Rundveehouderij

Foto & video 1554 x bekeken 1 reactie

Teus Dekker kwam, zag en overwon

Bij het Limousinstamboek streden zaterdag 27 november in Putten ruim 40 kalveren, koeien en stieren bij de nationale keuring. De uit Frankrijk geïmporteerde dieren van nieuwkomer Teus Dekker gooiden hoge ogen.

Foto

 • Voor de keuring in Putten trekt het Limousinstamboek samen op met het Charolaisstamboek. Het Limousinstamboek vierde deze dag tevens officieel het 40-jarig bestaan van het stamboek. Een smet op de feestelijkheden is de onenigheid binnen het bestuur van de afgelopen tijd. Mede daardoor ontbraken een aantal bekende namen aan de keuring en bleef het aantal deelnemers beperkt tot acht. Teus Dekker, die in Alblasserdam in hoog tempo een hoogwaardige Limousinfokkerij uit de grond stampt met importvee uit Frankrijk, kon op het laatste moment toch nog aansluiten, waardoor er zes extra dieren in de ring stonden. Zijn imposante koe Urielle en stier Beke sleurden zonder moeite de kampioensbekers binnen.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: René Stevens

 • In het standje van het stamboek staan de bekers al klaar.

 • De ruim 40 dieren wachten aan de zijkant geduldig tot ze aan de beurt zijn. De eigenaren gebruiken de tijd om de laatste haartjes bij te werken. Het bijwerken gaat overigens door tot ze in de ring staan.

 • Bij de groep koeien geboren tussen april 2005 en oktober 2007 kreeg Anja van de Wals van Jan ter Braak uit Rietmolen de beste beoordeling. De koe is zeer goed ontwikkeld met een fraaie bespiering en breed bekken. Als tweede eindigde Utah-dochter Belia van Kor Buist uit Noordlaren.

 • De jury Addy Moree en Hans Toorneman aan het werk. Het bekijken van de dieren komt secuur en ze moeten telkens overeenstemming vinden over met name de details die bepalen wie de winnaar is.

 • De enorme verschijning van Vetlana (v: Prodige) van Teus Dekker is volgens de jury een aparte verschijning. Of de dieren van Dekker voldoen aan de door het stamboek gewenste ‘mixte-type’ is voer voor discussie aan de zijlijn. De jury is van oordeel van wel omdat de dieren hoogt met voldoende vleestype combineren. Zelf zegt Dekker het meeste te zien in het ‘mixte-elevage’-type, dus het accent iets meer foktypisch.

 • Bij de keuring van de bedrijfsgroepen kwamen de dieren van Kor Buist als beste uit de bus. De jury noemt het hele fraaie, mooie brede dieren met als bijzonderheid bij allemaal een hele correcte staartinplant. Mts Holtermans uit Raalte eindigde in deze categorie als tweede; Ter Braak uit Rietmolen als derde.

 • Het Limousinstamboek telt 11 ereleden ofwel Gouden Speld dragers. Hiervan waren er 8 bij de keuring aanwezig, die de moeilijke taak kregen om het best bespierde dier van de keuring te kiezen. Uit de stemming rolden twee dieren met elk drie stemmen: Dolly van ’t Hoogeveld en Areltsje van ’t Hoogeveld, beide van Kor buist. Na enig beraad werd die laatste bekroond tot best bespierde dier.

 • Het moment supreme: de verkiezing van de kampioenskoe van 2010. De jury verkiest bij de koeien Urielle van Teus Dekker als winnaar en Areltsje van ‘ Hoogeveld van Kor Buist tot reservekampioen. De jury herhaalt nog eens de bijzondere verschijning en met name de ontwikkeling van deze koe.

 • Een trotse Dekker met zijn kampioenskoe.

 • Ook de titel van kampioen stieren gaat naar Teus Dekker met zijn stier Beke (v: Valseur). Ook hier benadrukt de jury de enorme ontwikkeling, gecombineerde met een mooie fijnheid.

 • Niet Empeureur van Dekker, maar Ed (v: Vulkaan) van Nan en Edith Smit uit Krekerd wordt reservekampioen. Met zijn fijnheid en jeugdige uitstraling weet Ed de jury in te pakken.

 • Voorzitter Hans Ham heft het glas op 40-jarig bestaan van het Limousinstamboek. Aansluitend aan de keuring hebben de leden van het stamboek een eigen feestje in de vorm van een buffet.

Eén reactie

 • no-profile-image

  vdwetering

  Teus gefeliciteerd

Of registreer je om te kunnen reageren.