Rundveehouderij

Foto & video 15 reacties

Stal met automatische zandstrooier

De Meijers verplaatsen hun melkveebedrijf van het Twentse Hertme naar het Groningse Blijham. Ze bouwden een nieuwe ligboxenstal voor 350 koeien met een automatische zandstrooier en een mestscheider.

Foto

 • De familie Meijer heeft in Blijham (Gr.) een nieuwe ligboxenstal gebouwd voor 350 koeien. De Meijers hopen de stal half november in gebruik te nemen. Ze melken nu nog 180 koeien in het Twentse Hertme. Daar hadden ze niet de mogelijkheid om nog uit te breiden. „We zaten daar dicht tegen de nieuwbouw van Borne”, vertelt Elly Meijer (50), die samen met haar zoon Mathijs (20) op de foto staat. Elly en Mathijs zijn vanaf de eerste bouwfase in april volop betrokken bij de werkzaamheden. Bennie Meijer (61) zorgt ervoor dat alles goed blijft gaan op het bedrijf in Hertme. „Hij is nu drie weken niet in Blijham geweest. Hij zal opkijken wat er hier in die tijd veranderd is”, aldus Mathijs, die samen met zijn ouders in maatschap zit.
  Foto's: Dennis F. Beek, tekst: Bouke Poelsma

 • De Meijers maakten in 2006 de keuze om een nieuwe stap te maken. De ligboxenstal in Hertme was toen pas twee jaar oud. „Toen we de plannen maakten om in Hertme te bouwen was Mathijs nog te jong om te weten of hij verder wilde in het bedrijf.” Voordat de Meijers in Blijham terechtkwamen, bezochten ze diverse locaties. „Veel bedrijfslocaties zaten te dicht op een Natura-2000-gebied of op omwonenden”, vertelt Elly Meijer. Uiteindelijk vonden ze in het oosten van Groningen een geschikte locatie. De nieuwe ligboxenstal in Blijham is 120 meter lang en 32 meter breed. Zowel de zijwanden als de voor- en achtergevel van de stal blijven open. Hier worden gordijnen geplaatst.

 • De koeien worden gemolken in het ruim opgezette melkgebouw, pal naast de ligboxenstal. het bedrijf melkt een quotum vol van 1,8 miljoen kilo melk.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe ligboxenstal. Aan beide zijden van de voergang zijn twee rijen ligboxen bevestigd. Links op de voorgrond van de foto is het strohok met afkalfruimte zichtbaar. De Meijers werken met zes verschillende diergroepen. Achter het strohok is ruimte vrijgemaakt voor de Fresh Cow-groep, speciaal voor koeien in de eerste vier weken van de lactatie. De ondernemers hebben daarachter een apart stalgedeelte gecreëerd voor de koeien met een hoog celgetal. Ook de vaarzen hebben hun eigen ruimte in de stal. Aan de rechterzijde van de voergang liggen de productieve dieren en twee groepen droge koeien. De Meijers passen geen weidegang toe op de nieuwe locatie. „De tweede groep droge koeien gaat drie weken voor het afkalven naar buiten. Deze dieren hebben dan extra bewegingsvrijheid nodig”, aldus Elly Meijer.

 • De Meijers zagen op een melkveebedrijf in Denemarken een automatische zandstrooier. Dat idee namen ze over. Via een zandbunker en een transportband gaat het zand naar de strooier in de stal. De bunker heeft een inhoud van 7 kuub. Er bovenop moet nog een kap worden geplaatst. Door de vele regenval is aan de onderzijde van de bunker nu wat zand ontsnapt.

 • De strooier is bevestigd aan een rail. Deze rail hangt boven alle boxen in de stal. De koematrassen in de boxen moeten nog worden geplaatst. Het zand wordt vervolgens over de matrassen gestrooid. „De matrassen zorgen in combinatie met het zand volgens ons voor het meeste koecomfort”, vertelt Mathijs. „’s Zomers blijft het zand lekker koel en je hebt bovendien minder last van bacteriedruk.” De koeien liggen in Hertme nu nog in diepstrooiselboxen, met zand en zaagsel.

 • Rechtsboven op de foto is de railwissel zichtbaar. Links daarvan is de railbrug zichtbaar, die boven de deur in de achtergevel is geplaatst. De Meijers hebben zo voldoende ruimte om met de voermengwagen de stal in te rijden.

