Rundveehouderij

Foto & video 15 reacties

Melklozende boeren in Winterswijk

Melkveehouders in meerdere Europese landen, zoals Nederland, Duitsland en België, loosden maandag massaal melk op akkers. In Winterswijk waren circa 60 trekkers met giertanks aanwezig.

Foto

 • De meeste deelnemende boeren kwamen met een lege giertank naar Winterswijk. Ter plekke werden de tanks gevuld met melk, vanuit een mestcontainer. Deze melk is afkomstig uit verschillende delen van het land, zoals Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Overijssel.

  Foto's Hans Prinsen, tekst: Martijn ter Horst

 • Verschillende mestvrachtauto’s vulden de mestcontainer. De protesterende boeren reden af en aan om hun giertank vol te krijgen met melk.

 • Om 14.00 uur stond de actie gepland. Veel boeren kwamen van heinde en ver. Een aantal was een dag ervoor al vertrokken uit Noord-Holland en Utrecht. Voor de start was er nog tijd voor een bakje koffie en een broodje.

 • Op veel giertanks werden protestborden gehangen: ‘Quotum eraf, boer bekaf’ en ‘Koe in de wei, daar hoort een reëel inkomen bij’ waren enkele spreuken die te lezen waren.

 • Ongeveer 60 trekkers uit zowel Nederland als Duitsland waren aanwezig bij de actie. Het perceel lag op Nederlands grondgebied, tegen de grens met Duitsland. Het duurde lang voordat alle trekkers op de plaats stonden. Zowel de Duitse als Nederlandse politie hield op afstand een oogje in het zeil.

 • Op de geluidswagen hing een spandoek van de Duitse collega’s van het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM). De spreuk ’Zu niedrige Milchpreise sind mein Ende und das meines Bauern’ spreekt boekdelen.

 • Piet Visser checkt nog even of alles goed zit op de tank. Hij woont in het Noord-Hollandse Purmer en was zondag al weggereden. Bij de actie in Monnickendam was hij ook aanwezig. Hij heeft in totaal 18.000 liter melk weg laten lopen.

 • Alle trekkers stonden al een halfuur klaar. Het wachten was nog op een aantal Duitse collega’s die onderweg waren.

 • DDB-bestuurder Joop Majoor staat boven in de voorlader met een vlag in de hand. Op zijn teken reden de trekkers langzaam vooruit en lieten de melk vloeien over het maisperceel.

 • Hoeveel liter in totaal is gedumpt in Winterswijk, is niet exact bekend. Het zou gaan om een miljoen liter melk. Dit lijkt aan de hoge kant, gezien de ruim 60 deelnemers en de gemiddelde omvang van de giertanks. Er reden niet de grootste tanks mee. De gemiddelde inhoud per tank varieerde van zo’n 4.000 tot 8.000 liter. Dat zou betekenen dat iedere deelnemer twee keer moest rijden en dat is niet gebeurd.

 • Nadat de kleppen open waren gezet van de giertanks, hing daar omheen een geur van melk en mest. Op de achtergrond was muziek te horen van Herman’s Hermits met ‘No Milk Today’ en Normaal met ‘’t Is kloten hier’.

 • Deze melkactie was vooral een mediagebeurtenis. Tientallen journalisten, cameraploegen en radioverslaggevers waren aanwezig om alles vast te leggen. DDB-voorzitter en EMB-vice-voorzitter Sieta van Keimpema staat hier de pers te woord. Volgens haar lieten de Europese boeren deze dag 25 miljoen liter zuivel weglopen uit protest tegen de lage handelsprijzen.

 • Naast de aanwezige boeren trok de melkactie rond de 150 belangstellenden.

 • Wat overbleef na de actie, was een wit maisperceel. De grond is in gebruik van een Duitse boer.

 • Na de actie kregen de aanwezigen een bord erwtensoep. Dat mocht ook wel, want om 14.00 uur was de actie gepland. Het duurde anderhalf uur voordat het lozen daadwerkelijk begon.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vario TMS

  tuurlijk was die verrekte sieta huppeldepup er weer bij. die trut denkt dat ze alles is!
  terwijl ze alleen onbegrip zaait bij de stedelingen

 • no-profile-image

  H v Veen

  Volgens mij moet je beter onderhandelen om een betere prijs af te dwingen of een paar weken geen melk aan de fabriek te leveren.Maar hier berijk je niets mee

 • no-profile-image

  J. de Jong

  Waar ze nu mee bezig zijn is geweldig! Als je er niks aan doet gebeurt er helemaal niks en blijft de prijs zo. Alleen heel erg jammer dat er maar zo weinig boeren mee doen!
  Wordt wakker jongens, dit kan niet langer zo doorgaan!!!!

 • no-profile-image

  moergestel

  het is een schandalige actie om zo met voedsel te knoeien. met de wetenschap als je nog een dag of twee door had gereden met die melk dat je bij mensen terecht kwam die stonden te kijken op een paar ltr gratis melk. de rundvee sector zet zijn eigen zo voor schut. zo ga je niet om met voedsel. biedt het dan aan de varkensector, die zal ervoor zorgen dat er een lekker lapje vlees voor gemaakt wordt. we werken al jaren met pieken en dalen. daar moet je eerst is mee om leren gaan als rundvee sector, en niet zo de publiciteit zoeken.

