Rundveehouderij

Foto & video

World Dairy Expo 2010

De World Dairy Expo in de Verenigde Staten is de belangrijkste beurs voor de melkveehouderij. Met name voor de handel en ki-organisaties is het dé ontmoetingsplaats.

Foto

 • De World Dairy Expo in de Verenigde Staten is de belangrijkste beurs voor de melkveehouderij. Met name voor de handel en ki-organisaties is het the place to be.  Foto’s en tekst: Robert Prins

 • Madison is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Wisconsin. Deze staat word wel ' the dairy state' genoemd, vanwege de lange traditie met melkvee. Zo hoort ook de World Dairy Expo bij de traditie. Net zoals stoere Amerikaanse auto's.

 • Madison is gelegen op de breedtegraad vergelijkbaar met Zuid-Frankrijk. Het is er begin oktober nog warm met 20 graden. Naast veehouderij zijn er veel mais en bossen. Tevens heeft de streek vrij veel water en meren. De World Dairy Expo wordt gehouden in het oude ijshockeystadion.

 • Het is echt een internationale beurs. De vlaggen van vele landen hangen er niet voor niets. De eerste dagen, maandag tot donderdag, is meer Spaans te horen dan Engels. Voor de zuidelijke Amerikaanse staten, maar ook voor Zuid- en Midden-Amerika is Madison een grote show en expo.

 • Op de beurs krijgen alle buitenlandse bezoekers een lintje met daarop het land van herkomst. Als er groene T-shirts voorbij komen met daarop Brasil, terwijl de naam Jan en een overduidelijke Hollandse tongval herkenbaar is, wordt er toch even raar op gekeken. Het zijn bezoekers uit de Nederlandse kolonies, waarvan er in Brazilië zes zijn. De man aan de linkerkant is melkveehouder met zo'n 60 koeien. Zijn medereiziger is machinehandelaar.

 • De landbouwmachines staan buiten opgesteld. Andrew Venton is één van de verkopers voor het Engelse Teagle. Hij woont minder dan 90 dagen per jaar in zijn geboorteland Engeland en is de rest van het jaar op pad. Canada, de VS, Brazilië, Zuid-Korea en Thailand, zomaar een greep uit de landen die hij het laatste halfjaar één of meerdere keren heeft bezocht.

 • In de hallen staan de voer- en medicijnverkopers. Ook melkmachinefabrikanten zijn met grote stands duidelijk aanwezig. Een interessante aandachtstrekker is een geprepareerd verteringstelsel van de koe. Niet echt een smakelijk gezicht, maar wel een object om even bij stil te staan.

 • Voor Nederlanders was er niet veel nieuws. De Amerikaanse veehouders beaamden dat, want de VS is niet meer het land van nieuwe uitvindingen. Hier worden machines en gereedschappen alleen groter gemaakt. Een voorbeeld is deze enorme hark. Vanwege de stenen wordt het gras hier eerst opgenomen en dan zijwaarts op een rug gelegd.

 • Deze veetrailer is geen nieuws, maar stoer is hij wel. Het vee achterop de pick-up en rijden maar. Een droom voor menig veehouder.

 • Veel aandacht is er voor de verwerking en terugwinning van zand. Zand in de ligboxen is een prima oplossing voor koecomfort, maar zand in de mest is een probleem dat nog steeds niet is opgelost. Ook deze zandscheider maakte weinig indruk.

 • Case is een van de weinige trekkerfabrikanten op de beurs. Enkele handige modellen stonden opgesteld. Naast grote veehouders zijn er in de Verenigde Staten ook veel bedrijven die enkele tientallen tot enkele honderden koeien hebben.

 • De flexibele boxafscheiding mocht zich ook in Madison op veel belangstelling verheugen. Ook hier zijn de eerste stallen ingericht met deze plastic buizen.

 • Een product dat al jaren op de markt is zijn iglo's en andere kleine kalverboxen. Veel verschillende soorten staan op de beurs.

 • Qua kalverhuisvesting lijkt een houten stalletje een aardige oplossing. Maar het schoonmaken en het verplaatsen van een rij kalverboxen vormt toch een obstakel.

 • Dan is er nog deze meer luxueuze stalling. De smalle stal is dicht, maar kan wel goed geventileerd worden.

 • Van binnen is het veel plastic, maar toch voldoende degelijk. Ook hier lijkt het schoonmaken weer een probleem.

 • Brown Mid Rib-mais (BMR-mais) is in Canada en de Verenigde Staten al enkele jaren succesvol op de markt. Het is een mutant van de traditionele mais die wij ook in Nederland kennen. Waarom BMR-mais nog niet op de Nederlandse markt is, kon de vertegenwoordiger niet zeggen.

