Rundveehouderij

Foto & video 2647 x bekeken 2 reacties

Ronde baal voert goed

Martin Bijker in Marum (Gr.) voert voor het vierde jaar gras uit ronde balen. Door de balen op de juiste manier in de voerdoseerwagen te leggen, ervaart de veehouder geen problemen aan het vervoederen van de balen.

Foto

 • Kor (62) en Martin (30) Bijker hebben in maatschap een melkveebedrijf met 130 melk- en kalfkoeien. De gemiddelde productie is 8.500 kilo melk met 4,50 procent vet en 3,55 procent eiwit. Bij het bedrijf hoort 73 hectare land, waarvan 17 hectare snijmais. De huiskavel is zo’n 20 hectare groot, waarvan ruim 10 hectare beheersland voor vogels. De rest van het land ligt op 1 tot 1,5 kilometer afstand. Vanwege deze afstand wordt alle gras in ronde balen geperst.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Jaarlijks levert de grasoogst 1.200 tot 1.300 ronde balen op. Deze worden achter de stal op beton opgeslagen. Het grootste voordeel van het voeren van de balen vindt Martin Bijker dat hij meer snedes tegelijk kan voeren zonder dat er risico op broei is in twee kuilen. De kosten liggen rond de €10.000 per jaar. Bijker maakt vaste afspraken met de loonwerker op basis van het te verwachten aantal balen.

 • Dagelijks gaan er drie tot vier balen voor de koeien. Met de kuilhapper worden deze van de hoop gepakt.

 • De balen worden in tweeën of drieën geknipt.

 • Na het doorknippen wordt het folie en het net dat de rol bij elkaar houdt verwijderd en direct opgeruimd.

 • De balen worden op de snijkant in de Schouten-doseerwagen gegooid. Daarna gooit Bijker de snijmais in de bak. De koeien krijgen een 50-50-mengsel van kuilgras en mais.

 • Doordat de balen op de snijkant liggen heeft de doseerwagen er geen enkele moeite mee. Door de twee walsen aan de voorzijde worden gras en mais goed met elkaar vermengd.

 • Het gras in de balen is droger dan gewoon kuilgras met een drogestofgehalte van rond de 50 procent. De koeien hebben volgens de veehouder geen probleem met het lange, drogere gras. Het nadeel is volgens Bijker wel dat de voederwaarde van een snede lastiger te bepalen is. ,,Je kunt van één baal niet meer zeggen van welk deel van het perceel hij komt. Een monster van een kuil geeft een betere indruk van een heel perceel.” Toch weegt dit niet op tegen de voordelen en blijft Bijker ronde balen voeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  van der werf b.v.

  goed inkuil management

 • no-profile-image

  Stef v bergen

  wij voeren ook graspakken maar dan vierkante wij wille ook niet anders meer geweldig en een goede kwaliteit gras heb je zonder schimmel en heel smakelijk voor de koeien. ook bij jongvee een graspak voorzetten is makkelijk en je hoeft paar dagen niet te voeren

Of registreer je om te kunnen reageren.