Rundveehouderij

Foto & video

Gouden kansen in Amerika

Van koeienkeuring tot vertering: op de World Dairy Expo 2010 is van alles te zien. Een blik in de keuken van de Amerikaanse landbouw, waar ook Nederlandse bedrijven kansen krijgen.

Foto

 • De World Dairy Expo in Madison is een internationaal evenement voor de zuivelproductie met de daarbij behorende producten en diensten. Het hoofdthema is dit jaar ‘Gouden kansen’. Dat wordt uitgestraald en nagestreefd door aandacht te vestigen op het uitwisselen van kennis en ervaring.
  Meer dan 65.000 (inter)nationale bezoekers maken de reis naar deze plek, waar melkveetentoonstellingen, innovaties en technieken ongelimiteerd zijn. Een bezoek van drie dagen lijkt dan ook veruit te kort om alle interessante ‘gadgets’ en de nieuwste informatie te verzamelen.
  De World Dairy Expo bestaat sinds 1989 en een leuk feit is dat het thema van dit allereerste wereldfestijn de afkomst van de Holstein-koe betrof!  Foto’s en tekst: Monica van der Hall

 • De plaats Madison in de staat Wisconsin wordt vaak genoemd als boegbeeld van de Amerikaanse melkveesector. ’s Werelds meest gewaardeerde Universiteit gericht op de veehouderij is er gevestigd.
  Bussen en taxi’s vervoeren de gasten van en naar de beurs. Treinvervoer zoals wij dat kennen is hier niet, dus helemaal duurzaam is de beurs nog niet.

 • Tijdens de expo vinden elke dag shows plaats in het Coliseum. Twee dagen staan in het teken van de (inter-)nationale Holstein-keuring. De rest van de week worden de andere rassen tentoongesteld. Dan moet je denken aan: Jersey, Shorthorn, Brown Swiss, Ayrshire, Guernsey, Red & White Holstein en Black & White Holstein. Als afsluiting wordt er iedere dag een veiling georganiseerd, waarin één ras per avond wordt gepresenteerd. Op de foto is te zien hoe begeleiders twee dieren, in vol ornaat, vanaf de showring terugleiden naar hun standplaats in de grote, overdekte stallen.

 • Zoals bij elke keuring wordt ervoor gezorgd dat de dieren er tiptop uitzien. Maar hier gebeurt het wel erg ijverig met vijf werknemers, met allemaal hun ‘eigen’ discipline. Naast de algemene verzorging, wordt ook vlak voor het betreden van de ring nog extra aandacht besteedt aan de klauwen. Niet zoals wij het kennen met het opdraaien van de klauw in een bekapbox. Hier worden de poten opgetild (de paardenmanier) en zo bijgewerkt. Vervolgens zijn de koeien klaar voor hun opkomst in de showring.

 • Een echte topper is Beldavid Goldwyn Reese – ET, een dochter van de welbekende Goldwyn, grazend in de weilanden van Jeff Butler, Frank & Diane Borba, Chebanse, Illinois. Waarschijnlijk dat er nog veel over deze dame in het Amerikaanse nieuws zal komen. Zij heeft dit jaar als Winter Yearling Heifer al een eerste plaats behaald tijdens de keuring van ‘Southern Parade of Stars’. Tijdens de World Dairy Expo eindigde zij als derde in haar klasse.

 • Een keurmeester beoordeelt de Jerseys en plaatst ze op zijn gewenste volgorde. Vervolgens wordt de volgorde herbepaald tot een definitieve keuze, waarbij de best beoordeelde koe op kop loopt.

 • Underground Maddie Mamie-ET, winnende koe in de Jersey-klasse Fall Yearling in Milk. Met haar melktypische uitstraling en hoge score op frame, schitterde ze tijdens de show. Deze koe is in bezit van: P. Black/J. Black/ D & H Meier in Constable, New York.

 • Alle prijzen worden tijdens de Expo uitgereikt door verkozen ‘missen’. Aan miss Jersey de eer om voor iedere klasse binnen het Jersey-stamboek de winnende dieren en eigenaren te eren met een lint en een schaal.

 • Het Coliseum is een grote ring met tribunes, gesierd door een enorme Amerikaanse vlag. Aan de overzijde hangt een scherm met daarop livebeelden van de keuring.

 • Een namaakmaag ‘in vivo’ van de herkauwer geeft ongekende mogelijkheden voor het testen van verteerde gassen, energiestromen en geproduceerde voedingsstoffen. De testen moeten inzicht geven in het functioneren en stimuleren van de micro-organismen in de pens onder gecontroleerde omstandigheden. Aan het glas (lees: pens) zijn buizen bevestigd van porselein, glas en een systeem om gas te laten ontsnappen. Het geheel wordt geplaatst in een koe met een pensfistel. De onderzoekers ontdekten dat de buisjes vetzuren en glucose doorlaten maar geen bacteriën. Voor meer informatie is te vinden op de site van Agriking.

 • Agrarisch nieuws is hot! Naast landelijke kranten en magazines heeft ook elke staat zijn eigen landbouwbladen. Hier een greep uit de bladen die boeren in Wisconsin kunnen lezen.