 • BMR-mais bevat minder houtstof, waardoor de plant makkelijk verteerbaar is. Omdat BMR-mais ook meer vocht bevat, moet het grover worden gehakseld. De voedingswaarde is hoger dan die van de traditionele rassen. Nadelen zijn er ook. Zo is het gewas gevoeliger voor legering en blijkt er in de praktijk wel eens te weinig structuur in het rantsoen te zitten.

 • Het doel van de beurs heeft deze medicijnfabrikant goed door. Het ontmoeten van de mensen achter het flesje maakt een verschil. Diergezondheid is een belangrijk onderdeel van het veemanagement en de medicijnfabrikanten pakken stevig uit met grote stands.

 • Naast uiergezondheid was er vooral veel aandacht voor vruchtbaarheid. Het drachtig worden van de moderne Holstein-koe gaat niet makkelijk, vooral als de temperaturen boven de 30 graden komen. Er zijn hele schema's voor het toedienen van drie à vier injecties voordat de koe geïnsemineerd wordt.

 • In de Verenigde Staten zijn medicijnen, met name vaccins, veel goedkoper en ook eenvoudiger te verkrijgen. Op de drukste stand van de beurs is een groot arsenaal aan middelen te krijgen.

 • Ook was er aandacht voor middelen die het medicijngebruik moeten terugdringen. Gisten en andere toevoegmiddelen dragen bij tot een betere gezondheid van dieren en hun omgeving. Ook in de Verenigde Staten nemen de zorgen toe over het huidige medicijngebruik.

 • Uiergezondheid staat sterk in de belangstelling. De kwaliteitseisen van de geleverde melk worden almaar strenger. Het gebruik van een dip voor en na het melken is op veel bedrijven een standaard routine.

 • De kunststof melkbeker en het gebruik van silicone tepelvoering zijn bezig met een opmars in de Verenigde Staten. De langere levensduur van de tepelvoering is een voordeel op grote bedrijven. Het vervangen van een tepelvoering met een kunststoffen melkbeker werkt snel en efficiënt. Door de constructie van de melkbeker kan de tepelvoering er niet gedraaid in zitten.

 • Ook aan de afvoer van de melk wordt gedacht. Door de melk uit iedere speen op te vangen in een eigen compartiment, wordt kruisbesmetting tegengegaan.

 • Boumatic toont de SR 1: een robot die de melker het sprayen uit handen neemt in een carrouselbuitenmelker.

 • Het meeste publiek komt voor de koeienkeuring. In de stallen wordt veel aandacht geschonken aan een goede presentatie. Het meisje links heeft net het stro aangedrukt, waarna het overtollige zaagsel en stro van het pad wordt weggeveegd.

 • Over kunstmatige hulpmiddelen doen de inzenders minder moeilijk vergeleken met Nederland. Het gebruik van lijm, pijnstillers en andere flesjes is zichtbaar voor de oplettende bezoeker. Gelukkig zijn deze hulpmiddelen in Nederland nog amper in zwang, al is de kennis wel aanwezig.

 • Een uier zoals deze is ronduit imponerend. De kleur, beadering en vorm lijken bijna te perfect.

 • Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de prijzen. Hier worden kampioen samen met sponsor en jury in de ring op foto gezet.
  Qua presentatie is de show in Madison zeer goed. Deelnemers, jury, maar ook de ring en de belichting maken een weldoordachte en getrainde indruk.

 • Een van de grootste verrassingen is de vijfjarige koe Talent Barbara. Op vrijdagmiddag, een dag voor haar optreden, is ze nog gewassen. Nat en zonder veel spanning op de uier was de melkklier indrukwekkend.

 • Medio augustus is Talent Barbara door de stamboekinspecteur gewaardeerd met de hoge score van 94 punten. Haar perfecte uier is het sterkste punt, het gebruik van de benen is het minst.

 • Op zaterdag, net voor de keuringsring, is Talent Barbara in perfecte conditie. Een fraaie, sterkgebouwde vijfjarige koe met een bijzonder fraai uier.

 • Ze wordt als eerste geplaatst bij de vijfjarige koeien. Ook in het kampioenschap doet ze lange tijd mee, maar ze komt - tegen de verwachting in van het publiek - niet bij de laatste vier voor het Holstein-kampioensschap alle leeftijden.

 • De winnaar van vorig jaar, Harvue Frosty, heeft in de stallen al laten zien dat ze een bijzondere koe is. Haar zeer melkrijke uiterlijk en open ribben, maken voor de show al indruk. Let eens op de ruimte tussen de ribben.

 • De jury roemt haar uier, haar open ribben en goede bouw. Veel toeschouwers hebben echter veel kritiek op de zeer korte stap en het matige beengebruik van Frosty. Onomstreden is zij dit jaar niet, maar velen vinden het wel een prestatie dat Frosty twee keer achter elkaar deze hoogwaardige keuring heeft gewonnen.  Lees ook de fotoreportage van Monica van der Hall over deze beurs »

Of registreer je om te kunnen reageren.