Rundveehouderij

Foto & video 1092 x bekeken 2 reacties

Excellente klasse op Witblauwen-keuring

Verrassend goed gefokte Witblauwe koeien en stieren in Breukelen, tijdens de nationale keuring afgelopen zaterdag. De kampioenen lijken zo uit België weggelopen, aldus de jury.

Foto

 • ‘Topdieren, gezellig, goed georganiseerd maar helaas niet zo veel volk.’ Die woorden waren afgelopen zaterdag te horen tijdens de Nederlandse nationale Witblauwen-keuring in Breukelen. Een krappe 30 inzenders streden met in totaal ruim 80 Witblauwe dieren om één van de te winnen titels. Naast de kampioensverkiezingen voor individuele dieren waren er verkiezingen voor afdelingen, bedrijfsgroepen en drie afstammelingen van één koe. De organisatie schat in totaal ongeveer 200 bezoekers.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: René Stevens

 • Hendrik van Mierlo uit Someren legt de laatste hand aan één van zijn inzendingen voor het kampioenschap. Twee van zijn dieren werden groepskampioen; zijn Van Boszicht werd later op de dag uitgeroepen tot vrouwelijk kampioen 12 tot 24 maanden.

 • Het scheren van een Witblauwe koe is erop gericht om de spierpartijen duidelijk te accentueren. De jury was opgetogen over de kwaliteit van het vee. Jurylid Bernard Beusmans spreekt van excellente klasse: goed ontwikkelde dieren met goed beenwerk en bespiering. “Twee Belgische juryleden waren onder de indruk van wat ze hier zagen”, aldus Beusmans. Hij geeft een pluim aan de ki-verenigingen waar nog vooruitgang is geboekt.

 • De individuele verkiezingen zijn afhankelijk van de leeftijd verdeeld in verschillende categorieën. Hier de jonge vaarzen van rond een jaar oud op een rij. Helemaal links staat de groepswinnaar: Ougande de St. Fontai van Gert Geitenbeek uit Nijkerk.

 • Een rubriek vrouwelijk vee tussen de 12 en 24 maanden leeftijd. Twee volle zussen staan op kop, beide eigendom van Frans van Boxmeer uit Sint Oedenrode. Op den Berg Vital moest haar zuster Op den Berg Veronique net voor laten gaan.

 • Ophelia van de Gouden polder van Erik van de Pol; deze wordt later reservekampioen van de koeien met een leeftijd tussen de 24 en 42 maanden.

 • De koeien voor de laatste rubriekskeuring worden binnengebracht. De jury zal de volgorde echter precies omdraaien: winnaar wordt Ymelde van Marc Versprille uit Groede. Zijn Feline neemt de tweede plaats in.

 • Altijd weer spannend als de jury de dieren op volgorde zet. Wie mag er door en voor wie eindigt het kampioenschap hier?

 • Drie nakomelingen van stier Germinal. Typerend voor deze stier is de brede inzetbaarheid.

 • En dan drie typische dochters van Occupant. Mooie dieren met veel type erin, oordeelt de jury.

 • Vier dochters van stier Etna, in zowel wit als blauw. Kenmerkend is de enorme breedte in de voorhand.

 • Drie jonge dochters van Harrison. Een allrounder waarvan de dochters goede kritieken kregen in Breukelen.

 • De vier afdelingen van het stamboek mochten laten zien wat ze in huis hebben. Het gaat er dan vooral om met uniformiteit in kwaliteit uit te pakken. Hier vier dieren van de afdeling Centraal.

 • Noord-Oost. Deze werden later tot kampioen afdelingsgroepen uitgeroepen.

 • Limburg.

 • En tot slot Zuid-West. De jury roemt de kwaliteit die in de regio’s aanwezig is.

 • De dieren van Ronald Wolters uit Lievelde worden tot winnaar van de bedrijfsgroepen vrouwelijk tot 1 jaar uitgeroepen. Volgens de jury, ondanks het verschil in leeftijd, een mooie, uniforme groep.

 • Bij de dieren van 12 tot 24 maanden ging de prijs naar Frans van Boxmeer uit Sint Oedenrode. Ook hier wordt de uniformiteit door de jury geroemd.

 • Bij de jonge stiertjes werd Floris van Knoops uit Koningsbosch tot kampioen gekozen. Een compleet dier, aldus een unaniem juryoordeel.

 • De verkiezing tot vrouwelijk kampioen tussen de 12 en 24 maanden leeftijd. Eloise van Krakehoeve van Vleesveebedrijf Krakehoeve (midden op de foto) in Weert is kampioen; Van ’t Staverhul Elysee van Van Ginkel uit Uddel (links) reservekampioen.

 • Een bijzondere vermelding voor Blauwhoeve Ester 2, een koe van Alie Ausma uit De Wilp. Deze werd gekozen tot de beste Nederlands gefokte Witblauwe ouder dan 12 maanden. Ze versloeg in deze verkiezing Eloise van Krakehoeve en Van Boszicht Lonnie. In haar eigen rubriekskeuring werd ze derde.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Op zondag en een beetje midden in het land trekt zeker meer publiek.

 • no-profile-image

  Millo

  Het was een mooie, goed geörganiseerde dag waar ik met veel plezier op terugkijk!! En een goede kwaliteit dieren. In Nederland wordt hard vooruitgefokt.
  Ik hoop over 2 jaar weer van de partij te zijn!!

Of registreer je om te kunnen reageren.