Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Amerikaanse wave in nieuwe melkstal

Cono-melkveehouder Jaap de Boer heeft een nieuwe melkstal met Amerikaanse wave-putrand. Die past óók in de duurzame filosofie van het project Caring Dairy waaraan hij meedoet.

Foto

 • Jaap (50) en Dieuwke (48) de Boer hebben 75 melkkoeien, 600.000 kilo quotum en 55 hectare grasland. Ze volgen al anderhalf jaar workshops voor het project Caring Dairy van Cono. Dit project voorziet in preventie van ziekten en ziektekosten, en in verdere verduurzaming van bedrijven. Op de foto staan Jaap en Dieuwke voor hun gloednieuwe melkstal.

  Foto's Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar

 • De nieuwe melkstal is een aanbouw op de bestaande ligboxenstal. De totale kosten voor de melkstal (vanaf het heien) bedroegen €190.000.

 • Arbeidsgemak speelt een belangrijke rol voor Jaap de Boer. Het opdrijfhek is automatisch gekoppeld aan de inlooppoorten in de melkstal. De Boer hoeft zijn koeien daardoor nooit meer zelf op te halen.

 • De nieuwe melkstal is een 2×8-visgraat. De stal is op Amerikaanse leest geschoeid. De Boer wilde geen dure robot en wilde ook niet door de achterbenen melken. Via een Groningse melkveehouder kwam hij op het idee om een melkstal met zogenoemde wave-putrand te laten bouwen.

 • Dit is de rvs-wave-putrand van dichtbij gezien. Per koe (holte) is er 1 meter ruimte. Normaal gesproken is dit 1,20 meter. Dit heeft twee voordelen: de melkstal is bijna 2 meter korter geworden en De Boer hoeft minder te lopen.

 • De Boer werkt met een automatisch voerprogramma. De hoeveelheid voer en de melkgift worden per individuele koe dagelijks gecheckt. Als een koe de melkstal inloopt, wordt die herkend.

 • De koeien lopen de melkstal in. In de stal staan ze op 1 meter van elkaar. De koeien worden vanaf de zijkant gemolken.

 • De holtes in de wave-putrand laten duidelijk zien dat De Boer beter bij zijn koeien kan. Hij kan zo sneller melken en bovendien is het veel beter voor zijn rug.

 • Rechts zijn de voerbakken in de melkstal te zien. Ook hier wordt in het kader van het voerprogramma gemeten wat elke individuele koe eet.

 • Jaap de Boer achter de computer in zijn kantoor. Op het scherm bekijkt hij de koegegevens uit het voerprogramma. Dit programma is bijna geheel automatisch. De Boer moet alleen nog zelf de kilo’s voer invoeren op basis van de melkgift. Op korte termijn wil hij dynamisch gaan voeren. Dan werkt alles automatisch.

 • De Boer heeft gekozen voor een brede uitgang van de melkstal. De breedte van deze uitgang is liefst 1,80 meter. Er is ruimte voor twee koeien naast elkaar. Dat zorgt voor een betere doorstroming en De Boer kan zo sneller melken.

 • De voorkoeler, die de melk koelt voordat die in de melktank belandt. De melk kruist hier de waterleiding. Dit heeft als voordeel dat het koude water de warme melk afkoelt, maar ook dat de warme melk het koude water voldoende opwarmt. Een duurzame tip, die op jaarbasis 45 procent aan energie bespaart. De voorkoeler is zo in twee jaar terugverdiend.

 • Dit is de nieuwe melktank, met op de achtergrond de blauwe wateropslag. Zowel de melk als het water is duurzaam op goede temperatuur gebracht. Het water wordt als drinkwater in de stal hergebruikt.

 • Een andere duurzaam initiatief is de frequentieregelaar op de melk- en de vacuümpomp. Die draaien alleen op volle toeren als het nodig is. Ook dit zorgt voor energiebesparing.

 • Weidegang is een belangrijk onderdeel van Caring Dairy. De koeien grazen van het voorjaar tot het najaar in de wei. Graslandbeheer is (én blijft) essentieel. Zo bemest De Boer zeer efficiënt en bezuinigt hij op zijn tweede snede kunstmest. Hij gebruikt dan 150 kilo KAS in plaats van 200 kilo. Smakelijkheid van het gras staat voorop.

 • De Boer werkt met krimpfolie voor de kuil. Het kost bijna niets en schimmel en broei steken minder snel de kop op.

 • Specifieke klauwverzorging speelt ook een rol in het Caring Dairy-project. De Boer verdeelt zijn koeien in verschillende groepen en bekijkt dan pas de klauwen. Zo kan hij precies zien of hij het rantsoen van de verschillende groepen moet aanpassen om tot een goede, witte kleur van de klauwen te komen.

 • De koeien liggen op roosters met gemalen koolzaadstro. Dit zachte stro heeft een prima vochtopname en verbetert het welzijn van de koe. Bovendien zorgt het voor een goede vertering in de mestput. Het levert 2 kilo stikstof per hectare extra op.

 • Koemanagement is een factor van formaat in het Caring Dairy-project. De Boer is scherp op rantsoenen. Om zuchtvorming en melkziektes in zijn close-upgroep tegen te gaan, kiest hij voor kali-arme producten zoals mais, maar ook biks en kuilgras.

 • Ziektepreventie is een sleutelwoord. In dat kader zorgt De Boer altijd voor vers, fris voer in het afkalfhok. Vaak wordt de eetlust van een koe minder als die moet afkalven. Op deze manier probeert De Boer dat tegen te gaan.

 • De drinkbakken in de stal krijgen voldoende aandacht. De Boer houdt ze goed bij en spoelt de drinkbakken regelmatig. Dit voorkomt dat het water gaat stinken.

 • De Boer wil voldoende lucht en licht in zijn stal. Deze ventilatiegordijnen kan hij naar wens stellen.

 • De Boer heeft nu nog 75 melkkoeien, maar wil uiteindelijk uitbreiden naar 90 koeien. Die dieren moeten voor het grootste gedeelte uit de eigen opfok komen.

Eén reactie

 • Egbert Palsma

  Hallo Jaap en Dieuwke,
  Het ziet er perfect uit hoor!
  Mede dank zij mijn foto?
  Als ik in de buurt kom dan zou ik maar zo even aan komen kijken.
  mvg
  Egbert

Of registreer je om te kunnen reageren.