Rundveehouderij

Foto & video 2092 x bekeken 3 reacties

Ligboxenstal in drie stappen vergroot

Frans en Mariëlle van Alphen in Boxtel (N.-Br.) breidden in 2006 hun ligboxenstal uit van 60 naar 110 plaatsen. Dit jaar kwamen er weer boxen 65 bij met een optie op nog eens 25 extra plaatsen.

Foto

 • Een gestage groei uit eigen aanwas met de focus op een zo laag mogelijke kostprijs. Dat is in een notendop de bedrijfspolicy van Frans en Mariëlle van Alphen in Boxtel. In een man-vrouwmaatschap runnen zij een melkveebedrijf met circa 80 koeien en 70 stuks jongvee. De melkveestapel is twee derde Holstein-zwartbont en een derde Holstein-roodbont. De gemiddelde melkproductie bedraagt 9.935 kilo met 4,36 procent vet en 3,67 procent eiwit.

  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Guus Queisen

 • In 2002 nam Frans van Alphen het melkveebedrijf van zijn vader over. De stal omvatte toen 60 plaatsen. In 2006 breidde Frans de stal uit tot 110 ligplaatsen.

 • Nu gaat de capaciteit naar 175, met als optie nog 25 extra ligboxen. Om drie hoofdredenen kiest het echtpaar voor een gestage groei: ze willen een puur familiebedrijf blijven zonder vreemd personeel; ze willen werken tegen een zo laag mogelijke kostprijs; met het oog op 2015 zien ze het grootschalig aankopen van melkquotum als een zeer onrendabele investering. „Dat geld stoppen we liever in de stal.”

 • In 2009 plaatste Van Alphen een 15.000 liter Delaval-silomelktank voor de stal. Naast de ruimtebesparing in de stal, ziet hij nog een voordeel in het niet steeds hoeven afwassen van de tank.

 • Bij de bouw is rekening gehouden met een gestage groei. In een deel van de nieuwbouw zijn geen ligboxen geplaatst. Van Alphen neemt dit deel in eerste instantie in gebruik als opslagplaats. In de toekomst kunnen hier op vrij eenvoudige wijze 25 ligboxen worden gerealiseerd.

 • In het lege deel van de stal heeft Van Alphen een zandhok gemaakt. Daar vertoeven koeien die extra aandacht behoeven.

 • Tijdens de bouw stonden de koeien gewoon in de stal.

 • Het jongvee beschikt over het oudste deel van de stal.

 • Van Alphen denkt dat de melkprijs vanaf 2015 niet alleen lager zal zijn, maar bovendien meer gaat fluctueren. Voor hem reden een zo laag mogelijk kostprijs te realiseren. Met weloverwogen investeringen en een goed voerrantsoen, bestaande uit 40 procent mais, 40 procent gras aangevuld met krachtvoer, denkt hij dit te bewerkstelligen. Met behulp van het programma Dynamisch Voeren van Cehave Landbouwbelang hoopt hij het voerrantsoen nog beter te kunnen sturen, waardoor de voerkosten kunnen dalen en de melkproductiecijfers stijgen.

 • De maatschap houdt ook nog 600 vleesvarkens. Om zich helemaal op het melkvee toe te leggen wordt deze tak op termijn afgestoten. De vrijkomende ammoniakrechten gebruiken de maten voor de uitbreiding van de melkveestapel.

 • De oude Manus-melkstal kan nog enkele jaren mee, maar Van Alphen hecht waarde aan sneller, makkelijker en comfortabeler melken. Na de interne verhuizing maakt de oude melkstal plaats voor enkele ligboxen en een kantoor- annex verblijfsruimte.


 • Frans van Alphen koos bewust voor een melkstal en niet voor een melkrobot. Twee keer per dag melken vindt hij leuk en tussendoor is hij bovendien vrij. Steeds paraat moeten staan voor het verhelpen van storingen in de melkrobot is niet aan hem besteed. De keuze viel op de 2 x 12 Solidex zij-aan-zij van Delaval. „Een compacte, overzichtelijke stal waarin ik snel en makkelijk kan werken. Verder past deze qua uitvoering, prijs en leverancier het beste bij mij.”

 • De huidige 80 koeien is te veel voor één robot en te weinig voor twee. Bij de keuze voor melkrobots zou de maatschap direct fors moeten groeien, dus een forse hoeveelheid melkquotum en tientallen koeien moeten aankopen. Verder vindt Van Alphen weidegang heel belangrijk. De investering in de complete staluitbreidingen inclusief melkinstallatie is gelijk aan de aanschaf van alleen twee melkrobots. Verder rekent Van Alphen op 1,5 cent per liter melk aan vaste directe kosten, die gerelateerd zijn aan de melkrobot.

 • Ter voorkoming van uitglijders is de vloer in de melkstal voorzien van een rubberen mat uit een stuk.

 • Het stalen hekwerk in de zij-aan-zij Solidex-melkstal zorgt ervoor dat de twee keer 12 koeien heel dicht naast elkaar staan.

 • Vooral vanwege de flexibele en makkelijke breedte-instelling installeerde Van Alphen zwevende ligboxen van Spinder.

 • Als boxbedekking koos de veehouder voor Spinder-koematrassen.

 • In de stal staan drie nieuwe Delaval-voerstations, geschikt voor twee soorten krachtvoer. De koeien werden verder van nieuwe zenders voorzien.


  Vrijdag 12 november 2010 houdt de maatschap een open dag van 10 tot 16 uur, de uitgebreide ligboxenstal ligt aan de Luissel 9 in Boxtel (N.-Br.).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  juul

  dat varken links achter is erg dun in de buik, denk last van de longen. verder mooie reportage hoor, succes..

 • no-profile-image

  W

  Kostprijsverlaging?? 4 jaar met 3 dubbele overcap. produceren....!Wel mooi gedaan.

 • no-profile-image

  melkstal is het best

  Eindelijk eens iemand die er eerlijk voor uitkomt dat een melkstal veel goedkoper is dan een robot. Het lijkt tegenwoordig wel een rage om 2 of 3 robotjes aan te schaffen, het systeem is gewoon veel te duur en weidegang wordt moeilijker toe te passen. Prima keuze, mooie stal!

Of registreer je om te kunnen reageren.