Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Vroege mais en een stoel door de hakselaar

Eind augustus zette loonbedrijf Loeffen de hakselaar al in in 14 hectare mais. Het gewas is rijp en de omstandigheden zijn prima. ‘Vandalen’ verrassen de chauffeur met rommel die is achtergelaten.

Foto

 • De hakselaar van loonbedrijf Loeffen in Schaijk (N.-Br.) kwam op 31 augustus voor het eerst dit seizoen weer in actie in de mais. In totaal 14 hectare gaat naar melkgeitenhouder John van den Heuvel in Schaijk.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • Het begin wordt gemaakt door met de trekker achter de hakselaar, een Claas Jaguar 870 met achtrijige maisbek, aan te rijden.

 • Het moeilijkste deel bij het losmaken van de kanten zijn de hoeken.

 • Het hakselen vanuit een ander perspectief bezien.

 • Een geoefend team heeft weinig woorden nodig: de volle combinatie parkeert tegen de mais, zodat de lege langs de waterkant kan inhalen. Dat is het voordeel van een achtrijer, met zorgvuldig sturen kom je langs elkaar zonder een passeerhaven te hoeven hakselen.

 • De mais is op 31 augustus al rijp. De omstandigheden zijn uitstekend, dus waarom zou je langer wachten?! Bovendien wil Van den Heuvel dat de kuil stabiel is, als hij deze opent. Dus wil hij vijf weken voor de oude kuil op is, de nieuwe aan de bult hebben.

 • Het blijft een prachtig gezicht, die activiteit op het veld.

 • De mais is in de tweede week van april gezaaid en benutte het groeiseizoen goed. De hakselaar verdwijnt bijna geheel uit beeld achter het massale gewas.

 • Ook uit de kolven blijkt dat de groeiomstandigheden dit jaar uitstekend waren: ze zijn tot in de top gevuld. Dat is terug te vinden in de kuiluitslag.

 • Concentratie bij chauffeur Mari Vos, want ineens staat hij voor onaangename verrassingen. ‘Vandalen’ hebben namelijk wat troep, stoelzittingen en grote pionnen, in de mais gegooid. De meeste rotzooi weet hij te ontwijken, maar een stoelzitting verdwijnt in de hakselaar.

 • Dit geeft op de kuil wat oponthoud en extra werk. Alle snippers schuimrubber moeten handmatig uit het zojuist geloste gewas worden gehaald. Met de shovel wordt de mais steeds wat omgespit om ook de laatste vervuiling te vinden.

 • Verder loopt het hakselen vlotjes. Vier silagewagens hebben flink werk om de hakselaar aan de gang te houden.

 • De omstandigheden zijn prima. De grond is goed droog en onderweg over kleine paden laten de wagens zelfs een stofwolkje na.

 • Onder zulke omstandigheden kom je ook met schone banden op de kuil.

 • Normaal werkt Loeffen met een haksellengte van 7 tot 7,5 millimeter. Voor Van den Heuvel is de machine afgesteld op 5,5 millimeter. ,,Structuur speelt bij geiten minder dan bij koeien. En broei moet je bij geiten absoluut niet hebben. Zo wordt de mais beter vastgereden. Bovendien laten de geiten anders de stukken met spil in de voergoot liggen."

 • De bult vordert gestaag. Er zullen nog vele kuilen volgen. Tot half september hakselt Loeffen met één, daarna met twee hakselaars. Voor geitenhouder Van den Heuvel is het ongeveer de helft van de totale oogst (32 ha).

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hakselaarchaufeur die goed oplet

  Niet zo slim om die wagen met de stoel te lossen op de bult. maar als hakselaar chaufeur moet je ook goed opletten.............

Of registreer je om te kunnen reageren.