Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Megaboer in Brazilië

De Braziliaanse melkproductie groeit heel erg hard. Eén van de verantwoordelijke boeren is Roberto Jank, die 1.400 melkkoeien heeft.

Foto

 • Roberto Jank (46) melkt samen met zijn broer en vader 1.400 Holstein-koeien in Descalvado, Brazilië. De familie verwerkt de melk grotendeels zelf. Daarnaast heeft de familie 600 hectare sinaasappelen, vleesvee en kippen. Gemiddelde productie: 10.500 kilo met 3,6 procent vet en 3,2 procent eiwit.

  Foto's en tekst: Guus ten Hove.

 • Wie het bedrijf van Jank wil bezoeken, moet daar wel de nodige tijd voor uittrekken. Net als de meeste bedrijven in Brazilië, ligt ook het bedrijf van Roberto Jank erg afgelegen. De laatste 5 kilometer voert over een hobbelige, roodkleurige zandweg. Het bedrijf ligt in een groen, heuvelachtig gebied.

 • Op zijn bedrijf heeft Jank 1.400 Holstein-koeien aan de melk. Zowel qua omvang als keuze voor genetica is dit bijzonder in Brazilië. Het land kent namelijk nog talloze kleine melkveebedrijven met slechts enkele koeien. Ook het werken met zuivere Holsteins is niet alledaags. Vier op de vijf melkkoeien in Brazilië zijn namelijk kruislingen die beter bestand zijn tegen de hitte.

 • Jank heeft het gebruik van kruislingen nooit overwogen. Hij richt zich op het intensiveren van de productie. In Janks visie is er daarom alleen ruimte voor Holstein-koeien. CRV is de belangrijkste leverancier van de genetica.

 • Jank maakt volop gebruik van embryotransplantatie, gesexed sperma en genetische merkers. Op die manier gaat de genetische vooruitgang het snelst. De veehouder verkoopt jaarlijks 200 vaarzen.

 • In de behandelstraat krijgen de dieren ook het melkhormoon BST toegediend. Daardoor stijgt de productie met 15 procent. Net als in Amerika is het gebruik van dit middel in Brazilië toegestaan.

 • De ligboxenstal is simpel en degelijk met zware betonnen spanten.

 • Uit deze dikke pijp komt water waarmee de stalvloer wordt schoongespoeld. De mest met het water gebruikt Jank om 50 hectare grasland mee te bemesten. De vloer wordt tijdens de melkbeurten schoongespoeld.

 • Omdat de stallen trapsgewijs op een heuvel staan, loopt de mest eenvoudig via een rioleringssysteem naar de lager gelegen graslanden. Een mesttank is niet nodig. Jaarlijks haalt Jank 26 ton droge stof per hectare. Dat komt doordat het tropische gras in het warme seizoen tussen de 5 en 10 centimeter per dag groeit. Ook daarbuiten groeit het productiegras flink.

 • Op het melkveebedrijf van Jank werken 32 mensen. In totaal heeft de Braziliaan 230 mensen in dienst.

 • Alle koeien in de ligboxenstallen hebben continu een vrije uitloop naar buiten. Dat is volgens Jank goed voor de klauwgezondheid.

 • De voerfabriek voor het samenstellen van de rantsoenen. Dit rantsoen bestaat voor 80 procent uit mais dat wordt aangevuld met citruspulp, katoenzaad, sojameel en maisgluten. Voor het verbouwen van mais heeft Jank 530 hectare tot zijn beschikking. Ook ligt er 200 hectare voor het verbouwen van korrelmais.

 • De grootste uitdaging voor Jank is het zorgen voor een goede vruchtbaarheid van de koeien. Vanwege de warme omstandigheden is het niet eenvoudig om het melkvee snel drachtig te krijgen. Ongeveer 40 procent van de koeien is drachtig van de eerste inseminatie.

 • Ondanks goede technische resultaten op het bedrijf, heeft Jank ook vele slechte jaren gekend. De Braziliaanse markt is zeer grillig. „Zowel de opbrengsten als de kosten schommelen als nergens ter wereld”, zo vertelt Jank. Om te zorgen dat goede technische resultaten ook geld opleveren is de ondernemer zijn eigen melk gaan verwerken.

 • Circa 60 procent van de totaal geproduceerde hoeveelheid melk verwerkt de melkveehouder tot allerlei zuivelproducten. Daardoor is zijn bedrijfsresultaat minder afhankelijk van de melkprijs. De noodzaak daartoe werd vooral in de jaren 1996-2000 duidelijk. De melkprijs klapte toen volledig in elkaar in Brazilië. Dat had vooral te maken met de MKZ-uitbraken in die tijd.

 • In de afgelopen tien jaar is de hoeveelheid geproduceerde melk in Brazilië met 50 procent gegroeid. Momenteel produceert het Zuid-Amerikaanse land 30 miljard kilo melk. Dat is drie keer zoveel dan Nederland. Ook de productie op het bedrijf van Jank is flink opgeschroefd. Als voorbeeld noemt hij daarbij het feit dat elke hectare maisland op zijn bedrijf goed is voor 30.000 kilo melk. Jank: „In de afgelopen 20 jaar zijn wij 750 procent meer melk gaan produceren op een areaal land dat 25 procent kleiner is geworden. Deze stap gaan veel andere Braziliaanse boeren nog maken.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Willem H. van der Vliet

  Prachtig, geen melkquotum, alleen de deelstaat Bahia heeft een half biljoen liter melk tekort. Geen mestoverschot, alles kan over het land worden gereden, jaarrond. Geen problemen met de dierenbescherming. Roberto heeft een zeer intensief systeem, in Bahia zijn Nieuw Zelanders ook aan het boeren, minder intensief, "geirrigeerde melk", maar genoeg markt voor hun melk, 52 miljoen mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.