Rundveehouderij

Foto & video

Directe levering aan slagers

Vader en zoon Van den Brink halen een inkomen uit het afmesten van vleesvee van collega’s. Een constant aanbod en kwaliteit zijn hun speerpunten.

Foto

 • Ferdinand (26) en Evert Jan (67) van den Brink hebben in Harskamp (Gld.) een vleesveebedrijf met 150 tot 200 koeien en stieren. Ferdinand werkt drie dagen buitenshuis als verkoper bij een dealer van melkwinningsapparatuur. Wekelijks verkopen ze 6 tot 12 slachtrijpe dieren.  Foto’s: Ton Kastermans Fotografie, tekst: Kees van Dooren

 • Bij het bedrijf hoort 30 hectare grond, deels pacht. Het vee staat in vier stallen, waarvan een hellingstal die plaats biedt aan 40 stuks vee. De ondernemers mesten stieren en koeien van collega’s af. Ze verkopen die dieren aan een tiental slagers en een paar grossiers.

 • In de open stal groeit het vee beter dan in de oudere stallen waar het meeste vee aangebonden staat. De ondernemers vermoeden dat het te maken heeft met de hogere voeropname en misschien speelt welzijn ook een rol.

 • Koeien verblijven zo’n vier maanden op het bedrijf, stieren ook langer. De stieren arriveren vaak op jongere leeftijd. Bij aankomst krijgt elk dier een IBR-vaccinatie en een behandeling tegen parasieten. Het aangekochte vee verblijft eerst een tijdje in deze ontvangststal.

 • In de zomer wordt een deel van het vee in de wei afgemest met onbeperkt krachtvoer. Alle vleesrassen zijn terug te vinden in de vier stallen. Niettemin voeren Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont met 80 procent de boventoon. Ongeveer 90 procent van het vee valt in kwaliteitsklasse S of E. De rest komt in U. De slagers geven doorgaans de voorkeur aan vlees van de twee genoemde rassen.

 • Met een shovel laadt Ferdinand de voermengwagen. Het rantsoen bestaat voor de helft uit mais, 20 procent gras, aangevuld met patatsnippers, geplette tarwe en perspulp. Daarover gaat, verschillend per dier, dagelijks tussen de 4 en 9 kilo krachtvoer.

 • Het vee krijgt All Mash-brok van Hendrix-UTD. Krachtvoer wordt handmatig verstrekt.

 • Een groot deel van de koeien staat aangebonden. Het aandeel dieren met horens overheerst. De koeien doen het zichtbaar goed op het rantsoen. Het vee glimt volop.

 • Deze stal is ooit gebouwd als zeugenstal, daarna verbouwd tot vleeskalverstal en doet nu dienst als vleesveestal. De veehouders weten exact wat de afnemers vragen en voeren de koeien overeenkomstig die wensen. Dat is cruciaal om het vee goed te verwaarden. Er moet natuurlijk ook constant genoeg aanbod zijn.

 • Het transport van het aangekochte en verkochte vee doen vader en zoon zo veel mogelijk zelf. Het vee gaat voor een vaste kiloprijs van de hand. De prijs staat voor onbepaalde tijd vast en wijzigt hooguit als de kostprijs voor langere tijd stijgt of daalt.

 • Bij de in- en verkoop van vee blijft nogal eens een halster over. Bijna al het vee komt van collega’s waar al jaren contact mee is. De koeien hebben hooguit tweemaal gekalfd. De aangekochte stieren zijn niet ouder dan tweeënhalf jaar. Het gaat altijd om volwassen dieren.

 • Ferdinand van den Brink toont algemeen kampioen mannelijk vleesvee van de keuring in Hulshorst (Gld.) dit jaar. De stier weegt 950 kilo. Vader van de stier is Graphite De Dessous La Ville.

Of registreer je om te kunnen reageren.