Rundveehouderij

Foto & video

400 koeien melken in Tsjechië

Jan Bruinsma uit Ens melkt met de gebroeders Siebenga uit Lelystad 400 koeien op hun satellietbedrijf in Tsjechië. Bijzonder is de volledige scheiding van afkalven, jongveeopfok en melken op drie locaties.

Foto

 • Jan Bruinsma (59) uit Ens (Fl.) boert ruim al ruim tien jaar in Tsjechië, in het groot. In 1998 stapte Bruinsma, samen met de gebroeders Siebenga uit Lelystad, in de landbouwcoöperatie ZD Všestary. Het gemengde bedrijf in en rond het dorp Rozběřice, even buiten de stad Hradec Králové in Noord-Tsjechië, omvat een akkerbouwbedrijf van 2.400 hectare, een melkveebedrijf, een uienverwerkingsbedrijf, een handelsbedrijf voor tuin- en parkgereedschap en een internethandelsbedrijf in landbouwmachines. Even buiten de kern van het dorpje Chlum ligt het melkveebdrijf van ZD Všestary. De totale veestapel, inclusief jongvee, omvat 800 dieren waarvan 400 melkkoeien.


  Tekst & foto’s: Ruud Jacobs.

 • De stallen voor de melkkoeien zijn niet zo modern, maar zijn deels reeds aangepast. Bruinsma: “Ik zeg altijd: als het de dieren goed gaat, dan gaat het jezelf ook goed.”

 • Aan de zijkant van een van de stallen bieden vier opengesneden zeecontainers onderdak aan de melkkoeien die de buitenlucht opzoeken. Bruinsma: “Die containers zijn rechtstreeks vanuit de Rotterdamse haven naar Chlum gebracht.”

 • In de 14 jaar oude melkstal kunnen tien koeien tegelijk worden gemolken. De 400 melkkoeien worden in zes uur gemolken.

 • Het melken gebeurt door twee melkploegen bestaande uit ieder twee vrouwen. De melktijden liggen ’s morgens tussen 3.00 uur en 9.00 uur en in de middag/avond van 15.00 uur tot 21.00 uur.

 • Op het kalverbedrijf van ZD Všestary worden per jaar zo’n 400 kalveren geboren. Bruinsma: “Het is hier veel rustiger voor koe en kalf dan op het melkveebedrijf. Een koe moet geen stress hebben, die houdt van rust.” Drie dagen na de geboorte gaan de koeien terug naar het melkveebedrijf, de kalveren blijven in totaal acht weken op deze locatie en gaan dan door naar het jongveebedrijf.

 • Sinds kort krijgen de kalveren behalve een nummer, ook de naam van de vader op het oormerk. Bruinsma: “Dat is veel persoonlijker. Wat zegt nou een nummer?”

 • Op het speciale bedrijf met 350 stuks jongvee verblijven de dieren vanaf twee maanden totdat ze 22 maanden oud zijn. Daarna gaan ze naar het droge koeienbedrijf en vervolgens naar het melkbedrijf.

 • Een oude verbouwde varkensstal doet nu dienst als stal voor het jongvee.

 • In principe vindt de bevruchting van de koeien door middel van kunstmatige inseminatie plaats. Maar voor de koeien waarbij dat niet lukt, staan er op het bedrijf twee stieren paraat.

 • De mest van het melk- en jongveebedrijf wordt op steeds wisselende locaties aan de randen van de akkers opgeslagen.


  Bekijk ook de reportage over het akkerbouwbedrijf

  Bekijk ook de reportage over de mechanisatie


Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.