 • De zandstrooier is al even getest. „Er wordt een dun laagje zand in de boxen gestrooid. De koeien kunnen dan ook gewoon in de boxen blijven liggen”, vertelt Mathijs. De ligboxen langs de zijwanden zijn 1,10 meter breed en 2,91 meter lang. De boxen langs het voerhek zijn 2,60 meter lang. „Het muurtje dat langs deze rijen boxen loopt is erg laag. De koeien hebben daardoor genoeg ruimte om hun koppen weg te buigen.”

 • Een waterbak moet voorkomen dat de melkkoeien met vieze zandpoten de melkstal betreden. Op het dak van het melkgebouw zijn zonnepanelen geplaatst. Er zijn drie selectiepoorten geplaatst om de zes diergroepen mee te selecteren.

 • De wieltjes moeten snelle slijtage van de vier mestschuiven in de stal voorkomen. De schuiven kunnen in perioden van droogte nat worden gemaakt via enkele waterbuizen, die langs de route van de schuiven uitkomen.

 • De mestschuiven in de ligboxenstal worden aangedreven door een staalkabel. De staalkabels moeten nog worden geplaatst. De staalkabels zijn sterk en slijtvast.

 • De schuiven komen uit in de achterzijde van de stal, waar twee gleuven zijn gebouwd. Hier vindt de eerste schifting van de dikke en dunne fractie van de mest plaats. De dunne fractie valt in de voorste bunker. De dikke fractie komt terecht in de achterste bunker. De Meijers hebben de ligboxenstal niet onderkelderd. „Wij vinden een dichte vloer beter voor de koeien”, aldus Elly Meijer.

 • De dikke fractie wordt met een vijzel naar boven vervoerd. Achter de vijzel wordt een mestscheider geplaatst. Op de achtergrond zijn de vier grote sleufsilo’s van de familie Meijer zichtbaar.

 • De dunne fractie komt terecht in deze drie opslagsecties. Die worden volgegooid met zand. De dunne fractie zakt in het zand naar beneden. De Meijers zagen dit systeem op een bedrijf in België. Door de mest te scheiden hoopt de familie de percelen nog gerichter te kunnen bemesten. „De mestscheider reduceert bovendien de uitstoot van ammoniak”, vertelt Elly Meijer.

 • De dikke fractie wordt hier opgeslagen…

 • … De dunne fractie wordt ondergronds naar deze grote mestsilo gepompt. In de silo, waarvan de kap nog geplaatst moet worden, kan 5700 kuub mest worden opgeslagen.
  Vanuit de silo loopt een buis onder het erf door naar de kavel voor het woonhuis. Zo kan de familie Meijer eenvoudig sleepslangbemesting toepassen. „Je hoeft met minder machinewerk het land op, je hebt meer capaciteit en je hebt minder bewegingen op het erf”, legt Elly Meijer uit.

 • Het erf wordt verhard met asfalt. „In totaal wordt er 6600 vierkante meter erf geasfalteerd.”

 • Een overzichtsfoto van de wachtruimte in het melkgebouw.

 • De Meijers hebben gekozen voor een 2x16 visgraat-melkstal van DeLaval. Op het bedrijf in Hertme melken ze nu nog in 2x8 visgraat. In de melkput wordt een beweegbare vloer geplaatst. Terwijl Bennie Meijer in Hertme de koeien verzorgt, helpen Elly en Mathijs mee met de stalbouw in Blijham. Ook zoon Paul (22), die werkt bij Imtech, helpt veel mee met de installatiewerkzaamheden in de stal.

 • In het melkgebouw is een grote seperatieruimte geplaatst. Die biedt plaats aan zo’n 15 koeien. De matrassen in de boxen zijn hier al geplaatst. Op de voorgrond is een stierenhok geplaatst.

 • In het melkgebouw hebben de veehouders op de eerste verdieping veel ruimte . Ze weten nog niet precies wat ze hiermee willen doen. „Misschien kunnen we deze verdieping verhuren als vergaderruimte”, aldus Elly Meijer.

 • De voersilo’s met daarachter de oude bewaarschuur van het voormalige akkerbouwbedrijf.

 • In de schuur worden de kalveren gehuisvest.

 • Mathijs Meijer heeft van zijn vrienden een cadeau gekregen dat hem vast en zeker zal doen denken aan zijn voormalige Twentse woonplaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de

  ja mooie stal ,altijd makkelijk als je ergens weg gekocht word is daarom grond en melkquotum ook zo duur

 • no-profile-image

  Snap het niet

  Waarom nu weer een jaloerse reactie? Waar staat dat ze weggekocht zijn? Ik lees dat ze geen uitbreidingsmogelijkheden hadden.
  Mooi bedrijf hoor al ben ik niet zo weg van zand in de boxen.

