Rundveehouderij

Foto & video

Eigen krachtvoer onder zeil

Biologisch melkveehouder Jan Duijndam (49) in Delfgauw (Z.-H.) liet 7 hectare triticale oogsten als krachtvoer. De korrels zijn geplet en aangezuurd voordat ze zijn opgeslagen in een sleufsilo.

Foto

 • Jan Duijndam runt met zijn vrouw Mieke (51) en Tim van Bregt (21) in maatschap een biologisch melkveebedrijf met 130 melk- en kalfkoeien. Het bedrijf heeft 167 hectare grond in gebruik, waarvan 7 hectare triticale.  Foto's: Jenk riswick, tekst: anne-Marie van der Linde

 • In de ochtend van 28 juli zet de loonwerker rond half elf de combine in het perceel in de polders aan de rand van Delft.

 • De 6 ton opbrengst per hectare is een mooie, gemiddelde hoeveelheid voor biologische triticale.

 • De 4 ton stro per hectare wordt geperst en opgeslagen. Hiermee strooit Duijndam de potstal van het jongvee in.

 • De maaihoogte van de combine is hoger dan normaal, omdat er onder de triticale luzerne gezaaid is. De loonwerker verwachtte meer onkruid tussen het biologische graan, maar dat heeft door de dichte mat luzerne weinig kans gehad.

 • Duijndam heeft de luzerne op 7 augustus bemest met goed doorgezette potstalmest. Begin oktober wil hij er nog een snede van oogsten. Ook volgend jaar dient de luzerne als ruwvoer. Het jaar erop komt er weer triticale op het perceel.

 • De combine lost de graankorrels uit de bunker in de voorraadbak van de hamermolen. In de bak past ongeveer 3 kuub.

 • De Murska-pletter van loonbedrijf A. Tuytel in Oud-Alblas (Z.-H.) heeft een capaciteit van maximaal 20 ton per uur. Vanuit de pletter kan het graan in een slurf worden geperst. Duijndam slaat het graan op in een sleufsilo.

 • Voor het aanzuren van de ruim 40 ton triticale is 160 liter propionzuur gebruikt. Dat komt neer op 4 liter per ton. Aanzuren conserveert het geplette graan, waardoor schimmels en broei geen kans krijgen.

 • Als een goed geoliede machine werken combine, pletter en transporteur samen. Resultaat: een constante stroom korrels die richting sleufsilo gaan.

 • Tussendoor genieten Duijndam en de loonwerkers even van een verdiende rustpauze.

 • Naast de ligboxenstal wordt de sleufsilo voorzien van een laag folie.

 • De eerste vracht komt al aan als de laatste hand aan de silo wordt gelegd.

 • Het is snel lossen en weer wegwezen.

 • Voordat de shovel de kuil aanrijdt, worden de geplette korrels met de hand verdeeld.

 • Goed aangereden hoeft de kuil niet afgedekt te worden met een deklaag. Het zuur is voldoende voor de conservering. De 42 ton is niet voldoende om jaarrond te voeren. Daarvoor heeft Duijndam zeker 100 ton nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.