Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

Nieuw melkveebedrijf in Laren

Martin en Annelies Woestenenk verhuisden vanwege een reconstructieplan 1 kilometer en lieten een nieuw melkveebedrijf bouwen.

Foto

 • Martin (42) en Annelies (41) Woestenenk staan in hun nieuwe ligboxenstal in Laren (Gld.). Ze lieten een nieuwe stal bouwen op 1 kilometer afstand van hun oude locatie. Daar gingen ze weg vanwege het reconstructieplan van stroomgebied de Dortherbeek. De verhuizing heeft als voordeel dat er nu veel meer grond aan het bedrijf ligt. Op de oude locatie waren de afstanden groter.

  Foto's: Henk Riswick , tekst: Theo Brummelaar.

 • De nieuwe 0+4+1-ligboxenstal biedt plaats aan 145 koeien. Op dit moment heeft Woestenenk er 90. Hij kan dus even vooruit. Rechts op de foto is te zien waar de ventilatiegordijnen straks geplaatst worden.

 • De nieuwe, ruime ligboxenstal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Een moeilijke keuze was dat niet. De stalbouw voldeed in het eerste plan al bijna aan de maatlat en bovendien is de willekeurige afschrijving een groot pluspunt.

 • De koeien liggen in ruime ligboxen met een hoge afscheiding. De boxen worden straks gevuld met diepstrooisel. Een keuze vanuit dierenwelzijn, stelt Woestenenk.

 • Tussen de ligboxen ligt een 80 centimeter breed gelijkvloers ‘straatje’ met zand. Dit was een idee van Woestenenk. De koeien kunnen hun poten niet over de rand leggen. Het ligt comfortabeler en de dieren kunnen ook gemakkelijker opstaan.

 • Rechts van de melkstal bevindt zich het ‘hok’ van de JOZ-mestrobot.

 • Aan de achterkant van de ligboxenstal loopt de roostervloer helemaal door. Dit betekent dat de mestrobot zijn ronde niet hoeft te onderbreken. De hekken zijn precies hoog genoeg om de robot door te laten.

 • In het midden van de stal bevindt zich de wachtruimte voor de melkstal. Op deze foto wordt nog hard gewerkt aan de montage van het opdrijfhek.

 • Woestenenk melkt in een 2×12 70 gradenmelkstal van SAC. Deze melkstal heeft een versneld uitloopsysteem en een selectiemogelijkheid. De melkveehouder koos voor dit model omdat hij graag zelf wil blijven melken. Hij verwacht dat de melktijd van zijn huidige 90 koeien een uur bedraagt.

 • Woestenenk kan de melktijd beperken door dit systeem. De hekken klappen helemaal dicht tegen de muur. Daardoor is het pad breed genoeg om er voor te zorgen dat meerdere koeien naast elkaar de melkstal uit kunnen lopen. Dat scheelt tijd.

 • Hier komen de koeien na het melken weer de stal in. Indien nodig worden de dieren gesepareerd.

 • Woestenenk heeft meerdere separatieruimtes. Dit is de ‘zandbak’ van 5 bij 5 meter. Hier komen de koeien te staan die slecht ter been zijn. Dit hok staat naast de melkstal.

 • Dit is de separatieruimte voor de close-upgroep: de droge koeien. Deze ruimte telt 28 ligboxen en kan afgesloten worden met een hek (halverwege de foto).

 • Er staan meerdere krachtvoerboxen in de ligboxenstal. De koeien krijgen hier twee voersoorten.

 • Op de oude locatie staat nu nog deze Vink-klauwenspoelgoot. De koeien krijgen hier elke vrijdagochtend een standaardbehandeling.

 • Er hangen ook koeborstels in de nieuwe stal.

 • Achter de ligboxenstal staan twee elektrische mestmixers. Deze zorgen ervoor dat er regelmatig en goed gemixt wordt.

 • Achter de ligboxenstal staat nog een andere nieuwe stal. Dit gedeelte ervan is ingeruimd voor kalveren tussen de 0 en 4 maanden oud. Er is ruimte voor 56 kalveren en er wordt nog een kalverdrinkinstallatie geplaatst.

 • Het tweede gedeelte van de jongveestal is ingeruimd voor opslag. Onder meer voor vaste mest en zaagsel.

  Melkveebedrijf Woestenenk houdt 3 december een open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria Wensink

  Prachtige stal gaan zeker naar de open dag

 • no-profile-image

  Wim

  Martin & Annelies.
  Ziet er goed uit !
  kom binnenkort even kijken.

 • no-profile-image

  M. van Dam-Dekker

  Geachte familie Woestenenk, ik ben wat op zoek naar oude familierelaties en de naam Woestenenk komt ook voor in mijn familie. Mijn moeder is een dochter van Aaltje Elijzen en Jan de Ridder. Mijn moeders naam is Maria Everdina de Ridder en mijn vader is Nico Dekker, afkomstig uit Aalsmeer, inmiddels wonen ze in Andijk bij mijn zus Marijke met haar man Marc. Ik ben haar oudste dochter (1963) en ben zelf onderhand ook alweer bijna oma (in april/mei). Ik ben op zoek naar de achtergrond van de naam Woestenenk. Mijn moeder weet nog dat ze van oma Woestenenk haar dochter Naomi moest noemen. In combinatie met uw foto (mijn opa had een bijna gelijk gezicht als u meneer Woestenenk, dat kan niet missen. Hetzelfde geldt voor mijn oudste zoon Simon) begin ik toch te twijfelen of u mss bent die u bent als het gaat om de stamboom die ik compleet probeer te maken en waarom ze dat mijn moeder op haar hart gedrukt heeft. Ze had toen nog verkering met een engelsman Bob Whittaker. Weet u heel mss nog iets af van uw achtergrond (of een ander familielid mss?) en zo ja, mag ik dan eens met u praten? Mss dat iemand in de familie bij deze informatie een lichtje gaat branden? Ik hoop het zo.. Het is voor mij erg belangrijk om wat gaten op te vullen.

  Rest mij u een goede week verder toe te wensen, u hebt een prachtig bedrijf!

  Marianne van Dam Dekker
  Sliedrecht

Of registreer je om te kunnen reageren.