Rundveehouderij

Foto & video

Hoog comfort, hogere productie

Lambert Philipsen in Sevenum (L.) bouwde een 0+6+0-ligboxenstal voor 240 koeien. Hij gaat melken met drie Lely Next 3-robots. Diercomfort, kwaliteit, duurzaamheid en arbeidsefficiëntie bepaalden de inrichting.

Foto

 • Bij Lambert Philipsen in Sevenum (L.) vormen naast een lage prijs ook aspecten als diercomfort, kwaliteit, duurzaamheid en arbeidsefficiëntie de rode draad in de nieuwe 0+6+0-ligboxenstal voor 240 koeien. De stal is voorzien van drie Lely Next 3-robots, met nog een plek voor een vierde.

  De huidige veestapel omvat 130 koeien met een gemiddelde melkproductie van 10.200 kilo met 4,2 procent vet en 3,56 procent eiwit. Het quotum is 1,25 miljoen liter, waarvan 1.050.000 kilo fabrieksquotum en 200.000 kilo voor de eigen kaasproductie.

  De veehouder bestiert het bedrijf momenteel nog met zijn ouders. Hun dagtaak ligt in de kaasmakerij, waar ze Goudse kazen en fetakazen maken.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Guus Queisen

 • De stal voldoet aan de normen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Bij de toekomstige dieromvang is beweiden vrijwel onmogelijk. Philipsen vindt daarom dat je de koe duidelijk tegemoet moet komen op het vlak van comfort.

  Om geen speelbal te worden tussen verschillende bedrijven realiseert Philipsen de complete stal met slechts vier partijen, met elk een vast aanspreekpunt. Zo is aannemer Bouwbedrijf Jacobs verantwoordelijk voor de bouw, Houtackers uit Dieteren legt zich toe op de stalinrichting, installatiebedrijf Coumans Agri uit Weert is verantwoordelijk voor het installatiewerk en Swaan Beton voor de vloeren.

 • De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk, wordt door de installatie rechts op de foto gebruikt om water te verwarmen. Dit wordt opgeslagen in een boiler en via een gesloten circuit rondgepompt om continu alle drinkwaterbakken in de stal te verwarmen.

 • Om bevriezing van het drinkwater te voorkomen loopt door de Zimmermann-drinkbakken een leiding waar steeds warm water doorheen stroomt. Het water is afkomstig van de boiler die de warmte onttrekt aan de melk.

 • Energiezuinige Agrilights-lampen zorgen voor de noodzakelijke verlichting. Tl-buizen dienen als nachtverlichting.

 • Met het Zimmermann-voerhek kan Philipsen individuele koeien die tochtig zijn, makkelijk vastzetten.

 • Door slechts een groen klepje boven op het rek om te zetten zet Philipsen individuele koeien vast. De andere koeien kunnen vrij rondlopen en naar het voerhek terugkeren zonder dat ze zich vastzetten.

 • Midden in stal is plek voor in totaal vier melkrobots. Drie zijn er geplaatst, de vierde is voorzien rond 2015.

 • Veel daglicht en behaaglijke temperaturen vormen onderdeel van een optimaal stalklimaat. Daartoe liet Philipsen wit windbreekgaas van Galebreaker installeren en paste hij dakisolatie toe. Verder laat hij nog twee ventilatoren installeren.

 • Philipsen bezocht tal van stallen om verschillende merken en uitvoeringen van stalinrichting te vergelijken. In Duitsland was hij erg gecharmeerd van de 185 centimeter lange en 120 centimeter brede Doro-boxen van de Beierse fabrikant Zimmermann. “Ik constateerde dat alle koeien perfect recht in deze box lagen. Bovendien lagen ze op één lijn en niet tegen de buis aan. Dit voorkomt kwetsuren bij de koe. In Nederland is een breedte van 110 centimeter gangbaar”, vat de veehouder zijn keuze voor deze boxen samen.

 • De opvallende vormgeving van de boxen zorgt ervoor dat de koeien recht en allemaal op één lijn in de boxen liggen. Daardoor blijven de dieren schoner.

 • De koeien van Philipsen gaan liggen op de door de Duitse testinstantie DLG als ruim voldoende beoordeelde ZIM-softmatras. De matras is volkomen vloeistofdicht en voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Volgens de Duitse fabrikant Zimmermann zorgen de zachtheid en de isolerende werking van de matras ervoor dat de koeien langer blijven liggen. Meer liguren zouden mede resulteren in een hogere melkproductie.

 • Door de beweegbare, geveerde nekketting en het ontbreken van een schoftboom en kopboombuis heeft de koe volledige bewegingsvrijheid tijdens het opstaan en het liggen. De gebogen schoftbuis zorgt voor een stabiele constructie. De nekketting positioneert de koeien dusdanig dat ze niet voor in de box liggen.

 • Met een spanner aan het uiteinde stelt Philipsen de nekketting af op de kleinere koeien uit het koppel.

 • Philipsen dubde lange tijd tussen de aanschaf van een DeLaval- of een Lely-robot. Uiteindelijk koos hij voor Lely Next. Hij koos bewust voor een uitvoering zonder tochtigheidsdetectie. De veehouder verwacht dat binnen afzienbare tijd een optie beschikbaar komt om de tochtigheid te bepalen op basis van het progesterongehalte in de melk.

 • Philipsen heeft de robotplaatsen dusdanig ontworpen dat hij een selectie kan maken tussen hoog- en laagproductieve koeien. Bovendien kunnen verse koeien door een robot worden gemolken zonder dat ze in contact komen met de andere koeien in de stal. Daarnaast kunnen deze dieren gebruikmaken van een strokhok en zandbak.

 • In de stal ligt de Patent Comfort Vloer van Swaans Beton. Deze vloer heeft een antislip loopvlak. Het vlakke horizontale loopvlak zorgt bovendien voor een hoog diercomfort, de koe heeft in alle richtingen optimale grip. De urine wordt snel afgevoerd. In combinatie met een mestklep komt de emissiefactor onder de 8,1 kilo NH3 per koe per jaar.

 • Twee JOZ-mestrobots gaan de vloeren schoonhouden. De robots zijn voorzien van een sproeisysteem om te voorkomen dat de mest aankoekt.

 • In Philipsens visie moet de koe zich prettig voelen in de stal. Dit komt ook tot uiting in de koeborstels. Hij heeft maar liefst vijf dubbele borstels laten installeren. De veehouder gaat ervan uit dat zijn koeien de hogere investering in de stal terugbetalen met een hogere productie.

  Vrijdag 26 november 2010 houdt maatschap Philipsen een open dag in de stal van 12 tot 16 uur, Ulfterhoek 15 in Sevenum (L.).

Of registreer je om te kunnen reageren.