Rundveehouderij

Foto & video 4248 x bekeken 4 reacties

Brede stal met gigantische open nok

Maar liefst vier groepen van drie rijen boxen telt de nieuwe stal van familie Siebers. De breedte en de open nok zijn daarmee opvallende punten in het ontwerp. Maar ook selectie en mestopslag zijn doordacht.

Foto

 • Leo (62) en Judith (35) Siebers hadden een melkveebedrijf midden in het Duitse dorp Rindern. Omdat ze daar niet konden uitbreiden, bouwden ze onlangs een nieuwe stal met 500 ligboxen aan de oevers van de Rijn in Griethausen (bij Kleve, net over de grens bij Arnhem). Siebers heeft ruim 360 melkkoeien en 140 stuks jongvee. De productie ligt op 10.461 kg melk in 305 dagen met 4,03 % vet en 3,45 % eiwit.  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Jacco Keuper

 • Het vee staat er al in de stal, waar de laatste hand nog aan gelegd moet worden. Zo moet de achterwand er nog in.

 • Wat opvalt in het stalontwerp, is dat de stal heel breed is. Ook aan de buitenkanten van beide voergangen staat vee. In totaal telt de stal twaalf boxrijen. De breedte is 67 meter, net iets minder dan de lengte (85 meter + 30 meter melkstal) .

 • Een ander punt dat in het oog springt, is de enorme open nok. De stal heeft veel inhoud, maar door het grote aantal dieren onder hetzelfde dak is er ook veel warmteproductie. Dat is volgens Willy Beulink van bouwbedrijf Visser&Snelting een punt dat nog wel eens te weinig aandacht krijgt: ,,De stallen worden breder en huisvesten veel meer koeien, maar men gaat nog steeds uit van dezelfde nok. Dan kunnen de zijwanden open zijn, maar heb je bij windstil weer nog geen trek in de stal."

 • De nok moet dus verder open. Stallenbouwers Wopereis en Visser&Snelting deden hun inspiratie voor deze nok op bij projecten in het oosten van Duitsland. Bovenin is de nok ongeveer 4 meter open. Daaronder zit een verlaagd dak dat inregenen voorkomt.

 • Als je veel koeien wilt houden, moet het melken natuurlijk ook vlot gaan. Siebers koos voor een 50-stands draaimelkstal (carrousel) van Dairy Master.

 • In de melkstal wordt krachtvoer verstrekt.

 • De hele melkstal is compleet uitgevoerd in rvs. Ook onder het platform is de melkstal strak afgewerkt. Een borstel met ingebouwde sproeiers houdt de basis van de melkstal automatisch schoon.

 • Voor in de melkstal staat een grote watertank. Hierin wordt water gepompt dat uit eigen bron van 100 meter diepte wordt gehaald. Het water helpt via een platenkoeler bij het voorkoelen van de melk. De buffer van 16 kuub garandeert dat er altijd voldoende water beschikbaar is voor de platenkoeler, en als drinkwater.

 • Het spoelwater wordt opgevangen in een put onder de melkstal. Het wordt hergebruikt als reinigingswater voor de melkstal.

 • Spoelwater is niet het enige dat hergebruikt wordt. Ook vrijkomende warmte wordt indien nodig benut. De warmte van de melkkoeling kan straks naar de melkstal gestuurd worden. Door eenvoudig een deur open te zetten wordt de melkruimte dan verwarmd.

 • Nu is deze optie nog niet in gebruik. De luchtgeleiding aan de buitenkant moet nog gemaakt worden. Er komt een overkapping van de koelinstallatie naar de deur erachter.

 • Naar de melkstal toe komen de koeien in een hellende wachtruimte. Het afschot is 1 meter over 26,8 meter lengte. Het oogt minder, omdat deze half in de grond en half boven de grond zit. Het opdrijfhek is voorzien van een mestschuif, die tijdens het terugschuiven de mest door de roosters werkt.