 • no-profile-image

  Eleonie Pijl

  Familie Meijer,
  Dat ziet er mooi uit, jammer dat we niet op de open dag kunnen komen. Ontzettend veel succes met deze flinke onderneming!

 • no-profile-image

  Twentenaar

  Dat ik weet zijn ze niet weggekocht hoor. Gewoon keuze gemaakt om op andere plek door te gaan.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Mooie stal,zand is goed voor de koeien al zie ik liever een diep pak dan een mat er onder.Waar komt dat automatiche zand strooi systeem vandaan,kan iemand dat vertellen? Veel suc6 met de nieuwe stal.

 • no-profile-image

  Martin Verhulst

  uit onderstaande reacties kan ik als niet agrier bijna de conclusie trekken dat de mensen die hier reageren graag anoniem willen blijven.

  De zwoeger... jaloers stuk vreten
  Snap het niet...Vreemderdam...

  en al die andere domme namen.. wees een kerel en zet verdikke je naam er onder en houd anders je smoel.

 • no-profile-image

  Lars & Ingrid Steunebrink

  Strak werk, is goed over nagedacht en we wensen jullie veel succes op de nieuwe plek. Groeten van hier.

 • no-profile-image

  Snap het niet

  @Martin Verhulst.
  Je hebt gelijk, ik wil dit graag even nuanceren.
  Wat voor iedere discusie geldt, geldt hier ook: sommige zullen het met mij eens zijn en sommige niet. En hoewel ik dit op persoonlijke titel schrijf zullen er altijd mensen zijn die mijn mening aan mijn werkzaamheden/werkgever koppelen. (Ben werkzaam bij een agrarische leverancier.) Dit is helaas in het verleden al eens gebeurt namelijk. Vandaar dat ik er voor kies om anoniem te blijven. ik geef mijn mening altijd goed onderbouwd weer dus het lijkt mij verder geen probleem. Het gaat er tenslotte om wat er gezegt word en niet wie het zegt. (niet terzake doend, verwijderd, RB)

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Dairyfarmer, Denemarken je kan hem ook voor stro krijgen.

 • no-profile-image

  de

  persoonlijke aanval (RB)

 • no-profile-image

  harm

  Mooie stal , met veel arbeidsbesparing!
  maar waarom de boxen op 110cm ? Vetservice zegt 115cm is vaarzen maat koeien op 120-130 cm . Ook De Schothorst heeft in haar nieuwe stal gekozen voor een boxbreedte van 110, terwijl maatlat duurzame veehouderij bij 115cm pas een punt geeft ? wat is nou goed voor koe en boer??

 • no-profile-image

  Mathijs

  Voor de leuke reacties: Bedankt!
  Ik zal verder ook wel even wat informatie geven voor de geintresseerden,
  @Dairyfarmer: De automatische zandstooier komt idd zoals eerder vermeld uit Denemarken, een JhMiniStro

  @Harm: We hebben de boxen op 110 gezet omdat we graag willen dat de koeien recht in de box liggen, als de box te breed is gaan ze scheef liggen en bevuilen ze de boxen meer, dus voor de koe en de boer beter, tevens doen wij ook niet mee aan de MDV

 • no-profile-image

  Vraag maar

  @ Harm, de stal voldoet niet aan de maatlat duurzame veehouderij, De stal heeft een toegekende proefstalstatus, oa. door de gietasfalt vloeren die op afschot liggen naar achteren waardoor de urine en mest beter gescheiden blijft, waarna de mest verder wordt gescheiden Doda trommelscheider.

  @Martin Verhulst
  De zandstrooier wordt geimporteerd door Aanen stal totaal in meethuizen, bakje is ook geschikt voor stro, binnenkort komt er een grotere versie op de markt voor hooi speciaal voor geitenhouders.

 • no-profile-image

  johan peper

  famielie meier heel veel succes met jullie nieuwe bedrijf zo op de foto te zien een heel mooi bedrijf en laat de mensen die negtief zijn maar lullen met vriendelijke groet johan peper duitsland voorheen saasveld

 • no-profile-image

  herman herbers

  mooie foto's zeer interessante stal en melkstal.

  Veel plezier en succes met het nieuwe bedrijf.

  groeten herman herbers

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.