Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwbouw met forse zandbak

Maatschap Ruesink-Harbers bouwde een nieuwe 3+0 stal, met 80 boxen en een nieuwe melkstal, tegen de bestaande stal aan. De nieuwe stal heeft een grote zandbak voor hoogdrachtige en pasgekalfde koeien.

Foto

 • Marcel Harbers (45) en Marian Ruesink (43) melken in Borculo (Gld.) 125 koeien op 62 ha land, waarvan 12 mais. De meest roodbonte koeien produceerden in 2008 in 321 dagen 9.280 kilo melk met 4,70 procent vet en 3,66 procent eiwit.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Robert Bodde

 • De maten willen geleidelijk doorgroeien naar 150 melkkoeien. In 2008 is het areaal al met 11 hectare uitgebreid en in 2009 is een nieuwe stal met 80 ligboxen gereed gekomen. In die stal is ook een nieuwe melkstal gerealiseerd.

  Let ok op het hoogteverschil van de nieuwe stal (voorgrond) met de oude ligboxenstal (rechts).

 • De nieuwe stal heeft een 0+3 opstelling. Hij is gebouwd naast de bestaande 2+1 stal. Naast de bestaande stal lag een kuilvoerplaat met een ondergrondse mestput van 700 kuub; deze is nu geïntegreerd in de stal. De zandbaan tussen de oude stal en de voormalige kuilvoerplaat is omgevormd tot een zandbak van 5,5 x 35 meter.

 • De nieuwe stal heeft enorm veel inhoud. Hij is 40 meter breed, de zijgevel is 4 meter hoog en de nok haalt 11 meter. Harbers merkt het effect van de grote inhoud het best op warme dagen. Dan is het in de nieuwe stal duidelijk enkele graden koeler dan in de bestaande.

 • In de bestaande stal hangt al 5 jaar een grote ventilator. Als je daar onder staat, trekt het. Harbers, die de koeien jaarrond opstalt: “Op warme dagen staan de koeien in die trek om af te koelen.’’

 • De veehouders kozen voor reguliere ligboxen. Ze strooien de boxen diep in, circa 20 centimeter, met een pakket van gedroogde paardenmest die ze al decennia betrekken van naburige maneges. ,,De mest moet goed droog zijn, en je moet niet teveel wisselen in leveranciers. Dan heb je meer kans op mastitis.’’

 • De paardenmest wordt buiten opgeslagen en broeit dan nog wat na. Eenmaal goed droog wordt de mest met een blokkenwagen gestrooid in de boxen.

 • De opstaande achterranden (20 centimeter) zijn niet van hout of steen, maar van gerecycled kunststof. ,,Goedkoper dan hout, lichter en makkelijker te verwerken, want je kunt het met een slijptol zagen’’, stelt Marcel. Zijn vrouw Marjan zegt dat het wel wat krom kan trekken, maar dat kun je voorkomen door de bevestigingsafstand te verkleinen.

 • De knieboom, een lariksstam. De koeien liggen zo niet te ver naar voren om bevuiling van de boxen te voorkomen. De lariksen komen uit een eigen bosje, een goedkope oplossing.

 • De zandbak kan tot 10 dieren huisvesten, schatten de ondernemers. De close-up groep hebben dan zeven ligboxen en een gedeelte van de zandbak ter beschikking. Deze dieren kunnen vreten, tussen twee buizen door, daar waar nog een gedeelte roosters is. ,,Dat bevalt erg goed. Zo mesten ze voor een groot gedeelte in de put, waardoor de zandbak schoner blijft.’’

 • De hoogdragende en pasgekalfde koeien lopen in de zandbak. Ze kunnen hier heerlijk languit liggen en ze komen er gemakkelijk in de benen.
  Het voorste gedeelte wordt gebruikt voor het afkalven. Doordat de koeien niet meer afgezonderd worden, verloopt het afkalfproces sneller. ,,Na het kalven halen we het kalf weg, zodat de koe niet teveel zand oplikt’’, zegt Marian.

  De ondernemers laten afgekalfde dieren zolang in de zandbak als nodig. Dat varieert van een tot zes dagen. Daarmee ontzien ze de koeien in de meest kwetsbare periode.

 • Bij de bouw zijn drie gordingen van de oude stal verwijderd. Het dak van de nieuwe stal steekt daar overheen. Tussen de twee daken zit een vrije ruimte van ongeveer 70 centimeter die dient als luchtinlaat. Harbers wil aan het nieuwe dak nog een oplierbaar windbreekgaas plaatsen tegen inwaaiende sneeuw. ,,Maar waarschijnlijk wordt dat pas gesloten na de eerste sneeuw, zo gaat het meestal.’’

 • Al het water van de helft van het oude en nieuwe dak, ongeveer 60 meter overspanning dus, komt in een dakgoot. Die heeft zowel aan de voor- als achterzijde een afvoer op een put.

  De ondernemers plaatsten een extra plank van 20 centimeter hoog op de goot om opspattend water te weren van de koeien.

 • Harbers en Ruesink kozen voor een 2x14 flex melkstal, met een opstelling onder 70 graden, dus aansluiten tussen de achterbenen. De koeien staan aan de ene kant op het dek van de oude mestsilo, daardoor was er geen mogelijkheid om de melkleidingen weg te werken. De installatie is uitgevoerd met koeherkenning en melkmeting.

 • Eén man kan het melken vlot af, is de ervaring. Het melken van 105 koeien vergt op dit moment een uur. ,,Je hebt wel wat te doen, maar het is geen race-stal. Doordat de koeien dicht met hun uier naar je toe staan, gaat het aansluiten tussen de achterbenen veel vlotter dan van opzij in de oude visgraatstal ’’, stelt Harbers.

 • Door de open opstelling mest er wel eens een koe in de melkput. ,,Dat is lastig, maar ‘t hoort erbij. Ik vind een dichte afscheiding niks, ik wil overzicht op de koe houden. Twee keer daags is dat de makkelijkste controle van de dieren.”

 • In de melkput is het bedieningspaneel van het opdrijfhek te bedienen. Telkens als het elektrische opdrijfhek wordt ingeschakeld gaat een zoemer af.

 • ,,De koeien weten wat de zoemer betekent. Ze komen dan sneller op de melkstal af dan bij alleen werken met het zelfbewegende hek.’’

 • Voorheen molken de Borculo’ers in een 2x6 visgraat. Deze ruimte staat nu leeg. Een deel ervan wordt bij de oude stal aangetrokken en daar komen dan ligboxen in. Het resterende deel wordt opslag en berging.  Bezoek de open dag op dinsdag 11 augustus 2009

Eén reactie

 • no-profile-image

  ed mijnen

  Ik zag uw artikel van 6 augustus over de nieuwe stal van Marian Reusink en Marcel Harbers. Ik ken ze van lang geleden en wil graag in contact komen met ze. Heeft u een email adres voor mij ?

  bij voorbaat dank en vriendelijk groetend,

  ed mijnen

Of registreer je om te kunnen reageren.