 • Naast de wachtruimte zijn de hokken geplaatst voor dieren die meer verzorging nodig hebben. Afgekalfde koeien kunnen zo eenvoudig richting de melkstal worden gebracht. Er zijn in totaal vijf eenlinghokken, voorzien van een veiligheidsvoerhek.

 • Ook is er een grote potstal voor dieren in de transitieperiode.

 • Midden in de stal gaan zware staanders omhoog naar de nok. Dit is niet alleen om de regenopvang te monteren, maar ook om de dakconstructie te ondersteunen. De spanten zijn in delen gemonteerd, omdat ze in het geheel nooit in verzinkbaden passen of te vervoeren zijn.

 • In de stal zelf geen roosters, maar dichte vloeren met mestschuiven. Hierdoor blijft meer methaan in de mest aanwezig. En dat is gunstig voor de biogasinstallatie die nog gebouwd gaat worden bij de stal. Het keldersysteem is daarom ook bewust opgedeeld. Onder de wachtruimte en dierverzorgingsruimten zit met spoelwater verdunde mest. In de overige kelders alleen het pure product.

 • De glad afgewerkte voergang is gemaakt van gasbeton.

 • De brede stal is uitgevoerd met ruime looppaden. In de 4 meter brede gang achter het voerhek kunnen twee dieren elkaar makkelijk passeren terwijl koeien aan het voerhek staan.

 • Tussen de boxen is een gang van 2,70 meter.

 • Ook aan ligcomfort is gedacht: de stal is voorzien van diepstrooiselboxen. De boxbreedte is met 115 centimeter ook ruim.

 • Interessant is ook de driewegselectie na de melkstal. Deze kan teruglopende koeien terugsturen naar de vier groepen achter de melkstal. De eerste poort stuurt de dieren naar groepen 1 en 2 of 3 en 4. Een volgende selectiepoort scheidt die weer in 1 of 2, een andere in 3 of 4.

 • De terugloopgang kruist de inloop van de wachtruimte. Soms moeten koeien daardoor even wachten. De poorten zijn met staalkabels aan elkaar verbonden; als de poorten van de inloopgang openen (omhooggaan), wordt de terugloopgang daardoor automatisch gesloten door dat de poorten daarin (op de voorgrond) zakken.

 • Een doordacht detail: de hele stal heeft doorloopjes waar je als mens door kunt stappen, maar koeien niet. Hier uitgevoerd in beton, maar ook van staal bij bijvoorbeeld de wachtruimte.

 • Naast de melkstal is de machinekamer. Deze oogt nog ruim, maar schijn bedriegt. Naast de koeltank kan wordt nog een tweede tank geplaatst worden bij een uitbreiding van het bedrijf.

 • De melktank is ingebouwd. Aan de voorkant van de tank is zo een kleine melkafleverruimte ontstaan, die gescheiden is van de machinekamer. Er hoeft daardoor maar een relatief kleine ruimte betegeld te worden.

 • Van voren gezien oogt de stal als één geheel. De bouwwijze van de stal en de melkstal ervoor zijn echter compleet verschillend. De wanden van de stal zijn opgetrokken uit prefabpanelen met steenprofiel. Voor de melkstal is het traditionele metselwerk met dubbele isolatie in de spouw gekozen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harrie

  Prachtige stal, zeer goed opgezet, veel succes.

 • no-profile-image

  wim rieswijk

  echt een mooie grote stal veel ruimte heel veel geluk met jullie stal het alle beste grt wim en melk ze

 • no-profile-image

  Melkboer

  Super Stall
  gefällt mir echt gut
  nur die laufgänge könnten breiter und ein profil haben

  ansonsten würde ich sofort tauschen

  so und jetzt noch bessere milchpreise !!

  gruss hubert

 • no-profile-image

  La Lanchs

  Mooi, duidelijk omschreven. Pluimpje!!! Hier kun je zien dat er ook met zorgen voor en naar de koeien worden gekeken. Ik word vaak gevraagd door boeren om te kijken na aardstralen voor dat men hun stallen bouwen. Maar dat is voor iedereen zijn/haar keus.

  wens jullie succes. Groet Herma

Of registreer je om te kunnen reageren.