 • no-profile-image

  Onbegrip

  Ik begrijp echt niet waarom ze nu al het melk weg laten vloeien. Zoals iemand al zei kent elke sector pieken en dalen. Hebben de akkerbouwers al wel eens al het graan of aardappelen weggereden? Hebben varkenshouders massaal hun eigen beesten geslacht?

  Ten eerste zal Marianne Thieme deze kans met beide handen aangrijpen om de boeren de nek om te draaien. Ten tweede zaaien ze zo echt onbegrip bij stedelingen.

  Kijk, het is niet leuk wat er gebeurd, maar ik geloof echt dat we hier sterker uitkomen. Zwakke zullen afvallen, er zullen veel nieuwe innovaties komen en de sector wordt sterker!

 • no-profile-image

  Gerrit

  Weerzinwekkend en ze slaan de plank totaal mis!!
  Als je dan toch niets aan de melk verdiend dan kun je toch een gedeelte van de melk verleasen!! Levert een goede prijs op en zeker geen onbegrip bij de medemens.
  Als je echt die 40 cent nodig bent om te overleven dan is verkopen ook een optie!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik vind het niet goed om zo te protesteren. Het is wel voedsel en is de consument fout? De cooperatie waar wij melkveehouders eigenaar van zijn, die moeten we aanpakken, die gaan met prijzen akkoord. En liefst weer lager dan de andere cooperatie om maar afzet te krijgen. Die tussen handel, daar verdwijnt een hoop geld en dat is niet de consument.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Nadat ik de Foto's gezien had, dacht ik,het is toch wel indrukwekkend. Ondanks de grote problemen zal er wel een sfeer van saamhorigheid geweest zijn!. Ook internationaal,daar gaat het uiteindelijk om. Nederland is geen eiland! Als de Melkproducenten een Beschermde Markt willen. Moet er internationale samenwerking komen. Dat moeten jullie niet aan de politiek overlaten! Onderzoek eerst,of onder de melkproducenten voldoende draagvlak is! Daarna kan pas over productiebeperking gesproken worden. Doemdenken heeft geen zin, ik weet het. Misschien moeten wij met de melkverwerkers spreken,de meesten in Duitsland en Nederland zijn co-operatief. Er kunnen ook A.B.en C. prijzen ingevoerd worden,het te veel kan dan verpoederd worden. Hakken met de botte bijl is zinloos!. Succes, D.M.B. en N.M.V.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Excuus,voor mijn grote fouten! Succes wens ik toe de leden van B.D.M. ,E.M.B.,D.D.B.en N.M.V. Zoek een gesprek met de verwerkende industrie. Die hebben het meeste belang bij jullie melk!.

 • no-profile-image

  beter staken

  ik vind alle acties tot nu toe volkomen dom omdat iedereen zich er om kapot lacht. deze prijs is te laag maar de akkerbouwers hoor je nooit wat over. hetzelfde met de varkenshouwers
  als de hele landbouw nou ging staken ,dus niks leveren aan de fabrieken, en de supermarkten blokkeren,dan kwamen we ergens een beetje melk laten weg lopen doet helemaal niets alles blokeren dat helpt wie een datum weet mag het zeggen als iedereen mee doet al is het maar door niks te leveren dan komen we ergens

 • no-profile-image

  Martijn

  Beste mensen, Praten hebben de DDB en de NMV al vaak geprobeerd. Met de politiek, met de zuivelverwerkende industrie en ook met LTO. Wie luistert er? Juist niemand! de pers is ook niet te bereiken met normale ludieke actie's, dus wat rest er? Melk uitrijden!!! En zie de pers is er en waarachtig komt er aandacht in het nieuws. Geloof maar niet dat er ook maar 1 boer zijn melk heeft gedumpt zonder dat hij het 100 keer heeft overwogen, maar het vervolgens toch gedaan heeft omdat hij zijn nek durft uit te steken, dit ook voor zijn collega boeren. De meeste melkveehouders lopen thuis bibberend in de stal hun werk te doen, met in hun achterhoofd: ''hoe lang houden we dit vol"? Mensen, ook al ben je tegen de actié's waar melk uitgereden wordt, voer dan actie op een andere manier, zodat je aandacht vraagt voor het probleem in de melkveehouderij. Kunnen jullie dit nog volhouden (op die enkeling na die zo gaat reageren)?

  Ps: Ik probeer een gewone discussie aan te gaan zonder dat we mekaar hier helemaal de grond in trappen want dat heeft tenslotte ook geen zin!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Martijn,jullie zijn dus uitgepraat begrijp ik. Nu hebben jullie met de Demonstratie aandacht gekregen. Goed, nu alle melkproducenten onderwijzen hoe men het aanbod op de vraag kan afstemmen! Er blijft een schrale troost,de glastuinders,varkenhouders en graanboeren,hebben de zelfde problemen. Wij bevinden ons in een ernstige crisis!!!. M.vr.groet, Piet

 • no-profile-image

  beter staken

  waar het ook op neer komt is dat sommige vergeten zijn waarom ze het slecht hebben eerst grote stal bouwen qoutum aankopen en als het even wat minder gaat wat niemand voorspelt heeft
  gaan we melk uitrijden dan komen we op tv wat blijft er van de landbouw in nederland over ????

 • no-profile-image

  Bas

  Dit is de marktprijs, een gevolg van vraag en aanbod. Melk is niet meer waard!

 • hoving1

  melk is meer waard maar melkveehouders zijn het niet eens.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.