 • Mastitis kost ook de Amerikaanse boer ongemerkt veel geld. Vandaar dat er veel nadruk wordt gelegd op het gezond houden van de uiers. Naast een indrukwekkende kostenberekening maakt deze poster nog maar eens goed zichtbaar wat de bedoeling is. Alhoewel… de poster laat een behandeling zien en voorkomen is toch beter dan genezen.

 • Van klauwbekapmes tot glansshampoo, alles is verkrijgbaar in één van de shops. Een strotouwtje als halster is niet afdoende, vandaar een overvloed aan ‘fancy’ modellen om de koe te showen.

 • Grootschalige bedrijven maken al langer gebruik van managementprogramma’s om hun herdmanagement te doen. Nu wordt ook getracht de ‘kleinere’ bedrijven te bereiken en steeds meer bedrijfsprocessen te automatiseren. Veterinaire gegevens, voederwaarden en melkproductiedata worden verwerkt via software die vergelijkbaar is met het Nederlandse aanbod. Echter, door innovaties zijn de Amerikaanse pakketten geavanceerder en uitgebreider.

 • Europa is goed vertegenwoordigd in Madison. Naast internationaal opererende Nederlandse bedrijven, is er ook bezoek uit België. Zo kun je er veehouder en dierenarts Bonnie van Ranst (tweede van rechts), bekend om zijn kennis van en inzet voor het verbeteren van de uiergezondheid, tegenkomen.

 • Wisconsin staat bekend als melk- en kaasproducerende staat. Dat is tot op de beurs voelbaar. Op verschillende stands kun je melk, tosti’s of kaas bestellen. Aangezien de overheid aanstuurt op een gezondere leefstijl, is alles verkrijgbaar in een magere uitvoering.

 • Om de jeugd bij de sector te betrekken zijn er speciale school trips. In tenten worden speciale workshops gehouden, waarbij de kinderen interactief duidelijk wordt gemaakt hoe de veehouderij en melkproductie werken. Daarnaast draaien films met voorbeelden uit het bedrijfsleven.

 • Het verteringssysteem van de koe, volledig uitgebeeld in een glazen vitrine.

 • De overheid en instanties stimuleren de zelfvoorzienendheid van de melkveehouderij. Hier bijvoorbeeld een waterzuiveringssysteem voor drinkbakken. Water uit een schone drinkbak smaakt beter, dus zullen de koeien er meer van drinken. Door gebruik van supplementen is het systeem arbeidsextensief en dat op een natuurlijke basis.

 • Vitaminen en mineralen worden in Amerika vaak aan het rantsoen toegevoegd door ze op het voer te ‘spuiten’. Een Nederlands bedrijf promoot in Madison zijn ‘bolussen’, waarmee preventief en curatief gestuurd kan worden op een betere gezondheid of productie.
  Toevallig kwam er een Nederlandse boer, tegenwoordig wonend in het Canadese Québec, praten over dit product. Hij leest Boerderij via internet en kreeg bij deze een papieren uitgave om in te bladeren.

 • Inteelt ligt op de loer. Dat biedt kansen voor buitenlandse ki-organisaties om hun producten in Amerika af te zetten. Zo ook voor CRV, dat sinds een paar jaar actief is op de Amerikaanse markt. Daarnaast zijn bedrijven als AMS Genetics International, Holstein Plaza en Semex hun markt aan het verbreden door sperma, service en advies te leveren in Amerika. Ook binnen de fokkerij wordt flink geïnvesteerd in innovaties als ET, gesekst sperma en genetische merkers. Hype in de States is het bezoeken van online veilingen waar topkoeien worden aangeboden.

 • Op het buitenterrein zijn shows en stands met transportmiddelen, stalinrichting en voeropslag te vinden. Velen bewonderen deze hakselaar.

 • Transport in Amerika betekent enorm grote vrachtwagens. Hier de zogenoemde Flatbed Trailer-uitvoering. Met zulke tankwagens wordt de melk naar de fabrieken gebracht. Amerikaanse melk is er in twee klasses. A-melk wordt gebruikt voor directe consumptie en B-melk wordt verwerkt in zuivelproducten. Er zit ook daadwerkelijk een kwaliteitverschil in. A-melk moet binnen twee uur worden teruggekoeld naar 7 graden of minder, SCC moet bij de maandelijkse controle minder zijn dan 750.000 cellen per ml en de ’bacteria plate’ minder dan 100.000 cellen per ml. Ook B-melk wordt iedere maand gecontroleerd en mag dan maximaal 750.000 cellen per ml en 300.000 cellen per ml op de ’bacteria plate’ bevatten. Deze melk moet bewaard worden onder de 10 graden. Bedrijven die A-melk leveren, worden iedere zes maanden gecontroleerd, boeren die B-melk produceren slechts eens in de twee jaar.

 • American World Dairy Expo: de sector, de richtlijnen, de doelen, de innovaties en de producten. Alle ingrediënten voor een week lang intensief en interessant beleven van de Amerikaanse melkveehouderij. De volgende World Dairy Expo wordt gehouden van 4 tot 8 oktober 2011.

  Lees ook de fotoreportage van Robert Prins over deze beurs »

Of registreer je om te kunnen reageren.