Rundveehouderij

Foto & video

NK Charolais 2010

Een pink is tijdens het Charolaiskampioenschap verkozen tot vrouwelijk kampioen. Het werd een kampioenschap zonder drukte, maar met een mooie kwaliteit vee.

Foto

 • Mooi Charolaisvee, zaterdag in de ringen van de manege in Putten. Het Franse jurylid Maurice Moulin is duidelijk onder de indruk van alles wat hij voorbij heeft zien komen. Hij bekroonde de pink Division North Lake Farms (v: Utrillo) van mts Kriek en Noordermeer uit Oudenhoorn tot vrouwelijk kampioen. De oudere koe Verena (v: Passepartout) van mts Gerritsen van Klei uit Leerdam moest genoegen nemen met een tweede plek.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: René Stevens

 • In totaal zijn er 8 deelnemers met in totaal bijna 30 dieren. Door een uitbraak van winterdiarree kon Dirk Blaauboer, die bij recente keuringen hoge ogen gooide, niet komen. Ondanks een beperkt aantal deelnemers, dieren en bezoekers is voorzitter Veronne Koot tevreden over het verloop van de dag.

 • Aan de kant wordt de laatste hand gelegd aan de dieren. Het bijwerken gaat door tot de dieren in de ring staan.

 • Het jonge spul mag in de ring als eerste laten zien wat het waard is. De jonge stier Eduard (v: Robustin) van E. Kranenburg uit Appingedam is voor zijn leeftijd goed uitgebouwd en in een prima conditie. De jury roemt de mooie rug en de goede voorhand van het stiertje dat precies een jaar oud is. Nummer 2 werd Eucalyptus (v: uranus) van Peter van Nieuwenhuijzen uit Sint Philipsland. Iets te weinig vlees, aldus de jury, maar verder een prima stier.

 • Het is in de manege niet veel warmer dan buiten op deze koude zaterdag. In het standje van het stamboek is warme bak koffie daarom een welkome versnapering. Op de achtergrond gaat de keuring gewoon door.

 • De verkiezing tot vrouwelijk kampioen is een spannende strijd tussen twee verschillende dieren. De pink Division North Lake Farms van mts Kriek en Noordermeer tot vrouwelijk kampioen. Het zijn vooral de ruime inhoud en de sterke rug die aanspreken. Ook hier benadrukt de jury dat de kop in orde is. Deze moet kort en breed zijn. De oudere koe Verena van mts Gerritsen van Klei moest genoegen nemen met een tweede plek

 • Bobbie (v: Norman) van C. Zandvlied uit Spaarndam wordt verkozen tot beste stier ouder dan 3 jaar. Later wordt hij tevens kampioen stieren. Hij is van een heel ander type dan zijn concurrent, de meer foktypische stier Cooper (v: Nickelajec) van Peter van Nieuwenhuijzen en Hans Rietveld. Die laatste stier is wat gewond aan zijn poot en heeft een iets minder conditie en moet daarom genoegen nemen met een tweede plaats.

 • Alle kampioenen op een rijtje. Van links naar rechts: Eduard, Bobbie, Division North Lake Farms en Evelien.

 • Degenen die willen kunnen de dieren nog even wegen. De weeggegevens zijn voor de keuring niet van belang, maar een aantal fokkers vindt het leuk om te weten hoe zwaar hun dieren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.