ene grote nepshow,allemaal bedrog en de mensen vinden het nog mooi ook

Of registreer je om te kunnen reageren.