Rundveehouderij

Foto & video 11 reacties

De geheimen van Delavals robotcarrousel

Vlak voor de introductie op EuroTier, onthult Delaval de geheimen van de AMR-robotcarrousel. Het opvallendst: hij melkt met vijf robotarmen.

Foto

 • Een poosje geleden verraste Delaval de melkveehouderij met deze tekening van een carrouselmelkstal met daarin melkrobots. Wat er achter de blauwe kasten schuil ging, bleef nog geheim.  Foto’s: Delaval, tekst: Frits Huiden

 • Het blijken vier robotarmen te zijn. De voorste twee behandelen de spenen en de achterste twee sluiten de bekers aan.

 • Hier zijn ze nog eens van boven te zien. Links boven in de carrousel staat de sprayrobot. Deze werkt niet met de speencoördinaten, maar ziet via een 3D-camera werkelijk waar de spenen zich op dat moment bevinden.

 • Zo zien de vier voorbehandelaansluitarmen er in het echt uit.

 • Hier nog eens van de linkerzijde.

 • De aansluittechniek is in de basis gelijk aan de huidige VMS-melkrobot. Toch zijn er belangrijke verschillen om de capaciteit te verhogen.

 • Duidelijk te zien is dat de eerste twee voorbehandelarmen een vaste beker hebben. De arm hoeft deze immers niet telkens weg te zetten om de melkbekers te pakken, zoals bij de huidige VMS.

 • Nieuw is ook dat de aansluitarmen nu niet één, maar twee melkbekers kunnen vasthouden. De carrousel draait niet constant door maar staat telkens even stil wanneer er twee koeien worden ondergehangen.

 • De robotarm heeft daarvoor niet één maar twee magnetische klauwtjes.

 • De arm hoeft daardoor maar twee keer een paar bekers te pakken en dus ook maar twee grote bewegingen onder de uier te maken.

 • Doordat de melktechniek van het VMS-éénboxsysteem is gehandhaafd, wordt per kwartier gemolken. Metingen per kwartier van doorstroom, opbrengst, bloed en geleidbaarheid zijn daarom nog steeds mogelijk.

 • Uiteraard is op alle bedieningskasten een noodstop aanwezig voor de veiligheid.

 • De AMR zou een capaciteit hebben van 90 koeien per uur. Daarmee kan hij volgens Delaval 540 koeien driemaal daags melken of zo’n 800 koeien tweemaal daags. Het is voor kleinere bedrijven mogelijk om te beginnen met één arm voor het voorbehandelen en één voor het aansluiten. De robotarmen zijn in bestaande carrouselstallen te plaatsen.  Bekijk de video »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Durk-Augurk

  Ongelofelijk, hoe de techniek zich ontwikkeld. Ben allen wel benieuwd wat de oplossing is als er een koe niet in of uit wil.

 • no-profile-image

  Henry

  Ik neem aan dat het melken hier te vergelijken is met traditioneel melken. Alleen is het werk in de melkput geautomatiseerd. Er zal dus altijd nog wel één persoon bijlopen om de groepen te wisselen.

 • no-profile-image

  hans

  goed idee om de arm telkens 2 melkbekers te laten meenemen. Waarom doet hun standaard vms dat niet?? Dat zou da capaciteit daar toch ook verhogen, niet?

 • no-profile-image

  freek

  @Henry, NL waarom zou er een persoon moeten lopen om groepen te wisselen als de comp de koe herkent kan deze de koe via pro-track de juiste kant op sturen 1 wachtruimte 2 kuddens en bij 500 koeien is het niet echt een probleem om 1 kudden te hebben maar over de 600 moet je er bijna wel 2 vraag me af of er ook een model gaat komen die niet voorbehandelt en direct met vier armen melk stellen onderhangt dan zou je rond de 900-1000 koeien uitkomen en dan word het aantrekkelijk voor de boeren hier

 • no-profile-image

  henk

  Tjsa, Het is dat Lely een robot heeft die tenminste alle vier de melkbekers eronder heeft, houdt en de melkslangen schoon blijven. Werkt zo te lezen toch beter dan Delaval. Blijf proberen Delaval, dan zal er over een paar jaar een Lely arm staan om de capaciteit te kunnen halen. Wel mooi idee, hopelijk werkt nu de arm met magneten wel goed, was op begin nogal lastig.

 • no-profile-image

  Geenen

  Toch jammer dat personen als "henk,ned echt" graag direct met vuil gooien als er een innovatie is van een ander merk als het hunne. Elk merk (melkrobot) heeft voor en nadelen en passen daarom bij de ene boer wel en de andere niet. Het is een beetje het kleuterschoolniveau van mijn pappa heeft de beste tractor..

 • no-profile-image

  petr

  Wel knap bedacht, het is te hopen dat die robot ook in een ander merk carrousel past. Die Delaval rotors zijn echt draken van melkstallen, we hebben er zelf een, dus ik kan het weten.

 • no-profile-image

  freek

  @petr,nh daar ben ik het totaal niet mee eens het ligt meer aan de instalateur dan de fabricant zelf in verschillende 50 stands gewerkt waarvan de dairymaster de slechtste was en de nupuls en delaval hebben beiden negatieve punten. mijn advies is ga eerst eens goed kijken bij een ander en vraag iedere boer die er een heeft wat het ene dingetje in de melkstal is dat hun geld en tijd bespaart geen hele lijst 1 punt en 1 negatief punt want je kunt veel dingen veranderen in de stal voordat je hem bouwt als je namelijk dat soort geld gaat investeren wil je wel zeker zijn dat je tevreden bent en niet voor de komende 10 jaar gaat klagen hoe k#t je melkstal is en hoe rot het melken is, je koopt toch ook geen schoenen zonder ze aan te proberen. ik zelf heb over de jaren een hele lijst bijelkaar gesprokkelt over verschillende stal ideeen die ik wel of niet zou toepassen en die lijst zou ook niet iedereen direct in zijn stal proppen zonder daar met een pen overheen te gaan en dingen uitkrassen omdat ze simpel weg niet in het systeem passen

 • no-profile-image

  wim

  beste petr nh,

  Wij melken ook in een delaval draaistal,
  met veel plezier en zonder problemen, prima dealer en dito melktechniek.

 • no-profile-image

  boer Belgie

  Delaval is en blijft wereldleider op het gebied van innovaties in de sector.
  Ze gaan echt geen dingen op de markt brengen die niet werken, in tegenstelling tot andere merken waar de landbouwer het proefkonijn is.

 • no-profile-image

  petr

  Wij melken op 2 verschillende lokaties, met 2 verschillende merken, maar de "groene"melkstal(veel ouder) is kwalitatief echt veel beter dan die "blauwe". Die laval melkstal zat er al in toen we dat bedrijf kochten.
  Delaval is geschikt tot 7500liter/koe. Bij hogere melkgift en hoge melksnelheid is het niet zo geweldig. Te dunne vaccuumleiding, melkstel dat lucht zuigt, melkmeter die het vaccuum enorm afremt, melkstel dat tijdens melken vol melk staat en om de haveklap vallen ze eronderuit bij de vaarzen. De truckendoos van de dealer begint leeg te raken. Zijn er meer mensen met deze problemen? En nog belangrijker, zijn ze met Delaval op te lossen, of moet er een ander aan te pas komen. De carrousel is pas door een onafhankelijk bedrijf doorgemeten, de uitslag wordt je nou niet echt vrolijk van.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.