Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Elektronische oormerken aanbrengen

Tiemen en Elina Korvemaker brengen elektronische oormerken aan bij lammetjes. De nieuwe merken, verplicht sinds 1 januari 2010, zijn duurder dan de oude en met het oog minder goed afleesbaar.

Foto

 • Elina Korvemaker (48) heeft samen met haar man Tiemen (53) een hobbybedrijf in het Groningse Stadskanaal. Ze houden 13 ooien die gemiddeld 1,5 lam per jaar krijgen. Ze kozen voor het ras Hampshire Down. Elina: ,,Ik heb een hekel aan schapen, maar we hebben ze nodig om het grasland na de paarden kort te houden. Dit is het enige ras dat ik mooi vind, vooral die koppies.” Ook houden acht stuks Limousin vleesvee en vier Groninger paarden. Ze hebben 5 hectare grasland.  Foto’s: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • Veel schapenhouders werkten met koppelregistratie. Nieuwe regels voor identificatie en registratie (I&R) schrijven echter voor dat schapen vanaf 1 januari 2010 individueel geregistreerd moeten worden. Daarbij geldt tevens de verplichting dat dit met elektronische oormerken gebeurt.

 • Voor Korvemaker wordt de houderij niet ingewikkelder, want als hobbyfokker hield ze al een individuele registratie bij. Maar vanaf nu dus wel met elektronische oormerken. De nummers zitten netjes op volgorde verpakt.
  De nieuwe oornummers komen van een andere leverancier. ,,Vroeger hadden we merken van Hut, maar die blijkt geen elektronische oormerken voor schapen te leveren. Daarom zijn we overgestapt naar de Wolfederatie.”

 • Hier draait het allemaal om: in het ronde, ‘vrouwelijke’ deel van het oormerk zit een chip gegoten die het unieke diernummer in zich draagt. De kop van het vrouwelijke deel is iets dikker dan voorheen; toch passen de nieuwe merken nog goed in de oormerktang die Korvemaker gebruikt.

 • Het aanbrengen van oormerken in de kleine oren van een lammetje is een secuur klusje. Het is dan ook iets dat de Korvemakers altijd samen doen. Terwijl Tiemen het lammetje vasthoudt, brengt Elina het oormerk aan.

 • Het massieve, ronde vrouwelijke deel is minder flexibel dan het vrouwelijke deel van de oude oormerken. Toch gaat het aanbrengen van de merken niet moeilijker, heeft Elina inmiddels ervaren.

 • De administratie moet kloppen, dus deze wordt na ieder dier bijgewerkt. Het diernummer van de moeder, het diernummer van het lam, het geslacht: allerlei gegevens worden bijgehouden in het aantekeningenboekje dat de Wolfederatie bij de oormerken levert. Nadien voert Korvemaker de gegevens in een managementprogramma in.

 • Bij het ras Hampshire Down mogen de staartjes van de ooien nog gecoupeerd worden. Wel proberen de Nederlandse houders via gerichte fokkerij tot dieren met kortere staarten te komen. Daarom wordt ook de staartlengte gemeten.

 • Vervolgens wordt een rubberen ringetje aangebracht. Doordat de bloedtoevoer stokt, sterft het onderste deel van de staart langzaam af. Het wondje trekt daarbij direct mooi dicht.

 • De schapenhouders geven de lammetjes ook een vitamine-injectie. Dit verhoogt de weerstand, verlaagt het antibioticagebruik en geeft minder werk dan zieke dieren behandelen. ,,De laatste jaren hebben we geen gewrichtsontsteking meer bij de dieren gezien.”

 • Twee generaties dieren en twee generaties oormerken. Het verschil is duidelijk te zien. De groene plaatjes bij het lam zijn bedrukt met grijze, bijna goudkleurigere cijfers. Elina: ,,Wie dat bedacht heeft, weet ik niet, maar ze zijn daardoor veel minder goed te lezen dan de gele flappen.” Er is nog een ander nadeel: de kosten. Voorheen betaalde Korvemaker €20 voor een set van 30 oormerken. Nu moeten ze €3 per stuk aftikken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Marianne Venhoven

  Jammer genoeg kan ik alleen maar het laatste en het eerste foto oproepen.
  De prijs heeft me wel verbaasd.
  Misschien proberen ze het de volgende keer met het Ready-Mini-oormerk van Splitthoff dan waren ze met € 1,85 per Schaap klaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.